מדינת ישראל צריכה לגבש בדחיפות תכנית לקליטת גל עלייה מאירופה, אמר יו"ר איגוד הארגונים היהודים באירופה (EJA), הרב מנחם מרגולין, בכינוס חירום בן יומיים שנפתח היום באמסטרדם. בכינוס נוטלים חלק יותר מ-100 ראשי קהילות יהודיות באירופה ומנהלי ארגונים תומכי ישראל.
אווירת החירום מורגשת היטב בכנס שמתקיים בבית מלון אירופי, תחת אבטחה משמעותית. הוא נפתח בדקת דומיה לזכר הנרצחים והנופלים במלחמה, וחלק מהפאנלים שבו עוסקים בדיונים מעשיים על אפשרויות הגנה ודרכי מאבק באנטישמיות, כולל סדנת הגנה עצמית מקוצרת.

"אנחנו נפגשים במצב חירום. מצב האנטישמיות בעולם הוא הגרוע ביותר מאז מלחמת העולם השנייה. השיטפון הגיע", אמר הרב מרגולין בדברי הפתיחה שלו ליהודים האירופאים. "אבל אתם כבר יודעים את כל זה. אתם חיים את זה. אולי אתם מסתירים את שרשרת מגן הדוד שלכם, אולי אתם מודאגים מהמזוזה על דלתכם. אם אתם נראים כיהודים, סביר להניח שכבר הושפלתם, או שמישהו זר צעק עליכם 'שחררו את פלסטין'. היום אנחנו נפגשים כדי להילחם בחזרה".
מרגולין תיאר את שינוי הגישה שהתחולל בו כלפי עידוד עלייה. "לפני כ-5 שנים, נכנסתי לוויכוח תקשורתי עם ראש הממשלה נתניהו. הוא קרא לכל יהודי אירופה לחזור הביתה לישראל", סיפר מרגולין ואמר כי השיב אז לראש הממשלה כי "אירופה היא הבית שלנו, וישראל היא פוליסת הביטוח שלנו, אך לא נשתמש בה עד שיהיה הכרח מוחלט".
היום, אומר מרגולין, המסר הוא אחר: "אני לא יודע מה הקו האדום שלכם, אבל שלי הוא כשהממשלות (באירופה) אומרות לנו שאנחנו לבד. אנחנו לא שם עדיין, אבל לא כל כך רחוקים מזה. היום אני אומר לנתניהו – תכינו את השטח, כי אם ממשלות אירופה ימשיכו באותו מסלול מסוכן, אם ימשיכו להכיל את השיטפון הזה של שנאת יהודים, הן יכולות לצפות שמאות ואלפים מאיתנו יעזבו".

בשיחה עמו, מתאר מרגולין כי יש פוליטיקאים הולנדים שבעבר פקדו את אירועי הארגון, שנמנעו מלהגיע השנה לכנס, מתוך חשש להיות מזוהים עם כל מה שעלול להיות מקושר לישראל.
מאז 7 באוקטובר, סכר האנטישמיות באירופה נפרץ. הנתונים המדוברים כאן, הם על עלייה של כאלף אחוזים במקרי אנטישמיות. סטפן הנזל, הנציב למלחמה באנטישמיות של העיר המבורג בגרמניה, יהודי בעצמו, אמר באחד הפאנלים כי אין להתעלם מהפיל שבחדר – והוא הסוואת האנטישמיות כביקורת כלפי ישראל. "כולם יודעים לדבר יפה על תרבות יהודית על רקע חנוכייה, אבל צריך להבהיר שאמירות כמו 'מהנהר לים' הן אנטישמיות", הוא אמר בביקורת כלפי מנהיגי אירופה.
אחד הנושאים המדוברים כאן הוא תת-הדיווח, שמביא להתכחשות של חלק מהגורמים הרשמיים לעומק התופעה. המציאות היא, הם אומרים, שרובם הגדול של המקרים האנטישמיים אינם מדווחים, שכן יהודים רבים שהוטרדו בתחבורה ציבורית או קראו לעברם קריאות מגונות ברחוב, נמנעים מהתהליך המעיק של הגשת תלונה, בידיעה כי דבר לא ייעשה בנוגע לכך.