סקר של עמותת "כנפי דרור" ומרכז "מצמיחים" בחן את נושא החרמות בבתי הספר דרך עיני המורים. מהסקר עולה כי הילדים התוקפנים הם גם הפופולריים בכיתה, כי כמעט כל הורה שני מגיב בהכחשה ותוקפנות לידיעה שילדם עובר חרם וכי כמחצית מהמורים מרגישים שאין להם כלים לטיפול בחרם.
סקר המורים נעשה בשיתוף חברת משב-מחקר יישומי וכלל שאלון שהופנה למורי כיתות ג'-ו'. על פי הסקר, 41% מהמורים אומרים כי עיקר התוקפנות החברתית מגיעה מילדים פופולריים בכיתה. יחד עם זאת, 39% נוספים טוענים כי אין קשר בין מידת הפופולריות לבין מקור התוקפנות. מנגד, 46% מהמורים ציינו כי הילדים הנפגעים הם בעלי פופולריות נמוכה. קיימת הסכמה רחבה של 89% מהמורים שאומרים כי בבתי הספר אין מדיניות שונה כאשר העבירות מבוצעות על ידי ילדים בעלי השפעה חברתית גבוהה.
המורים התבקשו לדווח לכמה אירועים של תוקפנות חברתית הם היו עדים השנה. 36% סימנו כי לא נתקלו באף מקרה, 25% היו עדים לאירוע אחד ורק 6% התייחסו ל-7 מקרים ומעלה. בנוסף, 33% מהמורים אמרו כי הם נחשפו לאירועים מדיווח של תלמידים, ו-22% קיבלו את המידע מהילד הנפגע.
לאחר ההיחשפות למקרים, קרוב למחצית מהמורים (49%) מדווחים על קושי במידה רבה או רבה מאוד בטיפול ובתמיכה בקורבן החרם. נתונים אלה משקפים את המצב בו המורים דיווחו כי הם אינם מקבלים כלים להתמודדות עם חרמות בכיתה. כפועל יוצא, 45% מדווחים על קושי בעבודה עם כלל תלמידי הכיתה ו-40% מדווחים על קושי בטיפול ותמיכה רגשית בקורבן הדחייה.
כמה ילדים משתתפים בחרם בדרך כלל? על פי 70% מהמורים מדובר בסדר גודל של 3-4 ילדים. 24% טוענים כי מדובר בבין 5-7. 4% התייחסו לכמות שנעה בין 8-10.
נתון נוסף, שככל הנראה מקשה על הטיפול במקרי חרם, הוא תגובת ההורים. בכרבע מהמקרים ההורים מגיבים בהתנגדות ובהכחשה במידה רבה או רבה מאוד ובכ-20% מהם מגיבים בתוקפנות כאשר המורה מדווח להם כי ילדם עובר תקיפה חברתית. לכן, המחנכות דירגו את הקושי הראשון בעוצמתו בהתמודדות עם החרם בקושי לפתור את הנושא יחד עם ההורים.
תוצאות הסקר מתפרסמות כעת לראשונה ויוצגו לקהילת אנשי החינוך בכנס מרכז "מצמיחים" שהחל לפני 20 שנה כמיזם חברתי להפחתת האלימות בבתי הספר.
אורית רז, מנכ"לית עמותת "כנפי דרור" הנותנת מענה לתופעת החרם וההדרה החברתית, אמרה כי "למרות שהסקר נותן תמונה חלקית של המציאות, אנו רואים בבירור כי יש צורך במתן כלים משמעותיים הן למורים וקל וחומר להורים. בעוד שבשעות היום, המורים הם אלה שרואים את הדינמיקה בכיתה ומקבלים מידע מהתלמידים, הרי שבשעות אחר הצהריים אחריות זו עוברת להורים והם נדרשים לזהות את הסימנים ולדעת כיצד לגשת לילדם. הורים רבים, כך עולה מהסקר, מפחדים לגשת לנושא כדי לא ליצור נזק – אך בכך עלולים לייצר נזק רב יותר".
לדברי יוני צ'ונה, מייסד שותף ומנכ"ל מרכז מצמיחים, "סקר המורים אשר נערך לראשונה בישראל, שופך אור על אתגרי התמודדות המורים בטיפול בנושאי חרם חברתי בבתי הספר, ומעלה לסדר היום את העובדה שחסרים להם כלים לטיפול באתגרים אלו. עוד מחזק הסקר את הנחת היסוד של שיטת מצמיחים, שנדרשת הפרדה ברורה בין התייחסות לחרם חברתי לבין דחייה חברתית. מרכז מצמיחים עובד כבר שני עשורים על פרקטיקות למורים לטיפול בבעיות אלו במקביל למתן כלים להורים להתמודדות עם קשיי הילדים בכיתות ובמפגשים חברתיים מחוץ לבית הספר".