הפסגה השנתית של ארגון המדינות המתועשות, G7, נפתחה היום (ה') עם הסכמה כוללת על הצעה אמריקנית בעניין המלחמה באוקראינה: גביית הלוואה של 50 מיליארד דולר לאוקראינה, תוך שימוש בנכסים רוסיים מוקפאים כביטחונות. היה זה מפגן תמיכה עוצמתי בקייב בזמן שהמצב על לוח השחמט הפוליטי של אירופה הולך ונוטה ימינה.
ראש ממשלת איטליה ג'ורג'ה מלוני קיבלה את פני ראשי מדינות G7 לפסגה שהתקיימה באתר הנופש היוקרתי בורגו אנזיה בדרום איטליה, ואמרה שהיא רוצה שהמסר שיצא המפגש יהיה אחדות, יחד עם דו-שיח עם הדרום העולמי. היא השוותה את מדינות G7 לעצי הזית העתיקים שהם הסמל של חבל פוליה, "עם שורשיהם האיתנים וענפיהם שנשלחים אל עבר העתיד".
ארגון G7 כולל את קנדה, צרפת, גרמניה, איטליה, יפן, בריטניה וארצות הברית. איטליה, שמארחת את הפסגה, הזמינה כמה מנהיגים אפריקנים – נשיא אלג'יריה עבד אל-מג'יד תבון, נשיא קניה ויליאם רוטו ונשיא תוניסיה קייס סעיד – כדי לקדם את יוזמות הפיתוח וההגירה של איטליה ביבשת. האורחים הנוספים בפסגה כוללים את נשיא אוקראינה וולודימיר זלנסקי, נשיא ברזיל לואיז אינאסיו לולה דה סילבה, ראש ממשלת הודו נרנדרה מודי שנבחר לאחרונה מחדש, ונשיא טורקיה רג'פ טאיפ ארדואן.
נשיא ארה"ב ג'ו ביידן, ראש ממשלת בריטניה רישי סונק וכעת גם נשיא צרפת עמנואל מקרון נמצאים במהלך מערכות בחירות סוערות, בזמן שהם נאבקים בתנודת המטוטלת בפוליטיקה העולמית ימינה. במהלך שהותם ב-G7 הורגשה אווירת דחיפות לעשות את מה שניתן לפחות בזירה הפוליטית הבינלאומית כדי לשמר את הסטטוס-קוו הנוכחי, שקיים מאז שנכנסו לתפקידיהם.

הפסגה מתקיימת באתר נופש יוקרתי רחב ידיים שהוא סוג של במת תיאטרון. מדובר בעיירה מדומה שנבנתה כדי להידמות לאחד הכפרים הקטנטנים והלבנים שהיו סימן ההיכר של חבל פוליה בימי הביניים, אך למעשה נבנתה רק בשנת 2010.
בורגו אנזיה ממוקם ליד גן ארכיאולוגי אמיתי, וכולל סימטאות רבות, וילות, מסעדות וכיכר עיר עם מגדל שעון. מדובר באתר נופש אהוב בקרב ידוענים בכל העולם, והוא יהיה סגור בפני זרים עד סוף הפסגה ביום ראשון. אך כפר הנופש לא יארח את כוחות המשטרה והקרביניירי שהובאו לאזור כדי לספק אבטחה לפסגה, למעלה מאלפיים איש בסך הכול. שלשום הטילו הרשויות הסגר על ספינת התענוגות לשעבר ששימשה לאירוח הכוחות בנמל ברינדיזי הסמוך, לאחר שאיגוד השוטרים התלונן על תנאים היגייניים קשים על הסיפון.
כמו בכל פסגת G7, גם השנה מגוון פעילים מתנגדי מלחמה, מתנגדי גלובליזם ופעילי אקלים קיצונים עורכים הפגנות באזור, הרחק מהמקום שבו נפגשים המנהיגים. ארגון אחד הכריז על "ארוחת ערב לעניים" הלילה, הקוראת "לשלום, זכויות העמים ונגד שבע המדינות הגדולות שטוענות כי הן קובעות את גורל העולם וכוכב הלכת שלנו".
פוליטיקה חדשה וגם ישנה
מלוני מגיעה לפסגה כשהיא מבוצרת מבית ומחוץ, לאחר שמפלגת הימין שהיא עומדת בראשה זכתה להצלחה גדולה יותר בבחירות לפרלמנט האירופי בתחילת השבוע מאשר בבחירות הכלליות הלאומיות ב-2022 – אותן בחירות שהפכו אותה לאישה הראשונה שזכתה בתפקיד בהיסטוריה האיטלקית. רומא ידועה בחוסר יציבות ובממשלות שמתחלפות לעיתים תכופות, אך מחזיקה כעת בתואר יוצא דופן: המעצמה היציבה ביותר באיחוד האירופי.
