מרכיבי הביטחון שיידרשו ליישובי "ההתיישבות הצעירה" יזכו למימון בסך כמיליארד שקלים השנה ובשנה הבאה, ובשבועות הקרובים צפויה להתקיים ישיבה נוספת של מועצת התכנון העליונה של המִנהל האזרחי (מת"ע), שתקדם הליכי תכנון ובנייה ביהודה ושומרון.
שר האוצר בצלאל סמוטריץ' התחייב לשני התהליכים ביום ראשון, בערב הסברה שנערך ב"חוות שחרית" במערב השומרון, בנוכחות נציגי 63 נקודות ההתיישבות המכונות "המאחזים", אלו שכבר הוסדרו ואלו שאמורות להתחיל בהליכי הסדרה. "מטרת־העל: סיכול הקמת מדינה פלסטינית", נכתב על שלט שהוצב בפני הבאים.
סמוטריץ' הסביר כי חלק מההבנה שיש צורך בהסדרה התעורר אצלו בעקבות "תוכנית המאה" של דונלד טראמפ, שהותירה מחוץ לשטח הריבונות הישראלית המוצעת שטחים נרחבים, ובהם רבים מהיישובים הצעירים הבלתי מוסדרים. שרת ההתיישבות והמשימות הלאומיות אורית סטרוק הוסיפה כי נפלה בחלקה הזכות לתת מרכיבי ביטחון גם לחוות, ו"לתת לראשונה סיוע מדינתי למפעל שעד עכשיו היה פרטיזני", כלשונה.
בשבועות הקרובים צפויה להיכנס לפעולה המִנהלת במשרד הביטחון, שנועדה לעסוק בעניין. הקהמת המנהלת היא חלק מהתחייבות הממשלה בהסכם הקואליציוני עם הציונות הדתית. לראש המנהל האזרחי מונה לפי ההסכם סגן אשר ירכז תחתיו את כל הסמכויות בנוגע להתיישבות הישראלית באזור. לתפקיד מונה הלל רוט, ולפי ההחלטה תינתן בידו האחריות על תכנון, מקרקעין, אכיפה, תחבורה, הגנת הסביבה ועוד, בתחומי ההתיישבות הישראלית. הקמ"טים (קציני מטה), הקצינים הממונים על נושאים אזרחיים, יהיו כפופים אליו.
עוד סוכם עם משרד הביטחון כי בניגוד לעבר, תשובות המדינה לבג"ץ לגבי ההתיישבות יינתנו בידי סגן היועץ המשפטי של משרד הביטחון משה פרוכט, ובהנחיה מדינית של השר או ראש המנהלת.
עוד צוין כי הוחלט לא לפנות חוות קיימות היושבות על אדמות מדינה ושומרות עליהן. סמוטריץ' סיפר לנוכחים כי במהלך המשא ומתן הקואליציוני בשנה שעברה, הוא הציג לראש הממשלה בנימין נתניהו מפה שמסומנת עליה כל הבנייה הפלסטינית הבלתי חוקית שנוספה בעשור האחרון ביהודה ושומרון, שנעשתה כחלק מתכנון אסטרטגי לחנוק את ההתיישבות ולבסס מדינה פלסטינית בשטח. כשנתניהו ראה את המפה, טען סמוטריץ', "חשכו עיניו. הוא שאל אם כל זה קרה בשנים שבהן הוא היה ראש הממשלה".