בשבועות האחרונים מתנהלת הלחימה ברצועת עזה בארבעה מוקדים: צפון, דרום, מרכז ומרחב גדר המערכת, כשבמאמץ הלחימה הפעיל לוקחים חלק תשע חטיבות מתמרנות בשלוש אוגדות, ואוגדת עזה היא שאחראית על העבודות לעיצוב מחדש של האזור הסמוך לגבול, במסגרתו פועלים הכוחות לפינוי מבנים וחישוף השטח, כרגע בעיקר באזור דיר אל בלח.
בצה"ל אומרים כי יש ארבע מטרות למלחמה, שיכולה להסתיים עד חודש אוקטובר, שנה מאז התחילה: מיטוט היכולות הצבאיות של חמאס, מיטוט היכולות השלטוניות של חמאס, השבת החטופים הביתה והחזרת תושבי העוטף לבתיהם בביטחון ושגשוג. בצה"ל מבהירים כי לא יגיעו לאפס ירי וטרור מעזה, השאלה היא מי ישלוט במקום ואיך.
מתחילת המלחמה יש מאמץ לחסל בכירים בחמאס, כאשר שעד כה חוסלו חמישה פעילים בדרג המח"ט, 24 מג"דים ו-101 מ"פ, כשישנן יחידות עליהן מפקד כבר המחליף השלישי של אותו מפקד שחוסל. בצה"ל אומרים כי כעת המאמץ הזה הופך להיות מורכב כי בחמאס לומדים ומפיקים לקחים.
בצה"ל מעריכים כי מנהיג חמאס בעזה, יחיא סינוואר, עדיין נמצא ברצועה וטוענים כי למרות שזה לא נראה ככה על פני השטח, הלחץ הצבאי ושלילת היכולות של חמאס מפריעים לו מאוד ועתידים להביא לשבירתו, בדרך לתנאים חדשים וגמישות לגבי עסקת חטופים חדשה.
המבצע ברפיח התחיל לפני כעשרה ימים לאחר פינוי האוכלוסייה וממשיך להתרחב, כאשר עד כה עזבו כבר 950 אלף תושבים את השכונות המזרחיות של העיר ונעו לכיוון צפון מערב, לעבר רצועת החוף דרומית וחלק ממחנות המרכז. ברפיח עתידים להישאר עד 400 אלף תושבים, בצורה שתאפשר לצה"ל להמשיך ולפעול.
בצה"ל מבהירים כי התנועה המאסיבית של הפלסטינים ברצועה היא תוצאה של מספר תנאים שנוצרו: תיקון קווי מים לאזורי הפינוי והזזת בתי חולים שדה לשם. בנוסף, חלוקת הסיוע ההומניטרי מגיעה לאזורים אליהם אמורים התושבים להגיע. במזרח רפיח הודיעו בצה"ל למספר שכונות להתפנות, אך התנועה הכללית הביאה לעוד ועוד תושבים לנוע גם ללא פיזור כרוזים ואזהרות של הצבא. בניגוד לכך, בג'באליה שבצפון הרצועה לא פעלו בצורה כזאת. הפעולה המבצעית החלה והאוכלוסייה התפנתה במהירות. הצד המערבי של מעבר ארז הורחב כדי להגדיל את הכנסת הסיוע ההומניטרי.
בגזרת רפיח פועלים אוגדה 162, בה חטיבה 401, גבעתי, הקומנדו וכרמלי, כשכעת ישנה שליטה על כשני שלישים מציר פילדלפי ופועלים מדרום ומצפון למעבר רפיח, שנכבש בפעולה מהירה ומיוחדת של 401 ושייטת, שכבר שיתפו פעולה בכיבוש בית החולים שיפא בצפון הרצועה.
בכירים בצה"ל מעידים כי כל הפעילות ברפיח היא מורכבת מאוד מאחר ומדובר באזור שצמוד לגבול מצרים, כך שפספוס של כמה מעלות ופגזי הארטילריה יכולים לפגוע במצרים. בעקבות זאת, כל סוללת ארטילריה שפועלת בגזרה הזאת, עברה הסמכה מיוחדת. התיאום המבצעי עם המצרים הוא ענייני וטוב, והאירועים החריגים, כמו הנפת דגלי ישראל במעבר רפיח לא השפיעו עליהם, כך לטענת גורמים בצה"ל.
בצה"ל מגדירים את הפעילות ברפיח כמשמעותית במיוחד, אך מציינים כי ייתכן ועם התקדמות הכוחות, חמאס יילחץ ויירה רקטות ארוכות טווח לעבר מרכז הארץ כדי לרוקן את המחסנים. הפעילות הרחבה על ציר פילדלפי מתרכזת במטרה לאתר מנהרות שחוצות את הגבול למצרים, כאשר ככל הידוע יש כבר מספר מנהרות כאלה.
בג'באליה שבצפון הרצועה פועלת אוגדה 98, עם חטיבות צנחנים, 7, ו-460. כרגע הם מרוכזים באזור שטרם נכנסו אליו בדרום מערב ג'באליה, אך זאת הפעם השלישית בה פועלים בשכונה מאז החלה המלחמה בתוך רצועת עזה. בצה"ל מעריכים כי מחנה הפליטים ספח אליו מחבלים מכל האזור שברחו מהאזורים האחרים. הלוחמים לא פוגשים מערך הגנתי מסודר אלא אוסף של חוליות מחבלים, שהופתעו כשצה"ל החל את הפעולה ממזרח ואז איגף אותם מצפון.
חלק מהתוצאות של הפעילות הנוכחית במקום הוא חילוץ ארבע גופות החטופים מתוך מנהרת חמאס, שהוחזרו במבצע מורכב ומסובך. אחד הכוחות שפעל במקום שייך לפלוגת ח"ץ בגדוד 202, כשהמ"פ רס"ן גל שבת נפצע באורח אנוש ואתמול מת מפצעיו, ובמקביל נפגעו מספר מלוחמי הפלוגה בתקרית הירי הדו-צדדי.
כמו כן, ביממה האחרונה החלה התקפה של צוות הקרב החטיבתי 679 במרחב צברא שבמרכז הרצועה. הכוחות מאתרים מחבלים, מנהרות ואמצעי לחימה בסמוך למסדרון ההומניטרי.