מנהיגי שתי חברות האיחוד האירופי האחרות ב-G7, גרמניה וצרפת, נמצאים במצב פוליטי מורכב בהרבה לאחר שמפלגות הימין בארצם זכו להצלחה בבחירות האירופיות. מקרון פיזר את האספה הלאומית והכריז על בחירות בתגובה להפסד המוחץ, וקנצלר גרמניה אולף שולץ מתמודד אף הוא עם סכנה פוליטית לאחר שמפלגת הסוציאל-דמוקרטים שלו סיימה מאחורי שתי מפלגות הימין הגרמניות.
לדברי מומחים גיאו-פוליטיים, כתוצאה מהשינוי במאזן הכוחות סביר להניח שמלוני תוכל לכוון את הפסגה בת שלושת הימים בהתאם לסדרי העדיפויות שלה, תוך שהיא הולכת ומחזקת את מעמדה על הבמה הבינלאומית. "אף שלא סביר שהתוצאות האחרונות ישנו באופן קיצוני את השיח בפסגת G7, הניצחון בבחירות מציע לראש הממשלה מלוני מנוף נוסף כדי להגדיר את המפגש כ'פסגה ים-תיכונית'", אמר ניק אוקונל, סגן מנהל המועצה האטלנטית, מכון מחקר אמריקני המתמקד ביחסים בינלאומיים. בין השאר משמעות הדבר היא עיסוק נרחב בהגירה, כשמלוני מבקשת למנף את התוכנית שלה לשינוי מערכות היחסים עם אפריקה כדי להגביר את הפיתוח האפריקני, תוך בלימת ההגירה הבלתי חוקית לאירופה.
אחד הנושאים האחרים שכאמור יעמוד על סדר היום הוא ההצעה האמריקנית לסייע לקייב במלחמתה נגד רוסיה: היא כוללת מימוש הלוואה של 50 מיליארד דולר, ותשתמש כבטוחה בריבית שהושגה על רווחים מנכסי הבנק המרכזי הקפואים של רוסיה, שרובם מוחזקים באיחוד האירופי.

בתדרוך לכתבים שלשום אמר בכיר צרפתי שהמנהיגים הסכימו על הצעד הזה, אך עדיין יש צורך לגבש פרטים טכניים ומשפטיים של המנגנון לניצול הנכסים. זהו נושא מסובך, כי אם הנכסים הרוסיים יופשרו יום אחד – נניח אם המלחמה תסתיים – לא ניתן יהיה להשתמש יותר ברווחים כדי לשלם את ההלוואה, מה שיחייב הסדר חלוקת נטל עם מדינות אחרות.
בנוסף לעסקה, סונק הודיע על עד 242 מיליון לירות שטרלינג בסיוע אזרחי לאוקראינה, בעיקר לצרכים הומניטריים כמו גם לאנרגיה ויציבות כלכלית. וושינגטון גם שלחה אותות חזקים של תמיכה כשהטילה עיצומים מורחבים על רוסיה שמטרתם לפגוע בחברות סיניות שעוזרות למכונת המלחמה שלה.
בתוך כך, האפיפיור פרנציסקוס צפוי להיות האפיפיור הראשון אי פעם שינאם בפסגת G7, ויוסיף קורטוב של ידוענות וסמכות דתית לכינוס השנתי. הוא ידבר על ההבטחות והסכנות של בינה מלאכותית, אך צפוי גם לחדש את קריאתו ליישוב בדרכי שלום של המלחמות באוקראינה ובעזה.
פרנציסקוס קרא בעבר לכינון אמנה בינלאומית כדי להבטיח שהפיתוח של בינה מלאכותית, כמו גם השימוש בה, יבוצעו בצורה אתית בלבד, מתוך הכרה בהבטחה הגדולה שטמונה בטכנולוגיה לצד האיומים החמורים שנלווים לה. כעת הוא יביא את היוזמה הזו בפני מדינות המתועשות ביותר בעולם, בזמן שמלחמות משתוללות בחזיתות מרובות. אחד החששות הגדולים ביותר שהביע האפיפיור, המזוהה עם אגפי השמאל הקיצוני בתחום הפוליטי, הוא מפני השימוש בבינה מלאכותית בתחום המלחמה והחימוש. האפיפיור הישועי כינה אפילו יצרני נשק מסורתיים "סוחרי מוות".