מטח הפצמ"רים ששוגר אתמול מאזור רפיח לכרם שלום והביא לנפילתם של שלושה חיילי צה"ל, טל שביט, ראובן מרק מורדכי אסולין ועידו טסטה, ולפציעתם של תשעה נוספים רק הגביר את הווליום של הקול הדומיננטי ממילא בציבור הישראלי הקורא להיכנס לרפיח. אך האם כמו בשישה באוקטובר, גם בשישה במאי מאוהבים ישראלים רבים בקונספציה שגויה?
מזה מספר חודשים שהכניסה הקרקעית לרפיח על הפרק, כאשר מפעם לפעם צה"ל מפציץ מהאוויר באזור, אך סיפורם של כוחות חמאס וארגוני הטרור ברצועה לא מסתכמים בעיר הדרומית ואף לא בציר פילדלפי. בדקנו מהן המטרות הנוספות שעל צה"ל להשיג ברצועה לשם הכרעת החמאס וארגוני הטרור ברצועה פרט לרפיח.
יעדים ברצועה
ג'באליה ועזה
במרכז האמריקני ללימודי המלחמה (ISW), מפרסמים מפה מתעדכנת של הכוחות ברצועת עזה ואחיזתם בשטח, כאשר לפי המפה שלהם יש שני אזורים המצויים בשליטת ארגוני הטרור ברצועה.
הראשון מצוי בדרום העיר ג'באליה, בתחום שמגיע עד כקילומטר וחצי מהגדר באזור שמול כפר עזה, כאשר אך לפני שלושה שבועות חוסל אחראי הבט"פ של חמאס במרחב ג'באליה, רדואן מחמד עבדאללה רדואן.
בנוסף, שטחים נרחבים בדרום ובמערב העיר עזה מצויים לדידם בשליטת חמאס, לרבות האזור הסובב את ביה"ח שיפא. ב-23 באפריל עוד שוגרה רקטה מהעיר לעבר מרחב זיקים.
מחנות המרכז
עם זאת, המפה האינטראקטיבית אינה מציגה את כלל האזורים שבשליטה פלסטינית, לרבות שניים ממחנות הפליטים הגדולים במרכז נוסיראת ודיר אל־בלח.
ב-17 באפריל יצאו כוחות צה"ל מפאתי נוסיראת בלא להיכנס למחנה הפליטים. למעשה, זהו אחד המקומות היחידים ברצועה בהם לא הייתה פעילות קרקעית, כך שסממני השלטון האזרחי של חמאס נותרו שם ברציפות עד היום.
דיר אל בלח, השוכנת במקום בו היה בעבר כפר דרום, היא יעד מרכזי כאשר לפי ההערכות מוחזקים שם חטופים. עוד בנובמבר חוסל מהאוויר ואיל עספה, מפקד גדוד דיר אל-בלח בשעתו, אך בדומה לנוסיראת – כניסה קרקעית לדיר אל בלח מבוששת להגיע.
בצה"ל מעריכים כי בשני המחנות פועלים שני גדודים של חמאס, כמחצית מאלה הפועלים ברפיח.
מנהרות
קילומטרים רבים של מנהרות כבר הושמדו בידי צה"ל, אך לפני מספר חודשים העריכו גורמים ישראלים ואמריקנים בוול סטריט ג'ורנל כי שיעור המנהרות שנפגעו עומד על בין 20 ל-40 אחוזים בלבד. בעיתון האמריקני נכתב אז כי המנהרות משתרעות על פני 450 קילומטרים לפחות, בעוד הערכות שונות נקבו במספרים של בין 500 ל-600 קילומטרים. אפילו בחאן יונס, שם ערך צה"ל מבצע נרחב ומוצלח להשמדת המנהרות, נותרו לפי הערכתו כ-15% מהן במצב תקין.

