אתמול פגע כטב"ם של חזבאללה באתר בו ממוקם בלון התצפית הגדול של צה"ל, "טל שמים" בצומת גולני וזאת לאחר שבשלישי ירה הארגון עשרות רקטות לגליל המערבי ופגע בבלון תצפית צה"לי שנפל בשטח לבנון, כאשר במסגרת התקיפה נהרג גם אזרח. בצה"ל אומנם טענו כי אין חשש לדליפת מידע מהבלון שנלכד, אך ככלל בלוני תצפית נושאים מטען ייעודי, הכולל אמצעים כגון מכ"מים, מצלמות, אנטנות ועוד, כך שככל שהמטען, המצוי בתוך מעטפת הגנה, לא נפגע – בחזבאללה יוכלו להשיג באמצעותו נתונים שונים.
הלחימה הרציפה בגבול הצפון מאז ה-8 באוקטובר היא מעין מלחמת התשה. בחודש שעבר חשף יוסי יהושע בידיעות אחרונות, כי מאז פתיחת המערכה בצפון ב-8 באוקטובר, שיגר חזבאללה כ-3,100 רקטות, ופצצות מרגמה, נוסף על מאות טילי נ"ט, פצצות עתירות משקל, כטב"מים לעבר ישראל וכן עשרות אירועי ירי וניסיונות חדירה. לפי נתוני פרויקט ACLED, הממפה עימותים צבאיים בעולם ומפרסם נתונים אודותיהם, עד סוף אפריל התרחשו 992 תקיפות מצד חזבאללה בתקופת זמן זו, מספרים שעלו במעט מאז כמובן.
בעקבות התמשכות המערכה בצפון ותקיפת הבלון אתמול, בדקנו מהן המטרות של חזבאללה בכלל ומה המטרות שלו במסגרת המערכה הנוכחית בפרט?
המטרות של נסראללה
ב-2019 הציג מזכ"ל חזבאללה, חסן נסראללה, מפה ועליה בנק מטרות של הארגון בישראל בראיון מקיף שהעניק לרשת "אל-מנאר".
"אנחנו יכולים לפגוע בצפון הישראלי מכל נקודה בלבנון, וכמה שנרצה", אמר נסראללה. "יש לנו את כל המידע הדרוש על כל המטרות שיש שם – טכנולוגיות, תשתיות, צבאיות, הכול. אבל הכי חשוב זה מישור החוף הישראלי, החלק הכי קטן גאוגרפית במפת האויב. החל מצפון נתניה ועד לדרום אשדוד, מדובר בקטע של כ-70 ק"מ. יש מקומות שהרוחב, עד הגדה, זה 14 עד 20 ק"מ. בתוך הריבוע הזה יש כ-1,200 מ"ר, שטח קטן לא שדה קרב גדול. בתוכו יש את כל מרכזי המדינה המרכזיים – פיקוד הצבא, משרדי ממשלה, שדות תעופה פנימיים, שדה התעופה בן גוריון, בסיסים צבאיים שמכילים נשקים בלתי קונבנציונליים, מרכזים גרעיניים, שני נמלים, הבורסה של ישראל, קניונים, תחנות כוח מרכזיות, תחנות הזרמת גז, מפעלי נפט".

"אנחנו לא צריכים לפגוע בחיילים, במקום לבזבז את הטילים על הצפון אנחנו נלך לאזור הזה", הוסיף נסראללה. "האם האויב יעמוד בזה? אנחנו אלה שנחזיר את ישראל לתקופת האבן. ישראל ניסתה להיפטר ממכלי האמוניה בחיפה ולא הצליחה. בסך הכל צריך טיל אחד או שניים על המכלים האלה". במסגרת אותו ראיון, הוסיף מזכ"ל חזבאללה גם פגיעה ב"יעדים רגישים בדרום" כאחת ממטרות הארגון.
עד כה הנקודה הדרומית ביותר אותה תקף חזבאללה הייתה ב-14 באפריל, ליל התקיפה האיראנית, אז יורטו מספר רקטות באזור חדרה. אם כן, בשלב זה נסראללה כלל לא מנסה לפגוע במטרות הצבאיות המרכזיות שהגדיר באזור מרכז הארץ, אך ביחס למטרות בצפון – הסיפור שונה.
בתחילת המערכה נשמעו בציבור הישראלי קולות שהמעיטו בערך הפגזות חזבאללה בצפון וסברו כי הן נועדו בעיקר כדי לסמן וי או לכל היותר להרתיע, מה שמכונה "הפצצת דיונות", אך למרות המספר הנמוך של הרוגים ישראלים ביחס לתקיפות חזבאללה, אין לזלזל בהן.
גורם בטחוני אמר לנו כי חזבאללה הצליח לפגוע בתשתיות מודיעיניות ישראליות באופן משמעותי עוד בשלביה הראשונים של המערכה ומאז פגע ביעדים נוספים. נוסף על הפגיעה הישירה ביעדים, במסגרת הלחימה, חשף צה"ל יכולות שונות שברשותו, בין היתר על-מנת להגן מפגיעות, מה שיאפשר לאויב לשכלל את התקפתו העתידית ודורש מצה"ל היערכות מחדש.
נראה כי המטרה של חזבאללה נכון לשלב זה, היא לפגוע במטרות מודיעיניות ותשתיות צבאיות שונות, פעולות שלא יעודדו הסלמה בסדר הגודל של תקיפת ריכוזי אוכלוסייה אזרחית. באופן הזה, הם משיגים פגיעה בכוחו של צה"ל מחד, מה שישרת אותם במלחמה הבאה שאולי אף ממתינה לפתחנו ומאידך נמנעים ממלחמה כוללת, מה שמשרת את נסראללה, היות שהמנייה הפוליטית של חזבאללה בלבנון נמצאת במגמת ירידה, בין היתר בשל השפעות המלחמה בישראל.
במהלך המערכה הנוכחית, פרסם חזבאללה רשימת מטרות בה פגע מאז 8 באוקטובר, בעיקר ביישובים, בסיסים ומוצבים צבאיים המצויים בסמוך לגבול, כגון אביבים, בירנית, זרעית, הר מירון, יער רמים, לימן, מלכיה, מנרה, מרגליות, ערב אל-עראמשה, שומרה, שתולה ועוד. בנוסף, תקף חזבאללה פעמים ספורות גם באזור חיפה, הכנרת, עפולה, כפר תבור וכאמור בחדרה.
ימים יגידו האם מלחמת ההתשה בצפון תתפתח לכדי מלחמה כוללת, לרבות ניסיון של חזבאללה לפגוע במטרות אותן הגדיר נסראללה ב-2019 כיעדים המרכזיים בבנק המטרות של הארגון. בינתיים ימשיכו צה"ל וחזבאללה לתקוף בלבנון ובישראל, כאשר מטרות לעולם אינן חסרות.