הבחירות לפרלמנט האיחוד האירופי הביאו עמן בשורה. התוצאות הסופיות אומנם עדיין לא התקבלו, אך בשלב זה, שבו השינויים הצפויים הם מינוריים, אם בכלל, ניתן לומר בפה מלא כי הימין בכלל והימין הרדיקלי בפרט התחזקו באופן משמעותי. האם באמת ניתן לומר שהתוצאות הללו יועילו לאינטרס הישראלי? מהם הגורמים שהסיטו את הסנטימנט האירופי ימינה? ומהי מלחמת ההישרדות של אירופה?
איך פרלמנט נולד
בפרלמנט האירופי 720 חברים שמתחלקים בין המדינות בהתאם לשיעור האוכלוסייה בכל מדינה, כאשר לגרמניה מספר החברים הרב ביותר עם 96 ומאידך לשלוש מדינות שישה נציגים בלבד.
הפרלמנט מחולק לגושים, כאשר בכל גוש חייבים להיות נציגי מפלגות מלפחות רבע מהמדינות עם מינימום של 23 חברים בסה"כ. כך למשל מורכב גוש "זהות ודמוקרטיה" (ID) ממפלגות המגיעות משמונה מתוך 27 החברות באיחוד ו-58 חברים נכון לתוצאות הידועות בשעה זו. נוסף לחברי הגושים, יש גם חברים שאינם משתייכים לגוש מסוים.
זמן תוצאה
שלא במפתיע, חשפו התוצאות כי השמרנים ימשיכו להיות הגוש הדומיננטי ביותר בפרלמנט, כאשר "מפלגת העם האירופית" (EPP) מחזיקה פעם נוספת במספר המושבים הרב ביותר עם 186 לעומת 176 בבחירות הקודמות שהתקיימו בשנת 2019.
המפלגה השניה בגודלה, הסוציאליסטים והדמוקרטים (S&D), צפויה לאבד 5 מושבים ולרדת ל-134.
הגוש הליברלי, Renew Europe, ספג מהלומה משמעותית כשמספר חברי הפרלמנט שלו יורד מ-102 ל-79 בלבד. גם גוש הירוקים צפוי לאבד למעלה מרבע מכוחו ולרדת מ-71 מושבים ל-53 בלבד.
הבשורה הגדולה של הבחירות מגיעה מכיוון גורמי הימין הרדיקלי.

התמיכה בגוש השמרנים והרפורמיסטים האירופים (ECR) של ראש ממשלת איטליה, ג'ורג'יה מלוני, גדלה, כאשר לפי התוצאות מספר חברי הפרלמנט שלהם עלה בארבעה ל-73, ובכך יהיה לגוש הרביעי בגודלו בפרלמנט האירופי. גוש הימין הפופוליסטי "זהות ודמוקרטיה" מפלגתה של מארין לה-פן הצרפתייה, זינק מ-49 ל-58.
נוסף אליהן התחזקו גם מפלגת אלטרנטיבה לגרמניה (AfD) שזכתה ב-15 מושבים בה נעסוק בהמשך, המפלגה החזקה בהונגריה, ברית הסולידריות ההונגרים (פידז), ההונגרית שלה 11 מושבים ומפלגת החירות האוסטרית (FPO) שעקפה את מפלגת הימין השמרנית, מפלגת העם האוסטרית (OVP), בדרך להפיכתה לנציגה הבכירה של המדינה.
אומנם EPP השמרנית שומרת על מעמדה ואף מתחזקת, אך התוצאות מגלות כי הימין שמימין אליה התחזק באופן דרמטי בהרבה, מה שיאלץ אותה להסתגל אם בכוונתה לשמור על כוחה גם בבחירות הבאות.
טוב ליהודים?
על פניו, התחזקות הימין נראית כהתפתחות חיובית מהזווית הישראלית. הסיכוי שיוטלו סנקציות, חרמות או חקיקות אנטי ישראליות למיניהן תפחת, עם זאת המשוואה לפיה הימין, ובפרט הימין הרדיקלי, הוא פרו ישראלי בהכרח – שגויה.
ראש ממשלת איטליה, ג'ורג'יה מלוני, שעומדת כאמור בראש גוש ECR על 73 מושביו, הטילה אמברגו נשק על ישראל בעקבות המערכה בעזה. AfD הגרמנית קושרה לא אחת לארגוני ניאו-נאצים ולאמירות אנטישמיות, כולל בכיר בה שעומד כיום למשפט על כך שהשתמש במוטו של פלוגות הסער הנאציות, אס-אה, בעצרת בחירות חרף העובדה שהוא בלתי חוקי בגרמניה. לפני מספר שנים כ-60 ארגונים יהודיים מרחבי העולם יצאו בקמפיין נגד המפלגה.
אחד האישים הבכירים במפלגה ונציגה בפרלמנט האירופי הוא מקסימיליאן קראה, שבמאי האחרון שחברי האס-אס אינם פושעים באופן אינהרנטי כשרק חודש לפני כן, נעצר עוזרו בחשד לריגול למען סין, עניינים שהביאו לכך שלפני מספר שבועות החליטו בגוש זהות ודמוקרטיה להיפרד מ-AFD.
ביחס למלחמה קראה המפלגה להפסקת אש, בעוד מפלגת החירות האוסטרית אותה הזכרנו קראה להפסיק את תמיכה הצבאית בישראל.
גז'גורז בראון, ממנהיגי מפלגת הימין הקיצוני קונפדרציית החירות והעצמאות הפולנית (Konfederacja), שזכתה בהישג מרשים של ששה מושבים, קטע בגסות הרצאה על השואה שנערכה במכון ההיסטורי הגרמני בוורשה, הרס את מערכת ההגברה ואמר שהיהודים הם אויבי פולין שמבקשים להשתלט על המדינה באלימות.

