היועץ המשפטי לשיפוט רבני, עו"ד שמעון יעקבי, שיגר אתמול (ד') מכתב חריף ליועצת המשפטית לממשלה, גלי בהרב מיארה, תחת הכותרת "פגמים בעבודת הוועדה לבחירת דיינים". במכתבו חושף עו"ד יעקבי את רשת הקשרים וקרבות המשפחה בין מועמדים לדיינות המופיעים ברשימת המועמדים לבחירה על ידי הוועדה בישיבתה הקרובה – לבין חברים בוועדה ואנשי ציבור בעלי השפעה על עבודת הוועדה. "מבדיקת נתוניהם של מאה ושלושה המועמדים ששמם פורסם ברשומות עולה כי 34 מהם (33 אחוזים) קרובים בדרגות שונות לחלק מחברי הוועדה, או לבעלי עניין בוועדה ולגורמים משפיעים על המערכת הפוליטית והקהילתית הקשורים לוועדה, או לדיינים מכהנים, או לדיינים בדימוס".
הפירוט המלא של הקשרים בין המועמדים לבחירה לבין חברי הוועדה – בתחתית הכתבה
לטענתו של עו"ד יעקבי, הליך גיבוש הרשימה לקה בחסר, והתנהל בלי שרבים מקרב הדיינים המכהנים והמועמדים הפוטנציאליים ידע עליו, "ישיבת הוועדה התקיימה תוך הדרת היועצת המשפטית למשרד לשירותי דת, ובלי שהתקיים דיון בשאלה אם ההצעה בנסיבותיה, הכוללת גם שינוי מהותי במנגנון העבודה, עולה בקנה אחד עם הוראות הדין בכלל ועם כללי הוועדה לבחירת דיינים בפרט, ובלי שכללי עבודת הוועדה תוקנו והותאמו להצעת יו"ר הוועדה ופורסמו ברשומות… ראוי לציין כי בבתי הדין הרבניים האזוריים מכהנים כיום שמונים ושבעה דיינים. בשל וִתְקם, כולם כשירים למעשה לכהן בבית הדין הרבני הגדול, אם כי באורח פורמלי הם נדרשים לתעודת כשירות מתאימה מאת מועצת הרבנות הראשית לישראל. בשל חופשת חג הפסח, חלק מן הדיינים לא היה מודע כלל להחלטת הוועדה, ולחלק נודע עליה בסמוך מאוד לסגירת רשימת חמישה-עשר המועמדים. כמו כן, בשל חוסר פרסום על הצורך למנות דיינים לבית הדין הגדול, לא היה סיפק בידי חלקם לפנות למועצת הרבנות הראשית בבקשה לקבל תעודת כשירות לכהונת דיין של בית הדין הרבני הגדול".
במכתב מפרט עו"ד יעקבי כמה מהבעיות בגיבוש הרשימה ובעבודת הוועדה. בין היתר הוא מציין כי הוועדה מתכוונת לבחור מספר דיינים גדול יותר ממספר התקנים הפנויים, וזאת על אף שבוועדה מכהנים הרבנים הראשיים שתקופת כהונתם כבר תמה עקרונית, והוארכה בהוראת שעה ע"פ חוק.

לדבריו, "החל במוצאי חג הפסח ועד ימים אלו מגיעים אלינו מידעים ופניות – מדיינים מכהנים, מבעלי כשירות לכהונת דיין בית דין אזורי, מדיינים בדימוס ומעוד גורמים – הטוענים כי הליך מיון ובחירת הדיינים מתנהל באופן בלתי הגון ובלתי כשר, בניגוד לאמות המידה הראויות. בניגוד לנהוג בעבר ולכללי הדין. הטענות מופנות כלפי ריבוי בלתי סביר של מועמדים קרובים לבעלי עניין משפחתי, קהילתי ופוליטי בוועדה. הטענות מופנות גם כלפי קיום 'מחטף' של מינויים רבים ומשמעותיים בלא הצדקה מספקת, בתקופה בחירות לרבנים ראשיים חדשים – כחודש בלבד קודם פקיעת כהונת הרבנים הראשיים לישראל, כהונה שהוארכה פעמיים על ידי הכנסת בשני חוקים פרסונליים מובהקים, ואינה נהנית מאמון 'האסיפה הבוחרת' על פי דין".
לטענת עו"ד יעקבי, ריבוי המקורבים בין המועמדים לדיינות עלול להשפיע גם על יכולתם של בתי הדין לתפקד כראוי בהמשך, "ריבוי המקורבים יוצר גם מניעויות הלכתיות רבות על יכולתם של דיינים לתפקד לצד דיינים קרובים להם בהרכב דיינים אחד או לשבת בערעור על החלטות קרובי משפחה. ריבוי הקרובים ישפיע מניה וביה על שיבוץ דיינים בהרכבים ובאזורי השיפוט, והוא עלול להיות קשה ומסובך ביותר למשך שנים רבות מאוד. סוגיות אלו לא נדונו בוועדה בטרם הגביל יו"ר הוועדה את מספר השמות שיוגשו לפרסום כמועמדים ואת דרך הגשתם. אכן, במבחן התוצאה הוגשו שמות קרובי משפחה הרבה מעל ומעבר לסביר".
לאור זאת, ולאור מידע נוסף הכלול במכתב אודות ה"דילים" הנרקמים מאחורי הקלעים, כתב יעקבי ליועצת המשפטית לממשלה כי הוא מבקש את התערבותה, "נסיבות אלו, ואף חלקן, מצדיקות את התערבותך המיידית, היועצת המשפטית לממשלה, על ידי מתן הנחיה לוועדה לבחירת דיינים לדחות את בחירת הדיינים החדשים לבית הדין הרבני הגדול ולבתי הדין האזוריים עד לאחר בחירת הרבנים הראשיים לישראל".
הפירוט המלא של הקשרים בין המועמדים לבחירה לבין חברי הוועדה:


