מפונים מיישובי הצפון הקימו היום (שלישי) מאהל מחוץ למשרד ראש הממשלה בירושלים כדי למחות על עקירתם המתמשכת עקב ההתקפות היומיות של ארגון הטרור חיזבאללה. "לא הצלחנו לחזור לבתינו במשך יותר משבעה חודשים. לא נחזור עד שנדע שאנחנו בטוחים", אמר ל-JNS רפאל סאלב, מייסד שותף של לובי 1701, קבוצה המייצגת עקורים מיישובים בצפון.
לובי 1701 נקרא על שם החלטת מועצת הביטחון של האו"ם שהתקבלה בסיום מלחמת לבנון השנייה ב-2006 וקבעה שמחבלים של חיזבאללה יישארו מצפון לנהר הליטני, כ-29 ק"מ מהגבול הישראלי. הקבוצה השיעית הלבנונית התבצרה מאז לאורך הגבול, תוך הפרה של ההחלטה.
"אנחנו לא רוצים שיהיה הסכם עם חיזבאללה. אנחנו רוצים מבצע מלא ולחץ צבאי אינטנסיבי", אמר סאלב, שפונה מקריית שמונה לירושלים עם אשתו וחמשת ילדיו. למעלה מ-60,000 תושבים ממעל 40 יישובים בצפון, הממוקמים בטווח של 10 ק"מ מגבול לבנון, נעקרו מביתם מאז שחיזבאללה הצטרף למלחמה של חמאס נגד המדינה היהודית בעקבות הטבח של קבוצת הטרור בעזה ב-7 באוקטובר. התקפות חיזבאללה הרגו יותר מ-20 ישראלים וגרמו נזק רב לרכוש. סאלב אמר כי המפגינים יישארו במאהל עד שממשלת ישראל תנקוט בצעדים רציניים כדי לחסל את האיום.
ממשלת ישראל חשפה אתמול (שני) תוכנית של 3.5 מיליארד שקל לשיקום צפון ישראל. מטרותיה לטווח הקצר כוללות: 1) הגברת הביטחון ליישובי הצפון ולאוכלוסייה המצויים באיום; 2) מתן סיוע להגנה ולאיחוד אותן קהילות; ו-3) מתן סיוע לעסקים בצפון וחיזוק הביטחון התעסוקתי. מטרתו ארוכת הטווח היא לחזק את כלכלת הצפון ולשפר את רווחת האוכלוסייה בו. מרכיב אחד המפורט בתוכנית הוא יצירת אקו-סיסטם חדשנות ופוד-טק באזור וכן הקמת אוניברסיטה בקריית שמונה.
"נצעק ונצעק כדי שאף אחד לא ישכח את הצפון. זה מרגיש שכולם שכחו אותנו", אמרה ל-JNS ריטה בן יאיר, שיחד עם מתן דוידיאן, מייצגת את היישוב שלומי בלובי 1701. "הם שמים אותנו בבתי מלון קטנים ורוצים שנדאג לעצמנו. הם שכחו מהחינוך של הילדים שלנו. הם שכחו את אלה שנאלצו לסגור את העסקים שלהם. אנחנו רוצים תשובות. הגיע הזמן", הוסיפה בן יאיר.
לאחר ההתקפה הרצחנית של חמאס ב-7 באוקטובר, עברה בן יאיר למלון דן בוטיק ירושלים, יחד עם 65 משפחות משלומי. "אני אמא לחיילים. אחד מהם לחם בעזה במשך שלושה חודשים. הבת שלי חיילת בחיל האוויר, ויש לי בן בגיל 14 שאמור ללכת לבית הספר", אמרה. "אנחנו אפילו לא יודעים מה נעשה בספטמבר – אם לשים אותו בבית ספר בירושלים או במקום אחר. אף אחד לא סיפר לנו".

במהלך ביקור במטה פיקוד הצפון של צה"ל ביום חמישי האחרון, אמר נתניהו כי הצבא חיסל "מאות" פעילי חיזבאללה בדרום לבנון. "יש לנו תוכניות מפורטות, חשובות ואפילו מפתיעות", אמר ראש הממשלה לכוחות צה"ל. "אבל אני לא אחלוק את התוכניות האלה עם האויב", אמר, והוסיף כי צה"ל "פועל כל הזמן בחזית הצפונית".
בן יאיר הסבירה כי הקהילה שלה מאוד רוצה לחזור, אבל לא יכולה להסתכן בפלישה כמו ב-7 באוקטובר – רק מלבנון. "אנחנו לא יכולים לסגור עסקה עם חיזבאללה", אמרה. "עשינו את זה בדרום ותראו איך זה יצא. שלומי ממש על הגבול. אנחנו מפחדים מהמנהרות שהם חפרו לתוך ישראל".
"אנחנו מרגישים כמו פליטים". היא המשיכה. "איך זה נורמלי? אנחנו נסוגים במקום להתקדם. אנחנו צריכים להתחיל להתקיף. יש לנו צבא טוב, חיילים טובים; הממשלה חייבת להחליט לעשות משהו". לסיכום היא הצהירה, "נשב מול משרד ראש הממשלה בירושלים. אנחנו רוצים שאחרים יבואו לתמוך בנו. הבעיה הזו היא לא רק של תושבי הצפון; היא של לכולם. אנחנו לא נזוז עד שנקבל את התשובות שמגיעות לנו".
