"מחלה הנגרמת על ידי חיידק אוכל בשר נדיר שיכול להרוג אנשים תוך 48 שעות מתפשטת ביפן", כך דווח בסוכנות הידיעות הבינלאומית בלומברג. יצאנו לבדוק האם מדובר בבהלה מוצדקת או שמא במהומה על לא מאומה? ואיך זה קשור לנגיף הקורונה?
תסמונת הלם רעיל סטרפטוקוקלי
נכון ל-2 ביוני, נרשמו מתחילת השנה ביפן 977 מקרים של "תסמונת הלם רעיל סטרפטוקוקלי", הידועה כ-STSS. לפי המרכז האמריקני לבקרת מחלות ומניעתן, ה-CDC, התסמונת מלווה בהתפרצות פתאומית של כשל פיזיולוגי וכשל באיברים. בתוך קבוצת הסטרפטוקוקים קיימים 22 מינים שונים המקוטלגים באותיות בין A ל-V, כאשר סטרפטוקוקוס A מסתכם לרוב בדלקת גרון וחום, אך וריאציה אלימה בהרבה שלה היא STSS, העשויה לגרום לנמקים, בעיות חמורות בנשימה, אי ספיקת איברים ואף מוות.
"רוב מקרי המוות קורים תוך 48 שעות", אמר קן קיקוצ'י, פרופסור למחלות זיהומיות באוניברסיטת טוקיו לרפואת נשים לבלומברג. "ברגע שחולה מבחין בנפיחות בכף הרגל בבוקר, היא עשויה להתרחב עד לברך עד הצהריים, והם עלולים למות תוך 48 שעות".
בעוד אנשים מבוגרים נחשבים בסיכון גבוה יותר לחלות בסטרפ A, הוא דווקא מוביל ליותר מקרי מוות בקרב חולים מתחת לגיל 50. אחד העיתונים הגדולים ביפן, "אסאהי שימבון", דיווח כי מתוך 65 האנשים מתחת לגיל 50 שאובחנו עם STSS בין יולי לדצמבר 2023, 21 מתו.

הכצעקתה?
לפי ה-CDC, אשתקד דווחו 941 מקרים של STSS ביפן לאורך השנה כולה. לכאורה מדובר בעלייה של למעלה מפי שניים היות שאנחנו רק במחצית השנה וכמות המקרים הגיעה ל-977. בבלומברג אף מדווחים כי בסוף 2022 לפחות חמש מדינות אירופיות דיווחו לארגון הבריאות העולמי (WHO) על עלייה במקרי מחלת סטרפטוקוקוס פולשנית ו-STSS.
פרופסור קיקוצ'י אמר לבלומברג: "בשיעור הנוכחי של זיהומים, מספר המקרים ביפן עשוי להגיע ל-2,500 השנה, עם שיעור תמותה מפחיד של 30%".
אומנם לא הצלחנו לאתר נתונים על מספר החולים ביפן בחציון הראשון של שנת 2023, אך לפי מחקר שערכה ספריית התרופות הלאומית האמריקנית (NIH), בין השנים 2019-2010, נרשמו פי 2.3 מקרים של STSS בתקופת החורף, שנמצאת בחציון הראשון של השנה, ביחס לתקופת הקיץ שנמצאת בחציה השני. גם לפי נתוני ה-CDC, מספר החולים בתקופת החורף הוא הגבוה ביותר. בשנה זו, קרוב ל-400 מהמקרים נרשמו בחודשים ינואר ופברואר בלבד.
על פניו, מדובר על עלייה משמעותית במספר המקרים, אך לא באופן כה דרמטי כפי שניתן היה לחשוב. עם זאת, החשש של פרופסור קיקוצ'י אכן מבהיל ונותן להמתין ולראות האם מדובר בנבואת זעם או בתחזית שחורה אך מדויקת.
בכל מקרה, למרות העלייה הדרמטית לא מדובר בחיידק חדש, אלא בכזה שקיים ביפן עוד משנת 1992 כאשר גם לאחר העלייה עדיין מדובר על חיידק נדיר למדי בו נדבקים מאות אנשים באחת המדינות המאוכלסות בעולם.
בנוסף, הקלישאה הידועה אומרת ש"מחלות לא עוצרות בגבול בין מדינות" אז בהקשר הזה חשוב לזכור שיפן היא אי ללא גבול יבשתי כלל.
בסופו של יום, ספק רב שגם אם הפחד של קיקוצ'י יתממש נראה פתאום מגיפה עולמית של STSS.
הכל בגלל הקורונה
המכון הלאומי האמריקני למחלות זיהומיות (NIID) אמר: "יש עדיין הרבה גורמים לא ידועים לגבי המנגנונים מאחורי צורות פולמיננטיות (קשות ופתאומיות) של סטרפטוקוקוס, ואנחנו לא בשלב שבו אנחנו יכולים להסביר אותם".
למרות זאת, ארגון הבריאות העולמי מאמין כי העלייה במספר המקרים באה לאחר סיום ההגבלות של הקורונה, אמונה לה שותפים מספר חוקרים ביפן ובעולם.
מחקר יפני שפורסם בפברואר האחרון מראה כי בין השנים 2022-2019 חלה ירידה משמעותית במספר מקרי המחלה במדינה, כאשר בשנת 2019 עמד המספר על 418 ואילו ב-2021 הוא צנח ל-181 בלבד. למעשה בכל שלוש השנים שלאחר פריצת הקורונה, 2022-2020, נרשמו 674 מקרים של STSS ביפן, פחות בהרבה מהמספר בחציה הראשון של 2024.

במאי 2023, הממשלה הורידה את מעמדה של קוביד-19 ממחלה בדרגת הסיכון השניה בגובהה במדינה, לצד מחלות כגון שחפת ו-SARS לדרגה החמישית לצד שפעת. השינוי הביא להורדת כל המגבלות בפועל ולכך שהרשויות המקומיות הפסיקו להמליץ על אשפוז במקרים מסומים.
בהתחשב בקשריה הענפים עם סין ובעובדה שהיא מונה למעלה מ-125 מיליון תושבים, מספר מקרי המוות ביפן כתוצאה מקורונה היה נמוך יחסית ועמד על כ-73 אלף, בין היתר בשל ההקפדה היפנית על היגיינה מוגברת.
קיקוצ'י מאמין שהסיווג מחדש של הקורונה גרם לאנשים להוריד את המגננות ולשמור פחות על היגיינה, מה שהביא לעלייה במקרי ה-STSS כאשר בדומה לקורונה, זיהומים סטרפטוקוקליים מתפשטים באמצעות מגע פיזי והעברת נוזלי גוף כגון רוק.
זיהומים מסוג סטרפטוקוקוס A מטופלים באנטיביוטיקה, אך חולים עם המחלה הפולשנית יותר מקבוצה עשויים להזדקק לשילוב של אנטיביוטיקה ותרופות אחרות, לצד טיפול רפואי אינטנסיבי.
קיקוצ'י הפציר באנשים לשמור על היגיינת ידיים ולטפל בכל פצע פתוח. הוא אמר שחולים עלולים לשאת את החיידק במעיים, שעלול לזהם את הידיים באמצעות צואה.
"אנחנו רוצים שאנשים ינקטו צעדי מניעה כמו שמירה על ניקיון האצבעות והידיים, ושמירה על ההנחיות בנוגע להתעטשות בציבור", אמר שר הבריאות, קייזו טאקמי, במסיבת עיתונאים מוקדם יותר השנה.