בחג החנוכה האחרון כיבה נרות חנוכייה שהודלקה בפרלמנט הפולני באמצעות מטף ומיד לאחר מכן נשא דברים ואמר כי "חג החנוכה הוא שטני ומי שלוקחים חלק במעשי פולחן שטניים צריכים להתבייש בעצמם" וכי הוא "מחזיר את הנורמליות". חבר מפלגה שניסה להיבחר לראשות עיריית לובלין אמר כי "הפולנים היו נתונים לרצח עם בידי יהודים שעבדו יחד עם קומוניסטים לאחר מלחמת העולם השנייה".
לצד החשדנות המתבקשת כלפי הימין הרדיקלי וגילויי האנטי-ישראליות והאנטישמיות בקרבו, תוצאות נראות טובות יחסית מהעיניים הישראליות. לה-פן צעדה יחד עם מפגינים נגד האנטישמיות בפריז והתבטאה מספר פעמים בעד ישראל במלחמתה בחמאס, מפלגת PVV ההולנדית המונהגת בידי חירט וילדרס הפרו-ישראלי, הגיעה למקום השני במדינה עם ששה מושבים ואפילו העובדה שהאיחוד האירופי יהיה מפוצל מאי פעם עשויה למנוע מצב שבו יש הסכמה רחבה על אקטים אנטי-ישראליים כלשהם.
מלחמת הישרדות
"הרב-תרבותיות בגרמניה נכשלה" – על הציטוט האמור לא חתום ראש ה-AFD ואף לא גורם שמזוהה עם הימין, אלא אנגלה מרקל שאמרה את הדברים עוד בתחילת העשור הקודם כשכיהנה כקנצלרית גרמניה. מי ששימש כשר הפנים בממשלתה, הורסט זיהופר, הגדיל ואמר בשעתו שהיא מתה.
כשמנסים להבין מה בעצם קרה כאן, מדוע הגיעה הנסיקה בכוחן של מפלגות הימין-הרדיקלי, צריך לחזור לדברים שאמרה מרקל, מי שנחשבה אז לאחד הקולות הליברליים הבולטים והמשמעותיים בעולם, שגם היא הבינה כי הסוגיה הבוערת ביותר העומדת לפתחה של אירופה היא משבר ההגירה.

בהתאם, ניתן לראות כי המדינות שבהן מספר המהגרים הוא הגבוה ביותר באיחוד, גרמניה (16.5 מיליון) וצרפת (9 מיליון) נעו באופן מאסיבי לכיוון המפלגות המציגות את הקו הלוחמני ביותר במהגרים.
הגם שחלקים בימין-הליברלי האירופי תומכים בהגירה מדודה על מנת לסייע לכלכלה המקומית, לפי Financial Times, בניגוד לכמה ממדינות האנגלוספירה כארה"ב, בריטניה ואוסטרליה, במדינות אירופיות רבות המהגרים מהווים נטל כלכלי על הממשלה המקומית. הניסיון ליצור אסימילציה של המהגרים וצאצאיהם, בדגש על הגברים המוסלמים הצעירים מגיעים למצב חמור יותר מזה שבו הגיעו הוריהם, עגומות הן מבחינת שיעור העוני בקרב צאצאי המהגרים והן ביחס העוין למדינה הקולטת.
בצל גל האינפלציה החריף שפוקד את היבשת, האירופאים החליטו שהגיעה העת לסגור את הגבולות. למשבר הכלכלי הייתה גם השפעה ביחס האירופאים לאג'נדה הירוקה של האיחוד, כאשר הם שבעו מהעלאת המסים לשם מימון מטרות אקולוגיות שונות וכן העלאת תעריפי האנרגיה לשם הפחתת הצריכה. תנועת המטוטלת מכה שוב ולאחר שהשמאל ה"מתון" משך עוד ועוד לכיוון אחר, לא נותר לציבור אלא לפנות לדרך ההפוכה לגמרי".
כפי שכתב ג'יימס ברנהם בספרו "התאבדות המערב": "לפני זמננו, ענייניו של המערב היו התלכדות, צמיחה, הסתגלות, שינוי, רפורמה ושיפור. הסוגייה המרכזית שמולה ניצבת כיום הציוויליזציה המערבית והאומות החברות בה היא הישרדות". בדיוק כמו בהישרדות מסוג אחר, היבשת הישנה מתחילה להבין, באיחור רב, שעליה לשמור על הלפיד שלה בוער. אותו לפיד שהוביל אותה להפוך לציוויליזציה נעלה ביחס לציוויליזציות אחרות, הלפיד של ערכי המערב.