משרד התובע של בית הדין הפלילי הבינלאומי (ICC) הודיע היום (שני) כי ביקש צווי מעצר נגד ראש ממשלת ישראל בנימין נתניהו ולשר הביטחון יואב גלנט, וגם נגד שלושה מנהיגי חמאס, בגין פשעי מלחמה ופשעים נגד האנושות.
הנה כמה עובדות על ICC.
1 בית הדין הוקם בשנת 2002 כדי להעמיד לדין בגין פשעי מלחמה, פשעים נגד האנושות, רצח עם ופשע תוקפנות במקרים שהמדינות החברות אינן מוכנות או אינן מסוגלות לעשות זאת בעצמן. הוא יכול להעמיד לדין בגין פשעים שבוצעו על ידי אזרחים של מדינות חברות או בשטחן של מדינות חברות על ידי אזרחים אחרים. בבית הדין יש 124 מדינות חברות. תקציבו לשנת 2024 עומד על כ-187 מיליון יורו.
2 ישנן 17 חקירות שמתנהלות במקביל בבית הדין, שמשתרעות מאוקראינה ומדינות באפריקה כמו אוגנדה, הרפובליקה הדמוקרטית של קונגו וקניה ועד ונצואלה באמריקה הלטינית ומדינות אסיה, כמו מיאנמר והפיליפינים, לפי אתר האינטרנט שלו.

3 באתר נכתב כי עד כה עמדו 31 תיקים בפני בית המשפט, כאשר בחלק מהמקרים יש יותר מחשוד אחד. שופטי ה-ICC הוציאו יותר מ-40 צווי מעצר.
4 21 בני אדם הוחזקו בבית המעצר של בית הדין האזורי והתייצבו בפני בית המשפט. לפחות 17 אנשים נותרו חופשיים. האישומים בוטלו נגד שבעה בני אדם עקב מותם. השופטים הוציאו 10 הרשעות וארבעה זיכויים.
5 מתוך 10 הרשעות אלה רק חמש היו בגין פשעי הליבה של בית המשפט של פשעי מלחמה ופשעים נגד האנושות, האחרות היו בגין פשעים כמו חבלה בעדים. חמשת המורשעים היו כולם מנהיגי מיליציות אפריקאיות מהרפובליקה הדמוקרטית של קונגו, ממאלי ומאוגנדה. העונשים נעים בין תשע ל-30 שנות מאסר. התקופה המקסימלית האפשרית היא מאסר עולם.

6 מבוקש בולט הוא נשיא רוסיה ולדימיר פוטין, המואשם בפשע המלחמה של גירוש בלתי חוקי של מאות ילדים מאוקראינה. ה-ICC הוציא צו מעצר לפוטין במרץ 2023. הקרמלין אמר שהמהלך חסר משמעות. מוסקבה הכחישה שוב ושוב את ההאשמה כי כוחותיה ביצעו זוועות במהלך פלישתה לשכנתה.
7 למרות שבית המשפט נתמך על ידי רבים מחברי האו"ם והאיחוד האירופי, מעצמות אחרות כמו ארצות הברית, סין ורוסיה אינן חברות, בטענה שה-ICC עשוי לשמש לתביעות ממניעים פוליטיים.
8 ישראל אינה חברה בבית הדין ואינה מכירה בסמכות השיפוט שלו, אך הרשות הפלסטינית התקבלה כמדינה חברה בשנת 2015. בשנת 2021 פתח בית המשפט הבינלאומי בחקירה רשמית בגין חשד לפשעי מלחמה ולפשעים נגד האנושות שבוצעו בשטחי הרשות. התובע של ה-ICC, קארים חאן, אמר באוקטובר אשתקד שלבית המשפט יש סמכות שיפוט לגבי כל פשעי מלחמה פוטנציאליים שבוצעו על ידי חמאס בישראל ועל ידי ישראלים ברצועת עזה.