מנכ"ל עמותת "כלל ישראל חסד ורחמים" שי גראוכר קיבל לפני שבועיים שיחת טלפון מפתיעה מנשיא המדינה יצחק הרצוג. "הוא הודיע שהחמ"ל שלנו זכה באות הנשיא להתנדבות", מספר גראוכר, "התרגשתי מאוד מההודעה, בין השאר בגלל הקשר שהיה לאבא שלי עם הנשיא. הם היו בידידות ארוכת שנים".
גראוכר, מייסד העמותה והמנכ"ל שלה, מספר שאביו דדי גראוכר, שנפטר באלול שעבר, "היה איש חסד גדול. בלוויה שלו אמרתי שאני רוצה לעסוק לכבודו בחסד, וזה מרגש שזכיתי לעשות את זה השנה. זה פרס של כולם – של כל המשפחה, של כל המתנדבים וגם של האלמנות, הפצועים ומשפחות החטופים שהתרגשו לשמוע על כך".
זו השנה החמישים שמוענק אות הנשיא להתנדבות, שנוסד בתקופה שפרופ' אפרים קציר ז"ל כיהן כנשיא המדינה. השנה, בצל המלחמה, האות יוענק לעשרים אנשים וארגונים שגילו רוח התנדבות מרשימה בפעילותם לחיזוק חוסנו של העורף הישראלי בשגרה ובחירום.
בבית הנשיא הוחלט גם על הענקת אות ייחודי לחמ"לים אזרחיים שפעלו בתחילת המלחמה. "זה מבורך שיש כל כך הרבה פעילות", אומר גראוכר, "כי לצערנו, יש הרבה כאב וקושי שצריך לתת להם מענה. אני שמח שעוד חמ"לים זוכים לכבוד הזה. זה לא רק מרגש מאוד – זה נותן הרבה כוח, כמו שכל התגובות של האנשים מסביב וכל חיוך נותנים כוח".
החמ"ל החרדי הוקם בידי עמותת כלל ישראל חסד ורחמים, שייסדו ידידי הקרן למען נפגעי פעולות האיבה ובני משפחותיהם. עם פרוץ המלחמה גייסה העמותה מאות מתנדבים לסיוע בכל צורכי המלחמה, בעורף ובחזית.
הידיעות על המתרחש בדרום החלו להגיע לגראוכר בבוקר שמחת תורה, והוא מיהר לפעול. "מהשנייה שראיתי שכוחות הצלה ורפואה רצים לכיוון העוטף, הבנתי שבעוד כמה שעות יחסר להם ציוד – מאוכל לתדלוק הגוף ועד ציוד בסיסי לטיפול. כבר בחג הבנו שיש צורך גדול ושעלינו להפשיל שרוולים. משפחת שוטנשטיין ומשפחת בוק נתנו סכום גדול לסייע, ומאז אנחנו ממשיכים להגיע למי שצריך".

אחד המיזמים שמפעיל החמ"ל תומך באלמנות בהיריון. "יצאתי עכשיו מאלמנה כזו – לא חלמתי להיות במקום הזה. לקחת כאב ולשמח אחרים זו זכות". מיזם נוסף, "הילדים של דדי", קרוי על שם אביו. "כל השנים הוא היה רגיש במיוחד למי שאיבד את הוריו", מספר גראוכר, "החלטנו שאנחנו מאמצים מאה יתומים מהמלחמה, ונדאג לכל הצרכים שלהם, כמה שיותר. צריך הרבה תפילות כדי שנצליח".
גראוכר רואה בעשייה של החמ"ל במה שיכולה להרבות אחדות וחיבור בין המגזרים. "צריך לשים בצד את כל מה שהיה לפני 7 באוקטובר, להזיז את כל המחלוקות ולאחד את העם", הוא אומר, "בתור חרדי אני שומע איך המפגש משנה תפיסה של אנשים. הם אומרים לי שהם לומדים דרך זה להכיר ולהבין. המחשבה שלי בכל יום ממוקדת באופן שבו יש לאהוב את כולם.
"יש לנו עם מדהים וארץ יפהפייה, אז זה באמת קל. לא צריך לדבר יותר מדי. כשמגיעים מתוך כוונה כנה לעשות טוב ופועלים משם, רואים סייעתא דשמיא".
לאחר פרסום רשימת החמ"לים שנכללו באות הנשיא המיוחד נשמעה ביקורת קשה מגורמים בימין על כך שגם החמ"ל האזרחי, המזוהה עם ארגון אחים לנשק, נכלל ברשימה. ראשי אחים לנשק, ארגון פוליטי שהיה ממובילי המחאה נגד תיקון מערכת המשפט, קראו לא פעם לסרבנות ואי־התייצבות בקרב משרתי מילואים.
שמו של החמ"ל האזרחי הוא "אחים ואחיות לישראל", ואיתן הרצל, מנכ"ל עמותת אחים לנשק, הוא גם מייסד עמותה זו. שתי העמותות הן בעלות אותה הכתובת, ועל סמליל החמ"ל האזרחי מופיעות גם המילים "אחים לנשק".
בבית הנשיא אמרו בתגובה כי האות מוענק במשותף "כמעשה הוקרה לשורת חמ"לים שפעלו בחודש הראשון למלחמה בתרומה ייחודית למערכה. בין החמ"לים יש כאלה מכל החברה הישראלית, ובכלל זה גם החמ״ל האזרחי, שאלפי מתנדבים מטעמו תרמו ופעלו בשבועות הראשונים למלחמה בסיוע אזרחי לערי הדרום – שדרות, אופקים, נתיבות, אשקלון ועוד".
בבית הנשיא גם ביקשו להדגיש כי אין קשר בין מתן האות לחמ"ל ובין פעילותו הפוליטית של ארגון אחים לנשק. "נשיא המדינה גינה לא פעם את הקריאות לסרבנות, שיצאו בין השאר מארגון אחים לנשק, ומגנה בתוקף כל קריאה לסרבנות מכל סוג שהיא", נמסר מטעמו.