בנובמבר 1988 הכריז אש"ף על הקמת מדינה פלסטינית, כאשר כותבי ההכרזה נמנעים במכוון מלקבוע גבולות ברורים לאותה מדינה והאם מדובר רק בשטחים שנכבשו ב-67' או על שטח ישראל כולו.
35 שנים חלפו והנה ארבעה גורמים נוספים מכיר במדינה פלסטינית: ממשלות אירלנד, ספרד, נורווגיה וסלובניה. אך האם ההכרה שלהם מתייחסת לגבולות ברורים כלשהם או שמא מדובר על עניין הצהרתי לחלוטין גם מנקודת המבט שלהן?
את הכסף סופרים בהחלטות
האם אירלנד הכירה בגבולות ברורים למדינה הפלסטינית שעל ההכרה בה הכריזו היום? התשובה, כך מתברר, לא ברורה בכלל.
במספר מקורות בארץ ובעולם, לרבות ה-BBC, נכתב כי המדינה הפלסטינית שבה מכירה אירלנד מבוססת על גבולות 67'. ואכן, בהצהרה שמסר בשבוע שעבר ראש ממשלת אירלנד סיימון האריס, הוא אמר כי "המחויבות של ממשלת אירלנד תישאר בלתי מעורערת ומבוססת על… פתרון שתי מדינות המבוסס על גבולות 1967… זוהי חזרה על אמונתנו הבסיסית כי הפתרון השקט הצודק והבר-קיימא היחיד הוא יישום פתרון שתי המדינות, שיסיים את הכיבוש הישראלי של פלסטין וכתוצאה מכך יוביל להקמת מדינה פלסטינית בת קיימא ורציפה בגדה המערבית, בעזה ובמזרח ירושלים, על בסיס גבולות 1967".
גם בהכרזת שר החוץ האירי מיהאל מרטין מהשבוע שעבר, לאחר שהתקבלה ההחלטה להכיר במדינה פלסטינית, הוא אמר: "יש צורך בנתיב חדש לעבר המטרה שאושרה ברובה על ידי הקהילה הבינלאומית; פתרון שתי מדינות המבוסס על גבולות 1967, עם מדינת ישראל, ומדינת פלסטין עצמאית, דמוקרטית, רציפה, ריבונית ובת-קיימא, החיה זו לצד זו בשלום ובביטחון ובהכרה הדדית, כאשר ירושלים משמשת כבירה העתידית של שתי המדינות".

עם זאת, בכל הכבוד להצהרות של ראש הממשלה והשר הבכיר, את הכסף סופרים במדרגות, או במקרה הזה בהחלטה הרשמית. עיון בנוסח ההחלטה שפורסם באתר הרשמי של ממשלת אירלנד מגלה שהיא אינה כוללת כל אזכור, גלוי או מרומז לגבולות של המדינה שבה הכירה זה עתה. גם בנאומים שליוו את ההחלטה מצד ראש הממשלה, שר הסביבה והאקלים, איימון ריאן ושר החוץ – לא ניתן למצוא רמז לגבולות כלשהם.
גם בהודעה מ-22 במאי על ההחלטה להכיר במדינה פלסטינית וכן בקטעים מנאומיהם של ראש הממשלה, שר החוץ ושר הסביבה והאקלים שפורסמו באתר הממשל בנושא אין אזכור לגבולות. אומנם הוחלט על שדרוג הנציגות האירית ברמאללה לשגרירות, אך מכאן לא ניתן להסיק מאומה בנושא הגבולות.
אז באיזו מדינה בדיוק הכירו האירים? השדון יודע.
ספרדי – דבר ספרדית!
ראש ממשלת ספרד פדרו סאנצ'ז הזכיר בדברים שנשא בשבוע שעבר את גבולות 67' ככאלה שיגדירו את המדינה הפלסטינית. למרות זאת, בידיעה שפורסמה בעניין ההכרה הספרדית בפלסטין באתר הרשמי של נשיא ספרד, La Moncloa, לא נכתב דבר בעניין. כך גם בהודעה שפורסמה באתר בשבוע שעבר לאחר שהנשיא הכריז על ההכרה הצפויה.
באחד מאתרי החדשות בספרד נכתב כך: "מועצת השרים אישרה ביום שלישי כי ספרד מכירה בפלסטין כמדינה, אף שההסכם אינו מפרט גבולות ספציפיים. ראש הממשלה פדרו סאנצ'ס הודיע כי אף שאין זה תלוי בספרד להגדיר את גבולות מדינות אחרות, הם לא יכירו בחריגות מגבולות 1967 ככל שאלו לא יוסכמו על הצדדים". כלומר, הספרדים תופסים את גבולות 67' כאלה שיתחמו את גבולות שתי המדינות, אך ההחלטה עצמה היא דקלרטיבית בלבד. בנוסף, פורסם במדינה כי ספרד לא תפתח שגרירות ב"פלסטין" והיחסים ביניהם יתבצעו דרך הקונסוליה הספרדית בירושלים.
אגב, הכינוי הרשמי של יהודה ושומרון בספרדית הוא “cisjordanian”, הלחם של המילים “Jordania” (ירדן) עם התחילית שמקורה בלטינית “cis”, שמשמעה אזור המצוי מצדו השני של מקום מסוים. כלומר, אפילו הסמנטיקה הספרדית מבוססת על קשר בין הגדה למדינת ירדן ולא לפלסטין. תחי האירוניה.

