מחקר חדש מראה כי ההנחיות החדשות שניתנו לרופאים בארה"ב הולכות לפגוע במטופלים לבנים. לפי המחקר, ההנחיות יגרמו לצמצום קצבאות נכות ואבחונים לחולים לבנים והגדלתם לחולים שחורים.
המחקר, שפורסם ביום א' השבוע ב"מגזין הרפואה של ניו-אינגלנד" וסוקר ברויטרס, בדק את ההשפעות של ההנחיות החדשות שניתנו לרופאים המטפלים במחלות ריאה כרוניות. ההנחיה המרכזית היא: להתעלם מהבדלים הנובעים מהמוצא האתני של המטופלים. ההנחיות החדשות, עליהן הוחלט כבר בשנה שעברה, קובעות כי אין להתחשב בגזעו של המטופל, ובהבדלים הגנטיים הנובעים ממנו, בתהליך האבחון של מחלות הריאה.
לכאורה, ניתן לחשוב שהתייחסות שוויונית מתקנת עוול שנוצר בגלל גזענות, אבל המציאות שונה לחלוטין.
עד היום, מרבית הרופאים התחשבו במחקרים המראים כי לבני אדם ממוצא אפריקני ומזרח אסייתי יש נפח ריאות קטן ביחס לאנשים ממוצא אירופאי. כלומר – כמות נתונה של אוויר הנכנסת ויוצאת מהריאות עשויה להראות תפקוד לקוי של ריאות בחולים לבנים ותפקוד תקין בחולים שחורים.
לפי המחקר, ההנחיות החדשות יגרמו לחולים אסייתים ושחורים להתקדם ברשימות ההמתנה להשתלות ריאה בארה"ב, כך שבממוצע ירדו 4.3 ימים מזמן המתנה שלהם, בעוד שמועמדים היספאנים ולבנים יידחקו אחורה ברשימה, ויצטרכו להמתין עוד 1.1 ימים בממוצע.
בנוסף, מספר האבחנות בארה"ב של כמה ממחלות הריאה, כגון ברונכיטיס כרונית, יקפוץ ככל הנראה בכ-141 אחוזים עבור חולים שחורים ויצנח ב-69 אחוזים עבור חולים לבנים. כמו כן, תשלומי הנכות השנתיים ליוצאי צבא שחורים יעלו ככל הנראה ביותר ממיליארד דולר, אך ללבנים הם ירדו ב-500 מיליון דולר, לפי הערכות החוקרים.
מן הצד השני, ההנחיות החדשות עלולות גם לפגוע בחולים שחורים, שכן הן עשויות לגרום ל"אבחנות כוזבות" העלולות להוביל להליכים כירורגיים פולשניים ומסוכנים שאינם נצרכים, שבעבר היו נחסכים מהם.
ניתוח נתוני המחקר מצא כי הנוסחאות החדשות עשויות לסווג מחדש 12.5 מיליון חולים בארה"ב כבעלי לקות נשימה בדרגות שונות או מאידך להגדירם כנטולי לקות. סיווג מחדש של אדם כבעל לקות ישפיע על אפשרויות התעסוקה שלו בעבודה פיזית, וכן על זכאותו לפיצויים בשל נכות שנגרמה בזמן שירותו הצבאי.
אם כך, מה ההסבר לשינוי?
חוות דעת חדשות של מומחים מצאו כי קיבולת ריאות קטנה יותר בחלק מהאוכלוסיות הלא-לבנות עשויה לנבוע מחשיפות סביבתיות לזיהום, תזונה לקויה וגורמי סיכון אחרים, כך שאבחון התופעה באדם מסוים תעיד על בעיה ולא על נטייתו הגנטית הטבעית.
עם זאת, מחקרים אחרים שנעשו בשנים האחרונות מאשרים את התפיסה הרפואית המסורתית כי ישנן הבדלים טבעיים בנפח הריאות הנורמלי אצל אנשים ממוצא שונה.
ממחקר שהתפרסם בשנת 2015 ב"מגזין הנשימתי האירופי" (ERS) עולה כי לאנשים ממוצא אפריקאי יש תפקוד ריאות קטן יותר בהשוואה לאנשים ממוצא אירופאי. מטרת מחקר זה הייתה להפריד בין תרומת הגנטיקה למשתנים אחרים על תפקוד הריאות.
המחקר נעשה בברזיל שם עקבו אחר קבוצת נסיינים מלידתם ועד גיל 30. נאספו מספר משתנים: ניתוח גנומי המבוסס על DNA, נפח הנשיפה, היקף בית החזה ומשתנים אחרים. המחקר מצא כי ארץ המוצא קשורה באופן מובהק לתפקוד הריאות, למרות שיש השפעה גם לגורמים סביבתיים.
בנוסף, במחקר שפורסם בשנת 2004 במגזין האמריקני לאפידמולוגיה (American Journal of Epidemiology) עולה כי לילדים אפרו-אמריקנים יש נפח ריאות נמוך יותר מאשר לילדים ממוצא אירופי. לפי החוקרים, לגורמים סביבתיים יש השפעה על נפח הריאות, אך בילדים בריאים – הגורם העיקרי להבדל הוא גנטי.