עשרות שוטרים לבושים בציוד נגד הפגנות פשטו אמש (שלישי) על הקמפוס של אוניברסיטת קולומביה בלב העיר ניו יורק כדי לפנות בניין שנכבש על ידי סטודנטים פרו-פלסטינים ולעצור מפגינים. המשטרה טיפסה לתוך בניין "המילטון הול" דרך חלון בקומה השנייה שאליו הגיעו ממשאית עם סולם, לפני שהובילה תלמידים אזוקים אל מחוץ לבניין אל ניידות משטרה.
האולם נכבש אתמול עם שחר על ידי מפגינים שנשבעו שייאבקו בכל פינוי, במחאה על מניין ההרוגים הגואה במלחמה של ישראל נגד חמאס ברצועת עזה. הפעולה באה בזמן שמנהלי אוניברסיטאות ברחבי ארצות הברית נאבקים שבועות ארוכים כדי להכיל הפגנות פרו-פלסטיניות בעשרות קמפוסים.

במכתב שנשלח למשטרת ניו יורק, אמהר נשיאת אוניברסיטת קולומביה, מינוש שפיק, כי הכיבוש בבניין בית הספר מובל על ידי "אנשים שאינם קשורים לאוניברסיטה" וביקש "את עזרת משטרת ניו-יורק לפנות את כל האנשים מהמילטון הול. ואת כל המאהלים בקמפוס". היא גם ביקשה מהמשטרה להישאר בקמפוס לפחות עד 17 במאי, "כדי להבטיח שהמאהלים לא יוקמו מחדש".
בפוסטים באינסטגרם, המוחים תקפו את הצהרתה של שפיק, ואמרו כי "השימוש שלה במילים 'טיפול' ו'בטיחות' הוא לא פחות ממחריד". שבועות של ההפגנות – התסיסה הסוחפת והממושכת ביותר שהרעידה את קמפוסי המכללות בארה"ב מאז ההפגנות נגד מלחמת וייטנאם בשנות ה-60 וה-70 – כבר הביאו לכמה מאות מעצרים של סטודנטים ופעילים אחרים. רבים מהם נשבעו להמשיך בפעילותם למרות ההשעיות והאיומים בגירוש.
מוקדם יותר, מפגינים בקולומביה נראו משתמשים בחבלים כדי להניף ארגזי אספקה עד לקומה השנייה של הבניין, ככל הנראה אות לכך שהסטודנטים תכננו להתבצר במקום. הבית הלבן של הנשיא ג'ו ביידן מתח ביקורת חריפה על השתלטות הסטודנטים על המילטון הול, ודובר הבית הלבן אמר שזו "גישה שגויה לחלוטין". "זו לא דוגמה למחאה שלווה", הוסיף הדובר.

ההפגנות בקמפוסים, כשאוניברסיטת קולומביה בניו יורק במוקד שלהן, מהווים אתגר למנהלי אוניברסיטאות המנסים לאזן בין זכויות חופש הביטוי לבין תלונות על כך שהעצרות הפכו למפגן אנטישמיות ושנאה. התסיסה שטפה את מוסדות ההשכלה הגבוהה בארה"ב כמו אש בשדה קוצים, עם מפגינים רבים שהקימו מאהלים בקמפוסים בכל רחבי ארה"ב.
בקולומביה, המפגינים נשבעו להישאר עד שדרישותיהם ייענו, כולל הדרישה שבית הספר ימשוך את כל ההשקעות הפיננסיות הקשורות לישראל. האוניברסיטה דחתה את הדרישה. קולומביה הזהירה כי הסטודנטים שכבשו את הבניין עומדים בפני גירוש.
– תנועה ארצית –
באחד העימותים שאירעו לאחרונה, באוניברסיטת צפון קרוליינה בצ'פל היל, המשטרה פעלה ביום שלישי בניסיון לפנות מאהל אחד, ועצרה כמה מפגינים בעימות מתוח. בינתיים, בקאל פולי הומבולדט שבצפון קליפורניה, כיבוש בן שבוע הובא לסיומו הדרמטי בבוקר יום שלישי, כאשר המשטרה פשטה ועצרה קרוב מעל 30 מפגינים שתפסו בניינים וגרמו לסגירתו של הקמפוס.
באורגון, הקמפוס של אוניברסיטת פורטלנד סטייט נסגר ביום שלישי "בשל תקרית מתמשכת" בספרייה, מסרו רשויות המכללה, לאחר שהתקשורת המקומית דיווחה כי כ-50 מפגינים פרצו לבניין יום קודם לכן. אוניברסיטת בראון הגיעה להסכם שבו המפגינים יסירו את המאהל שלהם בתמורה לכך שהמוסד יקיים הצבעה על משיכת השקעות מישראל – ויתור תקדימי מצד אוניברסיטת העילית האמריקנית.
צילומים של שוטרים בציוד לפיזור הפגנות נקראו למכללות שונות נצפו במקומות נוספים העולם. נציב זכויות האדם של האו"ם, וולקר טורק, הביע דאגה מהצעדים הכבדים שננקטו כדי לפזר את המחאות בקמפוסים, ואמר "חופש הביטוי והזכות להתכנסות שלווה הם בסיסיים לחברה". הוא הוסיף כי "יש למחות בתוקף נגד הסתה לאלימות או שנאה על רקע זהות או נקודות מבט – בין אם אמיתיות או משוערות".
שפיק אמרה שסטודנטים יהודים רבים נמלטו מהקמפוס של קולומביה בפחד. "שפה ופעולות אנטישמיות אינן מקובלות", אמרה.