מטבע הדברים הושמדו או ניזוקו מנהרות נוספות מאז, אך לאור דילול הכוחות המשמעותי ברצועה ואופי התקיפות סביר להניח שהמצב לא השתנה דרמטית ובכל מקרה נותרו ברצועה עוד מאות קילומטרים של מנהרות טרור המשמשות את החמאס ואת ארגוני הטרור הנוספים שבה.
המנהרות מהוות מקום מקלט עבור פעילי הטרור ברצועה, כאשר לפי מחקר שביצוע המכון האמריקני "ראנד" בין השנים 2009-1945, במרבית המקרים כאשר ארגוני גרילה ניצחו מדינות במסגרת התקוממויות, היה זה כאשר נותרו ללוחמי הגרילה מקומות מקלט ואילו הריסתם מגבירה משמעותית את סיכויי המדינה לנצח.
מטרות ברחבי הרצועה
במהלך הפסח תקף צה"ל 270 מטרות טרור ו-20 תשתיות תמ"ס, לרבות בתוך מרחבים הומניטריים, אך בכך לא הסתיימה המשימה ומטרות נוספות דומות קיימות ברחבי הרצועה.
בהקשר זה ראוי להעיף מבט על העיר הצפונית, בית לאהיא, שנכבשה עוד בתחילת התמרון הקרקעי ולפני כשבועיים שוגרו ממנה רקטות לשדרות.
גם בית חאנון נכבשה על-ידי צה"ל עוד בדצמבר, אך מחבלי חמאס שבו למקום ובחודשים האחרונים ביצעו כוחותינו פשיטות ממוקדות בעיר ובתחילת אפריל חיסלו את מפקד פלוגת בית חאנון וכן עשרות מבנים ששימשו כתשתיות טרור.

ראש הנחש
עזה
פרט למטרות הצבאיות ולריכוזי המחבלים באזורים מסוימים ברצוע, אחת המטרות של צה"ל הינה פגיעה בראשי החמאס ברצועה ומחוצה לה. הגורם הבכיר ביותר בארגון שנמצא ברצועה הוא כמובן סינוואר, אך בנוסף אליו יש לצה"ל מטרות נוספות לחיסול.
הבולטים מביניהם הם מוחמד דף, מפקד הזרוע הצבאית של חמאס, רווחי מושתהא, חבר הלשכה המדינית של חמאס ויורשו המיועד של סינוואר ותאופיק אבו נעים, ראש מנגנוני הביטחון של חמאס ברצועה, עז א-דין אל חדאד, מפקד חטיבת עזה בזרוע הצבאית ואחרים.
יהודה ושומרון
גם ביו"ש ובמזרח ירושלים יש מספר מטרות בכירות. ביניהן, זאהר ג'בארין, סגן מפקד חמאס יו"ש והמנהיג בפועל מאז חיסולו של אלערורי בינואר ויעקב אבו עסב, ראש החמאס בירושלים.
קטאר וחו"ל
כידוע, כמה מהאישים הבכירים ביותר בארגון הטרור מתגוררים כיום בקטאר כשבראשם ראש החמאס, איסמעיל הניה. בנוסף אליו, מתגוררים בקטאר גם חאלד משעל, האחראי על פעילות חמאס בחו"ל, מוסא אבו מרזוק, סגנו של הנייה, חליל אלחיה, סגנו של סינוואר, עיזאת א-רישק, ראש המשרד ליחסים ערביים ואיסלאמיים, ע'אזי חמד, וחוסאם בדראן, חברי הנהגת הארגון ואחרים.

פרט להם, מתגוררים בקטאר ובמדינות זרות נוספות, עוד כעשרה בעלי תפקידים בכירים בחמאס, ביניהם אסאמה חמדאן, נציג חמאס בלבנון ואבו אוסאמה עבד אל-מועטי, נציג הארגון בטהראן.
לא רק רפיח
מובן כי טיהור רפיח ממחבלי החמאס וארגוני הטרור האחרים ושליטה בציר פילדלפי היא הכרחית לביטחונה של ישראל, אך אל לנו לשגות באשליות וליפול לפופוליזם לפיו "הניצחון המוחלט" יגיע אם רק ניכנס לרפיח. כאזרחים עלינו להבין שהעבודה שעוד נותרה ברצועה היא רבה ולא תתמצה בכיבוש יעד מסוים או בחיסול בכיר זה או אחר, ומאידך אם המטרה העליונה היא חיסול האיום הביטחוני מצד עזה, על קברניטי המדינה והצבא ובראשם רה"מ להפשיל שרוולים ולפעול בכיוון במלוא המרץ.