כמדי שנה לקראת שבוע הספר מפרסמת הספרייה הלאומית את נתוני הוצאות הספרים בישראל בשנה שחלפה, כך ניתן לראות כי במהלך השנה הזו נקלטו בספרייה הלאומית 6,037 ספרים, ירידה משמעותית של למעלה מ־10 אחוזים, משנת 2022, בה יצאו לאור 6,791 ספרים. ירידה זו באה לידי ביטוי במיוחד בתחום הספרות התורנית ומדעי היהדות. כמו כן, חלק ניכר מהירידה נובע בעיכובים ובשינויים שנעשו בהוצאות לאור במהלך ובעקבות המלחמה.
הנתונים בדוח השנתי של הספרייה הלאומית מבוססים על ספרים שהגיעו לספרייה מכוח חוק עותקי חובה, המחייב כל מי שמוציא לאור ספר שמודפסים ממנו יותר מחמישים עותקים להעבירו לספרייה הלאומית.
רוב מכריע של הספרים היוצאים לאור בישראל הם בשפה העברית – 93.4%, אחר כך אנגלית – 3; ערבית – 2.4%; רוסית – 0.5%; ואחרים (0.6%). גם השנה ב-2.1% מהספרים יש שפה עיקרית נוספת, דהיינו מדובר בספר דו-לשוני או תלת-לשוני. תופעה זו בולטת במיוחד בספרי אומנות ותפילה.
ספרי פרוזה ושירה ממשיכים גם השנה להיות סוגת הספרים הגדולה ביותר שיצאה לאור, אולם במספרים מוחלטים חלה ירידה קלה ביחס לאשתקד. בשנת 2023 התפרסמו 1,842 ספרי פרוזה ושירה, נתון נמוך מאשתקד – שנת 2022 שבה התפרסם מספר שיא של 2,004.
בדיקת מגדר המחברים מגלה כי גם בשנת 2023 יותר נשים כתבו ספרי פרוזה ושירה מאשר גברים. ובאחוזים – נשים כתבו 60% מכל סוגות הספרים, אולם קיימים הבדלים משמעותיים בין הסוגות: בסיפורת, נשים כתבו 67% מהספרים; בסיפורים קצרים 53% מהכותבים הינם נשים; ובשירה – 49% נכתבו ע"י נשים.

ספרי ילדים ונוער
1,049 ספרי ילדים ונוער חדשים יצאו בשנת 2023, ירידה קלה ביחס לשנה שקדמה לה ורובם הגדול (73%) נכתבו במקור בישראל.
מספר ספרי הקומיקס (108) היוצאים לאור גדל השנה ב-35% ביחס לאשתקד(!). 35% מתוכם יצאו במגזר החרדי.
ומה הנושאים השכיחים של ספרי הילדים? ב-22% מהספרים בעלי חיים הם הדמויות הראשיות; 14% הינם ספרי פנטזיה, כמחציתם סדרות טלוויזיה מתורגמות; חברויות ומשפחה כוללים לפחות 15% מההיצע לילדים; ספרים המתווכים רגשות מהווים 10% מספרי הילדים.
בנוסף לספרים המודפסים במהלך שנת 2023 יצאו לאור ונקלטו בספרייה הלאומית עוד 1,762 ספרים דיגיטליים חדשים, לעומת 1,258 שנקלטו שנה קודם לכן (שנת 2022) וזוהי עלייה של כ-40%. מחד, מדובר בגידול משמעותי מאד, ועם זאת, כ – 22% מהספרים היו מהדורות דיגיטליות לספרים שהתפרסמו כבר בעבר. השינויים בפרסום הדיגיטלי חלו בעיקר בעקבות גידול בפרסום עצמאי של ספרי יהדות דיגיטליים במגזר החרדי והדתי.

מתקפת 7 באוקטובר ומלחמת חרבות ברזל – דו"ח מיוחד
המלחמה שפרצה באוקטובר כמובן השפיעה ועוד צפויה להשפיע דרמטית על כל סוגות הספרים שיתפרסמו בשנים הבאות. בספריה הלאומי פרסמו את הנתונים אודות ספרים שיצאו בעקבות מלחמת חרבות ברזל, מאז שפרצה ועד סוף מאי 2024. זאת למרות שמטבע הדברים רק מעט ספרים הספקו להתפרסם עוד במהלך שנת 2023, ובנוסף, ספרים רבים על המלחמה שפורסמו לאחרונה עדיין לא הגיעו אל הספרייה.
יחד עם זאת, מתוך הנחה כי ספרים ופרסומים רבים מאוד יתייחסו לאסון הכבד, לסוגיית החטופים, לעליית האנטישמיות ברחבי העולם ולסוגיות נוספות הקשורות למלחמה, החלה הספרייה באיסוף ממוקד של ספרים אלו ובניתוח הנתונים אודותיהם. כבר כעת ידוע על לפחות 82 ספרים שיצאו בנושא מתקפת הטרור והמלחמה ונקלטו בספרייה.
הנושאים הבולטים הם ספרי זיכרון וגבורה, השפעות מתקפת הטרור של חמאס והמלחמה על מדינת ישראל והחברה הישראלית, גילויי האנטישמיות ברחבי העולם, ספרים בנושאי יהדות ועוד.
בין ספרי היהדות שנכתבו במהלך המלחמה בולטים ספרים המתייחסים להיבטים אמוניים (14) והגדות פסח – לפחות 8 הגדות פסח נכתבו לאחרונה בהשראת החטופים והמלחמה. עד כה התפרסמו לפחות 21 ספרי זיכרון וגבורה וצפויים לצאת לאור עוד רבים. 17 מהספרים מתייחסים להשפעות המלחמה על מדינת ישראל מבחינה חברתית, מדינית, פוליטית ועוד.