יושב ראש הסוכנות הבין-לאומית לאנרגיה אטומית (סבא"א) של האו"ם, רפאל גרוסי, אמור להגיע לאיראן היום (שני), שם הוא צפוי לנאום בוועידה ולפגוש גורמים רשמיים לשיחות על תוכנית הגרעין של טהרן. הביקור מגיע בזמן של מתיחות אזורית מוגברת ולאחר שהסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית מתחה ביקורת על איראן על חוסר שיתוף פעולה בבדיקות ובנושאים בולטים אחרים.
גרוסי צפוי לשאת נאום בוועידה הבינלאומית הראשונה של איראן למדע וטכנולוגיה גרעינית. האירוע בן שלושת הימים, שמתחיל היום, מתקיים במחוז עוספיה, בה שוכן מפעל העשרת האורניום נתנז – יעד התקיפות שיוחסו לישראל בחודש שעבר. גורמים רשמיים של סבא"א ואיראן דיווחו כי "אין נזק" למתקני הגרעין לאחר המתקפה על איספהאן, שנחשבה כתגובה של ישראל למתקפה הישירה הראשונה אי פעם של איראן עליה, שבעצמה הייתה נקמה על תקיפה קטלנית של ישראל על הקונסוליה האיראנית בדמשק.

במהלך ביקורו צפוי גרוסי להיפגש עם גורמים איראנים, כולל ראש תוכנית הגרעין של הרפובליקה האסלאמית, מוחמד אסלאמי. ביום רביעי האחרון אמר אסלאמי, ראש ארגון האנרגיה האטומית של איראן, כי הוא "בטוח שהמשא ומתן הזה יסייע עוד יותר בניקוי אי הבהירות, ונוכל לחזק את יחסינו עם הסוכנות".
איראן הסירה בשנים האחרונות את מכשירי הניטור של סבא"א מהמתקנים הגרעיניים ובנוסף חסמה כניסת פקחים אליהם, כך לפי סוכנות האו"ם. גרוסי ביקר לאחרונה באיראן במרץ 2023 ונפגש עם בכירים, כולל הנשיא אברהים ראיסי.
איראן השעתה את מחויבותה למכסים על פעילויות גרעיניות שנקבעו בהסכם הגרעין משנת 2015 לאחר שארצות הברית פרשה ב-2018 באופן חד צדדי מההסכם והטילה מחדש סנקציות גורפות. המתיחות בין איראן לסבא"א התלקחה שוב ושוב מאז שההסכם התפרק. המאמצים, בתיווך האיחוד האירופי, להחזיר את וושינגטון להסכם ולגרום לטהרן לעמוד שוב בתנאיו – כשלו עד כה.

בשנה שעברה האטה איראן את קצב העשרת האורניום שלה, מה שנתפס כמחווה של רצון טוב, בזמן שהחלו שיחות לא רשמיות עם ארצות הברית. אבל סוכנות הגרעין של האו"ם שבסיסה בווינה אמרה שאיראן האיצה את ייצור האורניום המועשר ב-60 אחוזים בסוף 2023. לשימוש צבאי נדרשות רמות העשרה של כ-90 אחוז.
טהרן מכחישה בעקביות כל שאיפה לפתח נשק גרעיני, ומתעקשת שפעילותה האטומית היא רק לצרכי שלום. בפברואר מסרה סבא"א, בדו"ח חסוי שהשיגה סוכנות הידיעות אי-אף-פי, כי המלאי המשוער של אורניום מועשר באיראן הוא פי 27 מהמגבלה שנקבעה בהסכם ב-2015.

ביום ראשון, סוכנות הידיעות הרשמית האיראנית IRNA אמרה כי ביקורו של גרוסי מספק "הזדמנות לשני הצדדים לשתף את דאגותיהם", במיוחד בכל הנוגע לפקחי סבא"א. בספטמבר איראן ביטלה את אישורי הכניסה של כמה פקחים, מהלך שתואר בזמנו על ידי סוכנות האו"ם כ"קיצוני ובלתי מוצדק". עם זאת, טהרן אמרה כי החלטתה היא תוצאה של "התעללויות פוליטיות" מצד ארצות הברית, צרפת, גרמניה ובריטניה. אסלאמי אמר שלסבא"א יש "יותר מ-130 פקחים" העובדים באיראן, והתעקש שטהרן תישאר מחויבת לשתף פעולה עם סוכנות הפיקוח על הגרעין.