"חמאס לא חיפש בזמנו את נפתלי פרנקל, אייל יפרח או גיל-עד שער, הם חיפשו יהודי, הם רצו להרוג יהודים. זה בדיוק מה שהם עשו ב-7 באוקטובר", אמר אברהם פרנקל לרגל ציון עשור לחטיפת ורצח שלושת הנערים בגוש עציון, בהם בנו נפתלי הי"ד. "קנה המידה אמנם היה הרבה יותר גדול, אבל זה הגיע מאותו המקור. כל התחושות חזרו אלינו", הוא הוסיף.
לפני עשר שנים, ביוני 2014, תשפ"ד, נפתלי פרנקל וגיל-עד שער בני ה-16 ואיל יפרח בן ה-19 נחטפו על ידי מחבלים מתחנת אוטובוס מחוץ לכפר עציון. לאחר חיפושים של שלושה שבועות, במסגרת מבצע "שובו אחים", נמצאו גופותיהם. חטיפתם ורציחתם הביאו לתגובת שרשרת שהובילה למבצע "צוק איתן", מלחמה בת 50 ימים בין ישראל לחמאס בקיץ 2014.
"יש שכבה חדשה של עצב עשור לאחר מכן. אני לא בטוח שגם עכשיו אני מבין לגמרי מה קרה", אמר אברהם פרנקל. "החיים ממשיכים. להיות אבא שכול זה חלק ממני, זה חלק ממי שאני, אבל זה לא הדבר שמגדיר אותי". לפרנקל ולאשתו רחל יש עוד שישה ילדים, חלקם נישאו. הבן צעיר שלהם עומד להתחיל ללמוד בישיבת מקור חיים, אותו התיכון בו למד נפתלי וממנו נסע הביתה כשנחטף.

"בשנת 2014, במשך 18 ימים, קיווינו למצוא את הבנים שלנו ורצינו להאמין שהם עדיין בחיים, כשהם חטופים. אמרו לנו שזו המטרה", אמר פרנקל. "אז אחרי 7 באוקטובר חשבנו שאנחנו יכול לעזור לאחרים, אבל עברו עכשיו יותר מ-250 ימים. כמו הרבה ישראלים, הלכנו להלוויות ושבעות רבות. יש כמה משפחות שאנחנו בקשר איתן".
פרנקל סירב להתייחס למדיניות המדינית והביטחונית לפני ה-7 באוקטובר. "אנחנו צריכים לשפוט לפי המידע שהיה להם אז ולא מה שאנחנו יודעים עכשיו", הוא אמר. "האם הכתובת הייתה על הקיר? מה היו הסיכויים שזה יקרה?".
סולידריות ואחדות
בשבוע שעבר העניק נשיא ישראל, יצחק הרצוג, את פרס אחדות ירושלים לשנת 2024, יוזמה בראשות משפחות שלושת הנערים ושר הכלכלה והתעשייה ניר ברקת, בטקס בבית הנשיא בירושלים. בתחילת החודש אישרה הכנסת בקריאה סופית את חוק יום האחדות הלאומית, 2024, חקיקה לזכר נפתלי, אייל וגיל-עד לקידום הלכידות החברתית בישראל ובקרב העם היהודי.
בינואר, תקיפת מל"ט ישראלית על משרד חמאס בביירות הרגה את ראש הטרור הבכיר סאלח אל-עארורי, שלפי החשד תכנן את חטיפתם ורציחתם של שלושת הנערים. "טוב שזה סוף סוף קרה. הצדק יצא לאור. הוא היה חלק מהקבוצה שפיקדה על הטרור ביהודה ושומרון ואני שמח שהוא כבר לא על הפלנטה הזו", אמר פרנקל.
לאחר ש-10 לוחמים נהרגו בשבת ברצועת עזה וחייל נוסף נפטר מפצעיו אחרי שנפצע במהלך הלחימה בשבוע שעבר, אמר פרנקל כי האבל הוא אישי מאוד. "כל אחד לוקח את האובדן של בן משפחה אחרת. הדבר היחיד שאני יכול להגיד זה שזה לוקח זמן. אני תמיד מצטט את אשתי, רחלי: 'אנחנו יכולים להרגיש צער, אבל אנחנו לא חייבים להפוך לזה'", אמר פרנקל.
המסר שלו למשפחות השכולות ולקרובי השבויים הוא מסר של סולידריות ואחדות: "אנחנו תומכים בהם, אנחנו איתם ומעניקים להם חיבוק ענק. אנו מתפללים שיקיריהם יחזרו במהרה. מה שכולנו רוצים זה שהחטופים וגופות הנפטרים יוחזרו ושחמאס לא ישלוט יותר בעזה. קל יותר לומר מאשר לעשות, אבל זה המסר".