חוזרים לאוסלו
בהחלטה שפורסמה בשבוע שעבר באתר ממשלת נורווגיה להכיר במדינה פלסטינית נכתב: "התיחום הטריטוריאלי בין מדינת פלסטין למדינת ישראל צריך להתבסס על הגבולות שלפני 1967, כאשר ירושלים בירת שתי המדינות, וללא פגיעה בהסדר סופי בגבולות, לרבות שימוש בחילופי קרקעות".
"במשך למעלה מ-30 שנה, הייתה נורווגיה אחת התומכות הבולטות ביותר במדינה פלסטינית", כך פתח שר החוץ את דבריו במסגרת ההחלטה הרשמית על הכרה במדינה פלסטינית אתמול. גם בנוסח ההצהרה המלא שעלה אתמול באתר ממשלת נורווגיה לא מוזכרים גבולות, אלא שבאתר הממשל, לצד ההחלטה שפורסמה צורפו מעין הערות שוליים תחת הכותרת "עובדות", כאשר אחת מהן אומרת כך:
"תיחום טריטוריאלי: נורבגיה מכירה בפלסטין כמדינה בהתאם לחוק הבינלאומי ולהחלטות רלוונטיות של מועצת הביטחון של האו"ם. התיחום הטריטוריאלי בין מדינת פלסטין למדינת ישראל צריך להתבסס על הגבולות שלפני 1967, כלומר. קו התיחום כפי שנקבע בהסכמי שביתת הנשק מ-1949, כאשר ירושלים כבירת שתי המדינות וללא פגיעה בהסדר סופי בגבולות, לרבות שימוש בחילופי קרקעות".
בניגוד לאירלנד וספרד, נראה שנורווגיה דווקא הכירה באופן רשמי בגבולות 67' ככאלה שתוחמים את המדינה הפלסטינית.

בין בל"ד לבלד
המדינה הרביעית שהכירה במדינה פלסטינית היא סלובניה שהצטרפה לטרנד ביום ה' האחרון.
בידיעה הרשמית של ממשלת סלובניה על סיכום הישיבה בה הוחלט כי היא תכיר במדינה פלסטינית נכתב: "ממשלת סלובניה אימצה החלטה המציעה הכרה בפלסטין כמדינה עצמאית וריבונית על בסיס הגבולות משנת 1967 או כל גבול אחר שהוסכם בין ישראל לפלסטין, בכפוף להתקדמות נוספת לקראת השגת הסכם על שלום בעזה".
לאחר ישיבת הממשלה בה הוחלט על ההכרה אמר ראש הממשלה, רוברט גולוב: "הממשלה קיבלה החלטה להכיר במדינת פלסטין כמדינה עצמאית וריבונית בגבולות משנת 1967, או בגבולות שעל הצדדים המעורבים להסכים עליהם בהסכם שלום עתידי".
יתכן שסלובניה למדה לקח מסכסוך הגבולות הפעיל שלה עם קרואטיה על אזור מפרץ פיראן ולכן הקפידה להגדיר את הגבול למדינה הפלסטינית. סלובניה אומנם לא מכירה בהסכם בלד הנוגע לסכסוך הטריטוריאלי שלה, אך מחבקת את מצע מפלגת בל"ד הנוגע לסכסוך טריטוריאלי שאינו נוגע אליה כלל.
מהי מדינה
אחד הקריטריונים לשאלה האם ישות מסוימת נחשבת למדינה הוא טריטוריה מוגדרת. בלי קשר לדיון הארוך והמורכב בשאלה האם "פלסטין" באמת עומדת בקריטריונים הנדרשים כדי להיקרא "מדינה", שתיים מהמדינות שמכירות בה לא הגדירו את הטריטוריה שלה באופן רשמי וגם לא באמת התייחסו אליה בהגדרות המתאימות למדינה, כך שאף מנקודת המבט של ההחלטה שלהן – פלסטין לא יכולה להיחשב למדינה.
העובדה שספרד ואירלנד נמנעו מהגדרת הגבולות ומקביעת הגדרות אחרות ביחס ל"מדינת פלסטין" מוציאה את האוויר מבלון ההכרה בה והופכת אותה לחסרת משמעות מהותית לא רק בפועל, אלא אפילו מהמשקפיים של אירלנד וספרד עצמן.