מחר (ד') צפויה להתקיים פגישה בין ראשי רשויות קו התפר עם שר האוצר, בצלאל סמוטריץ', על מנת לדון בצרכי הביטחון ביישובים ובכספים הדרושים להם לשם כך.
מאז 7 באוקטובר מתמודדות הרשויות הסמוכות לגדר ההפרדה עם עלייה דרמטית באירועי הטרור בסביבתן, לרבות ירי לעבר יישובים, חציית הגדר מצד שב"חים, רחפנים שנשלחים על מנת לסקור את מצבת הכוחות באזור ועוד. במקביל מוצפות קבוצות של פלסטינים תושבי האזור ברשתות החברתיות בתכני הסתה לטרור, תופעה שרק מתעצמת ומגבירה את תחושת הפחד בקרב התושבים.
לאורך התקופה נאלצו הרשויות באזור להוציא סכומי עתק לצורך אבטחתן. בראיון שערכנו עם ראש מועצת חפר, ד"ר גלית שאול, היא סיפרה לנו כי נאלצה להשקיע מכספי המועצה במיגון בתי הספר והגנים, ברכישת ציוד לכיתות הכוננות, ציוד לחמ"ל ומצלמות לצרכי אבטחה.
לאחר לחץ שהפעילו ראשי הרשויות, התקבלה ב-24 בדצמבר החלטת ממשלה שקבעה כי 100 מיליון ש"ח יועברו לרשויות קו התפר לצורכי אבטחה, כאשר 50 מיליון ש"ח היו אמורים לעבור מתקציב משרד הפנים באופן מיידי. אך החלטות לחוד ומציאות לחוד, ועד כה לא קיבלו הרשויות מאומה.

פנינו לשר הפנים משה ארבל, שהכספים היו אמורים לעבור מתקציב משרדו. מטעמו של השר ארבל נמסר כי משרד האוצר מונע ממשרד הפנים להעביר את הכסף, היות שהעניין מצוי תחת אחריותו של המשרד לביטחון לאומי. לשון ההודעה מטעם השר ארבל:
"המועצות האזוריות דרום השרון, עמק המעיינות, הגלבוע, מגידו, מנשה, עמק חפר, לב השרון, מטה יהודה, לכיש, בני שמעון, חבל מודיעין והמועצה המקומית כוכב יאיר-צור יגאל מוגדרות כ"רשויות קו תפר". לרשויות אלו היו הוקצו תקציבים עפ"י החלטת ממשלה 1173 מיום 24 בדצמבר 2023 לצורך סיוע בהתמודדות עם מצב החירום. בסעיף 4 להחלטת ממשלה זו נקבע כי משרד הפנים יקצה מתקציבו 50 מיליון ש"ח לשנת 2023 לתקציב השוטף של רשויות קו התפר, כהגדרתן בפיקוד העורף ובפיקוד המרכז בהתאם לתבחינים שייקבעו על ידי שר המשפטים.
בימים אלו הובא לידיעת רשויות קו התפר כי תקציב הביטחון מעוכב ע"י משרד האוצר בטענה שמשרד הפנים נעדר סמכות לתקצב את הרשויות הזכאיות בתקציב החירום, וכי סמכות זו קנויה למשרד לביטחון לאומי.
הגורם האמון על ניהולן של הרשויות המקומיות הוא שר הפנים והסמכויות אינן תואמות את אלו של המשרד לבטחון לאומי. לכן לא הגיונית הטענה שמשרד הפנים נעדר סמכות תקצוב בתחום זה. למשרד האוצר אין כל עמידה לפעול בניגוד להחלטת הממשלה שהתקבלה במליאתה פה אחד המורה על תקצוב שיינתן ממשרד הפנים ומתקציבו. אין הסבר משפטי המסביר את העיכוב בהעברת תקציב החירום המיועד לרשויות קו התפר ודווקא בעת מלחמה כאשר תושבים מתלוננים על רעשי חפירות תת קרקעיות וחשש בטחוני הולך וגובר הרשויות זקוקות לתקציבים אלו לניהול חיי התושב".
פנינו לשר האוצר על מנת לבדוק האם נכונה הטענה כי הוא מעכב את העברת הכספים, אך שם מסרו לנו גירסה שונה לחלוטין. מלשכתו של השר בצלאל סמוטריץ' נמסר:
"ראשי הרשויות צודקים בדרישתם. שר האוצר נפגש עם ראשי הרשויות בקו התפר במסגרת סיור בבת חפר והוא עתיד להיפגש איתם לדיון על צרכים נוספים ביום רביעי הקרוב במשרד האוצר. תקציב המיגון המדובר הועבר במלואו ממשרד האוצר למשרד הפנים בהחלטת הממשלה מחודש דצמבר וממתין לביצוע ע״י משרד הפנים בהתאם לכללים ולנהלים המקצועיים שלו. משרד האוצר הוא משרד מתקצב ואינו משרד מבצע. הביצוע הינו באחריות משרדי הממשלה בהתאם לתפקידם וסמכותם".
משרד הפנים תולה את האשמה במשרד האוצר, משרד האוצר תולה את האשמה במשרד הפנים ותושבי קו התפר? הם תולים את תקוותיהם בבג"ץ שיוגש בקרוב בעניין הכספים. אולי משם תבוא הישועה.