"אוסף בדותות": השר לשירותי דת מגיב ליועמ"ש בתי הדין
השר מלכיאלי תוקף בחריפות את יועמ"ש בתי הדין, טוען כי מכתבו נגוע בניגוד עניינים חמור, דורש מהיועצת המשפטית לממשלה לבחון את התנהלותו של יעקבי ומכנה את תוכן מכתבו "רכילות"
"קיבלתי בתדהמה את מכתבו של המועמד לכהן כדיין, עו"ד שמעון יעקבי (להלן : 'המועמד') המשמש גם בתפקיד יועמ"ש בתי הדין הרבניים, אשר עשה שימוש פסול בסמכותו בחוסר תום לב קיצוני לצורך קידום ענייניו הפרטיים ולצורך קידום מועמדותו לתפקיד דיין בבית הדין הרבני האזורי, ומועמדות גיסו לבין הדין הרבני הגדול", פתח מלכיאלי את תגובתו.
במסגרת המכתב השיב מלכיאלי לטענות על ניגודי העניינים שהעלה עו"ד יעקבי, וטען כי חלקן הן "אוסף בדותות", כהגדרתו, וחלקן האחר הוא בגדר רכילות שכלל לא הוכחה. לטענת השר מלכיאלי, אין כל מקום לדחות את בחירת הדיינים עד לאחר הבחירות לרבנות הראשית משום שההליכים בנושא החלו כבר לפני זמן רב. "הח"מ פועל למימוש סמכותו לכינוס הוועדה למינוי דיינים למן היום הראשון שבו קיבל לידיו את הסמכות בעניין. עיכוב בהליכי הקמת הוועדה מסיבות שאינן תלויות בח"מ לא איפשר את כינוס ועדות המשנה. ואכן ביום 3 בדצמבר 2024, בהזדמנות הראשונה עם כינון הוועדה ובהתחשב בימים שלאחר פרוץ מלחמת 'חרבות ברזל', כינס הח"מ את הוועדה למינוי דיינים ופעל תחילה למינוי דיינים עמיתים שייתנו מענה דחוף ובהול למצוקה שעלתה מהשטח והמחסור החמור בדיינים (לא למותר לציין ולהזכיר את הירצחו של אחד מהדיינים כבוד הדיין (עמית) הרב אלימלך וסרמן הי"ד ערב כינוס הוועדה, ואת פציעתו של דיין נוסף, אשר מלבד הטרגדיה הנוראה הכבידו עוד על מצוקת כוח האדם במערכת), וכן לפתרון קבוע בדמות מינוי ועדות המשנה על מנת שיתאפשר לראיין את המועמדים הרבים לדיינות.
עם סיום עבודת ועדות המשנה פעל הח"מ ללא שהות למימוש סמכותו וסמכות הוועדה לצורך פרסום ברשומות של שמות המועמדים, וזאת לאור מכתבו של מנהל בתי הדין הרבניים המפרט את המצוקה והצורך הדחוף במינוי הדיינים. יודגש כי הח"מ מטה פעל בליווי צמוד של הלשכה המשפטית במשרד לשירותי דת, וכל החלטה שהתקבלה הן ע"י הח"מ והן על ידי הוועדה תואמה עם המשנים ליועמ"ש לממשלה", הוסיף מלכיאלי וציין, "כל פעילות הוועדה מרוכזת בידיו האמונות של מנהל בתי הדין הרבניים עתיר הניסיון, הבקי היטב בכללי עבודת הוועדה, ונהנה מאמון רב של הח"מ וכלל חברי הוועדה".
אולם בית הדין הרבני בירושלים. צילום: פלאש 90
לטענתו של השר מלכיאלי, עו"ד יעקבי ניצל במכתבו את סמכותו על מנת לקדם את ענייניו האישיים, לאחר שהוא לא נכנס לרשימת המועמדים לכהונה בבתי הדין האזוריים, וגיסו לא נכנס לרשימת המועמדים לבחירה לבית הדין הרבני הגדול. "למותר לציין, כי 'המועמד' לא טרח לציין אפילו גילוי נאות בסיסי לכל אורך מכתבו, שבו הוא מציין כי הוא או גיסו מועמדים ובעלי עניין בנושא, בכך פעל הוא באופן חמור בחוסר תום לב להטעייתך כיועצת המשפטית לממשלה. בהקשר זה, אבקש כי תנחי את הייעוץ המשפטי לממשלה לקיים בדיקה דחופה בשל פעילות בחוסר סמכות ובניגוד עניינים חריף של 'המועמד' לקידום מועמדותו האישית לתפקיד דיין ומועמדות גיסו, תוך ניצול מעמדו כשומר סף וניצול הגישה שלו למסמכיה החסויים של הוועדה למינוי דיינים".
