במהלך היום צפוי חמאס, על פי הצהרתו, להשיב להצעת ישראל לעסקת חטופים, כאשר לפי מספר פרסומים אם תצא העסקה לפועל היא צפויה להביא לשחרורם של כ-900 מחבלים בתמורה ל-30 ישראלים.
לאחר שאתמול הצגנו לכם סיכום של כלל עסקאות האסירים והעצירים הביטחוניים ששחררה ישראל מקום המדינה והמספרים מאחוריהן, היום ננסה לענות על השאלה: כמה מהם שבו לעסוק בטרור לאחר שחרורם? וגם: מיהם הארכי-טרוריסטים הבולטים ששוחררו ברבות השנים?
אין נתונים – יש פיגועים
במסגרת עסקאות חטופים שחררה ישראל 7,819 מחבלים, אסירים ועצורים ביטחוניים. בתחקיר של וואלה משנת 2013 נמצא כי אליהם צריך להוסיף עוד כ-9,200 ששוחררו בעקבות הסכמי אוסלו ומחוות שונות בין 2013-1993. למספר המבהיל הם הגיעו בחיבור 6,912 מחבלים ששוחררו בהסכמים מדיניים בין 1999-1993, 898 אסירים שחרר שרון ב-2005 כמחווה לרש"פ ועוד 1,213 אסירים ומחבלים ששחררו אולמרט ובעיקר נתניהו בין השנים 2011-2007 כמחווה לאבו-מאזן. בסך-הכל שחררה המדינה 16,842 מחבלים, אסירים ועצורים ביטחוניים מאז הקמתה.
למרבה הצער, אין סטטיסטיקה רשמית של גורמי הביטחון הקובעת כמה אחוזים מהם חזרו לעסוק בטרור. פרקליט איו"ש לשעבר, מוריס הירש, אף כתב כי ככל הידוע לו הם כלל לא אוספים נתונים כאלה.
גם בכמה וכמה עתירות שהוגשו לבג"ץ במשך השנים בידי עמותות וגורמים שונים כנגד עסקאות לשחרור מחבלים דובר על חשיבות הנתונים הללו והרלוונטיות שלהם לממשלה בגיבוש מתווי העסקאות, אך נתונים רשמיים – אין.
עם זאת, עמותת משל"ט, מכון משפטי לחקר טרור וסיוע לנפגעיו, שהתפרקה ב-2019, הפיקה לקראת עסקת שליט דו"ח אותו העבירה לכנסת ולפיו מתוך 1,150 משוחררי "עסקת ג'יבריל" ב-85', שליש מהמשוחררים חזרו לעסוק בטרור בחלוף שנה מיום שחרורם.
ארגון אלמגור למען נפגעי טרור, שפורק גם הוא בשנים האחרונות, פרסם בתחילת העשור הקודם כי במחקר שביצע נמצא כי 80 אחוזים מהמחבלים ששוחררו עד היום חזרו בצורה זו או אחרת, אם בפיקוד, הדרכה או ביצוע פיגוע ממש, למעגל הטרור.
הגם שאת הנתונים עליהם מסתמך הארגון לא ניתן למצוא ובהחלט יתכן שהם מופרזים, לא ניתן להתעלם ממעורבותם הגבוהה בטרור לאחר שחרורם. כך למשל את האינתיפאדה הראשונה, בה נרצחו 164 ישראלים, הניעו משוחררי עסקת ג'יבריל. אלפי מחבלים ששוחררו בשנות התשעים נטלו חלק באינתיפאדה השנייה שבה נרצחו יותר מאלף ישראלים ולמעלה מ־8,000 נפצעו. לפי הערכות, משוחררי עסקת טננבאום ב־2004 רצחו יותר מ־40 ישראלים ובניגוד גמור לטענות שהופצו ברבות השנים לפיהן רק שני אחוזים ממשוחררי עסקת שליט חזרו לעסוק בטרור, הירש, שכאמור שימש כפרקליט איו"ש, פרסם ב-X כי מדובר בלמעלה מ-50% מהם, טענה שמגובה בהערכות מצד גורמים נוספים.
בפוסט נוסף כתב הירש: "אני והצוות שלי בפרקליטות איו"ש טיפלנו במאות מחבלים ששוחררו בעסקת שליט. מאות הועמדו לדין פעם נוספת בגין ביצוע מעשי טרור נוספים ועשרות נוספים הוחזרו לכלא בגין הפרת תנאי השחרור שלהם, בדרך של ביצוע עוד עבירות. משוחררי שליט אחרים ששוחררו לישראל, הוחזרו גם הם בשל הפרת תנאי השחרור". יתרה מכך, עוד ב-2019 כמאה ממשוחררי עסקת שליט נכלאו שוב לאחר מעורבות בטרור. חלקם אף הספיקו להשתחרר.
ארגון אלמגור אף פרסם נתונים על 30 אירועי טרור ופח"ע בין השנים 2005-2000 בהם היו מעורבים מחבלים ואסירים ללא דם על הידיים ששוחררו על-ידי ישראל בעסקאות שונות. בין היתר הלינץ' בחיילים ברמאללה, פיגוע ההתאבדות במלון "פארק", פיגוע ההתאבדות באוטובוס אגד בצומת מגידו, פיגוע התאבדות בקפה "הלל" בירושלים, כאשר בסך-הכל נרצחו בפיגועים הללו בלבד 178 ישראלים.
ואלה שמות
בין המשוחררים הרבים היו גם כמה שמות בולטים במיוחד.
בעסקת ג'יבריל ב-1985 שוחררו 1,150 מחבלים ואסירים עבור שלושה לוחמי צה"ל. ביניהם השייח' יאסין, מייסד החמאס שגם עמד בראשו עד לחיסולו, קוזו אוקמוטו, ממבצעי הטבח בנמל התעופה, ג'יבריל רג'וב, פאוזי נימר שנידון ל-27 מאסרי עולם, ג'יהאד אלעמרין שהקים את הזרוע הצבאית של הפת"ח, גדודי חללי אל-אקצא, ויזם פיגוע ליד נצרים, בו נפלו ששה חיילים.
ב-1998 כחלק מהסכמי אוסלו שוחרר איאד סוואלחה שפוצץ את האוטובוס בצומת מגידו ב-2002, פיגוע בו נרצחו 17 איש ונפצעו 42.
סלאח שחאדה, ששוחרר בשנת 2000, הפך לראש הזרוע הצבאית של חמאס ברצועה והוא אחראי לפיגועים רבים, ביניהם במכינה הקדם־צבאית בעצמונה, שם נרצחו חמישה תלמידים.
במסגרת העסקה לשחרור אלחנן טננבוים, בה שוחררו 450 מחבלים ואסירים, היו גם בכיר חזבאללה, שייח עובייד, מוסטפא דיראני, ראש הזרוע הצבאית של ארגון הטרור אמל ששבה את רון ארד ז"ל ומצעב השלמון, שלאחר שחרורו יזם, תכנן וגייס את המחבלים שביצעו פיגועי התאבדות בשני אוטובוסים בבאר-שבע, רצחו 16 ופצעו עשרות. לאחר שנכלא שוב הוא שוחרר פעם נוספת בעסקת שליט.
על בכיר משוחררי עסקת שליט כולם יודעים, יחיא סינוואר, ראש חמאס עזה. לצדו השתחררו גם ארכי-טרוריסטים רבים, כגון זאהר ג'בארין, מנהיג חמאס יו"ש, תאופיק אבו נעים, ראש מנגנוני הביטחון של חמאס ברצועה, ג'יהאד ירמור, מנהיג החמאס בטורקיה ורווחי מושתהא. האחרון נבחר לחבר בלשכה המדינית של חמאס בעזה שנה לאחר שחרורו וכיום מוגדר כיורשו של סינוואר למקרה שיחוסל. זמן קצר לאחר תחילת התמרון הקרקעי רווחה בישראל הסברה שחוסל, אך בדיעבד הסתבר ששרד.
בנוסף, שוחררו בעסקת שליט, גם עשרות רבות של רוצחים כבדים, כגון: נסר יתאימה וחוסאם בדראן, שהשתתפו בתכנון ובביצוע הפיגוע במלון פארק, עלי קאצ'י, מפקד בכוח הנוחבה של חמאס שלקח חלק ב-7 באוקטובר וכן שלושה ממתכנני הפיגוע בקו 37 בחיפה בו נרצחו 17 איש.
"אם תתעלם הסכנה לא תיעלם"
מחבלים ורוצחים רבים נוספים שוחררו על-ידי ישראל בעסקאות ומחוות במהלך השנים ומאמר זה צר מלהכיל את כולם. העובדה שהמדינה בוחרת שלא לאסוף את הנתונים לא מורידה ולו במעט את מניין הנרצחים, אלא רק גורמת להחלטות לשחררם להיתפס כבלתי מקצועיות ומבוססות, כפי שהחלטות כה הרות גורל מוכרחות להיות. מוטב יהיה אם גופי הביטחון יאמצו את הסלוגן המפורסם של האגודה למלחמה בסרטן: "אם תתעלם הסכנה לא תיעלם".