"בלתי הגון ובלתי כשר"
כאמור, אתמול שיגר עו"ד יעקבי ליועצת המשפטית לממשלה מכתב שבו הוא מבקש ממנה להורות על עצירת כל ההליכים לבחירת דיינים, לפחות עד לסיום הליך הבחירות לרבנות הראשית. לדבריו, "החל במוצאי חג הפסח ועד ימים אלו מגיעים אלינו מידעים ופניות – מדיינים מכהנים, מבעלי כשירות לכהונת דיין בית דין אזורי, מדיינים בדימוס ומעוד גורמים – הטוענים כי הליך מיון ובחירת הדיינים מתנהל באופן בלתי הגון ובלתי כשר, בניגוד לאמות המידה הראויות, ובניגוד לנהוג בעבר ולכללי הדין. הטענות מופנות כלפי ריבוי בלתי סביר של מועמדים קרובים לבעלי עניין משפחתי, קהילתי ופוליטי בוועדה. הטענות מופנות גם כלפי קיום 'מחטף' של מינויים רבים ומשמעותיים בלא הצדקה מספקת, בתקופה בחירות לרבנים ראשיים חדשים – כחודש בלבד קודם פקיעת כהונת הרבנים הראשיים לישראל, כהונה שהוארכה פעמיים על ידי הכנסת בשני חוקים פרסונליים מובהקים, ואינה נהנית מאמון 'האסיפה הבוחרת' על פי דין".
הרב שמעון יעקבי מנכ"ל בתי הדין הרבניים. צילום: יונתן זינדל, פלאש 90
במכתבו ציין עו"ד יעקבי עוד כי "מבדיקת נתוניהם של מאה ושלושה המועמדים ששמם פורסם ברשומות, עולה כי 34 מהם (33 אחוזים) קרובים בדרגות שונות לחלק מחברי הוועדה, או לבעלי עניין בוועדה ולגורמים משפיעים על המערכת הפוליטית והקהילתית הקשורים לוועדה, או לדיינים מכהנים, או לדיינים בדימוס".
לטענתו של עו"ד יעקבי, הליך גיבוש הרשימה לקה בחסר, והתנהל בלי שרבים מקרב הדיינים המכהנים והמועמדים הפוטנציאליים ידעו עליו. "ישיבת הוועדה התקיימה תוך הדרת היועצת המשפטית למשרד לשירותי דת, ובלי שהתקיים דיון בשאלה אם ההצעה בנסיבותיה, הכוללת גם שינוי מהותי במנגנון העבודה, עולה בקנה אחד עם הוראות הדין בכלל ועם כללי הוועדה לבחירת דיינים בפרט, ובלי שכללי עבודת הוועדה תוקנו והותאמו להצעת יו"ר הוועדה ופורסמו ברשומות… ראוי לציין כי בבתי הדין הרבניים האזוריים מכהנים כיום שמונים ושבעה דיינים. בשל וִתְקם, כולם כשירים למעשה לכהן בבית הדין הרבני הגדול, אם כי באורח פורמלי הם נדרשים לתעודת כשירות מתאימה מאת מועצת הרבנות הראשית לישראל. בשל חופשת חג הפסח, חלק מן הדיינים לא היה מודע כלל להחלטת הוועדה, ולחלק נודע עליה בסמוך מאוד לסגירת רשימת חמישה-עשר המועמדים. כמו כן, בשל חוסר פרסום על הצורך למנות דיינים לבית הדין הגדול, לא היה סיפק בידי חלקם לפנות למועצת הרבנות הראשית בבקשה לקבל תעודת כשירות לכהונת דיין של בית הדין הרבני הגדול".