יחס האו"ם לישראל, האנטישמיות הגואה, מה חושב יורש העצר האיראני על משטר האייתוללות ונפילתו, המירוץ הגורלי בין סין לארה"ב, האידיאולוגיה הטרנסית, פורנוגרפיה, דת, ההגירה הגואה לאמריקה והעתיד של אירופה – כל אלה נדונו בוועידת השמרנות הבינלאומית שנפתחה ביום שני בוושינגטון ותסתיים מחר (ו').
כיאה לאירוע הפסגה של עולם השמרנות, רשימת הדוברים לא מכזיבה. בוועידה נואמים סנאטורים אמריקנים בולטים, אחד המועמדים לסגנות הנשיא של דונלד טראמפ, ויווק רמאסוואמי, ואנשי מפתח בתחומי האקדמיה, המשפט והממשל. מקורות המקורבים למארגני הוועידה מסרו לנו כי בשלב מסוים גם השתתפותו של המועמד הרפובליקני עצמו, דונלד טראמפ, הייתה על הפרק, מה שלבסוף לא יצא אל הפועל.
מלבד הנציגות המכובדת לארה"ב, משתתפים בוועידה אישים מובילים ממדינות שונות בעולם, לרבות בנו של השאה האיראני האחרון, רזא פהלווי, השרה הבריטית שהודחה לאחר שביקרה הפגנות פרו-פלסטיניות וגם כמה דוברים ישראלים. ליקטנו עבורכם את מיטב הקטעים מהוועידה.
"איראן תוקפת את ישראל כדי לפגוע באמריקה"
עד כה הוזכר שמה של ישראל לא אחת במסגרת הוועידה. אחד הפאנלים עסק ב"אסלאם, ישראל והמערב", כאשר גם האנטישמיות ונושא היחס האמריקני לבנות בריתה, ובפרט לישראל, זכה להתייחסות.
מייק דוראן, אנליסט אמריקני במכון הדסון המתמחה במזרח-התיכון, דיבר על הקשר בין אנטי-ציונות לאנטי-אמריקניות: "ה-ICC לא יכול לצאת כנגד אמריקה כי היא חזקה מדי עבורו", הוא אמר, "אבל הוא יכול לרדוף את ישראל. יש הרבה מדינות ששונאות את ישראל, אבל שימו לב שכל המדינות שמשקיעות הרבה משאבים באנטי-ציונות הן כאלה שאין להן עימות ישיר עם ישראל, כמו איראן. היא תוקפת את ישראל כדי לפגוע באמריקה".
"אין זה מקרי שככל שהנוכחות בכנסיה ירדה וה-Woke החילוני עלה, גם האנטישמיות נמצאת במגמת עלייה", אמר ג'וש האמר, יהודי-אמריקני ועורך בכיר בעיתון ניוזוויק. הוא גם התייחס לקולות הגוברים בימין האמריקני הקוראים לבדלנות ולהפחתת מעורבות ארה"ב בענייניהן של מדינות אחרות, לרבות ישראל: "הבדלנות הובילה לתוצאות טרגיות".
הסופר והפובליציסט בן ויינגרטן אמר כי לחמאס והאחים המוסלמים יש אחיזה בוושינגטון והוסיף כי "המחאות כנגד ישראל הן התוצאה הצפויה של הברית הבלתי קדושה בין פרוגרסיבים למוסלמים, ששינתה את המפלגה הדמוקרטית ואת אמריקה כולה".
במצבת הדוברים הישראלים ניתן למצוא את הפילוסוף ד"ר יורם חזוני, נשיא מכון הרצל ואחד ממארגני הוועידה, פרופ' יוג'ין קונטורוביץ', ראש מחלקת משפט בינלאומי בפורום קהלת וד"ר אופיר העברי, סגן הנשיא לעניינים אקדמיים של מכון הרצל.

במסגרת דברים שנשא פרופ' קנטרוביץ' תחת הכותרת "משפט אנטי-ישראלי ואנטי-מערבי", הוא ביקר בחריפות את האו"ם: "ניסיון נוסף לרצח עם של יהודים חשף את ההיעדר המוחלט של הסמכות המוסרית והשחיתות היסודית של גופים גלובליים, כשהברור ביותר הוא האו"ם", אמר. "המזכיר הכללי של האו"ם, אנטוניו גוטרש, אמר שה-7 באוקטובר לא קרה בוואקום, בכך הוא הצדיק את פעולות החמאס".
קנטרוביץ' המשיך: "UN WOMEN המוקדש למאבק באלימות מינית, ספג ביקורת על כך שלא התייחס לאלימות המינית של חמאס נגד נשים ישראליות ב-7 באוקטובר. אחרי חודשים של לחץ, הם פרסמו ציוץ שבו הביעו התנגדות למעשים – והציוץ הזה נמחק מיד".
"איראן תהיה שותפה של ישראל, הסכמי אברהם יתפתחו להסכמי כורש"
אחד הדוברים המסקרנים בוועידה היה בנו של השאה האיראני האחרון, רזא כורש עלי פהלווי, שאמר: "לפני 45 שנים, איראן היוותה שפן הניסיון למה שאבי ז"ל כינה: 'הברית הלא קדושה של האדומים והשחורים' – מרקסיזם רדיקלי ואסלאמיזם רדיקלי. השותף הראשי של האייתוללות במסעם האלים לעבר הפיכת הח'ליפות לגלובלית היה נאיביות פוליטית אמריקנית לגבי טבעו האמיתי של המשטר הזה, האשמה האירופית והפחדים מ"אסלאמופוביה".
"לאחר שאיראן תחדל מלהיות מדינה אסלאמית ששואפת להתפשט לכל האזור, ארה"ב לא תצטרך להחזיק כוחות צבאיים במזרח התיכון… אני לא כאן כדי לבקש שתעשו זאת עבורנו… אנחנו נילחם, אנחנו נמות ואנחנו נקבל את איראן בחזרה", אמר יורש העצר.

"אבל יש כל מיני גורמים בעולם שמעדיפים לראות את המשטר האסלאמיסטי באיראן נשאר בשלטון", המשיך פהלווי. "הם מרוויחים מזה יותר מדי כסף או שאולי זה פשוט נוח מדי. חלקם רוצים לשמור על המשטר לנצח, חלקם רוצים להבעיר את המדינה על מנת שמתוך סופה המר והבלתי נמנע הם יוכלו לגלם את הנדיב, לגלם את אלוהים". פהלווי גם ביקר את מדיניות החוץ האמריקנית, כשאמר: "על ידי כפיית מבנה מערבי לא אותנטי על אפגניסטן – חברה עם מסורות משלה, נורמות ואמצעי ממשל משלה – הממשל האמריקני גרם לשחיתות, לכאוס ולקריסת המדינה".
לדברי פהלווי, "בעוד הדיקטטור מנסה לשטוף את המוח של צעירי איראן בקריאות יומיות של 'מוות לאמריקה!', בני ארצי יוצאים לרחוב ואומרים: 'מוות לרפובליקה האסלאמית!' ו'האויב שלנו ממש כאן, אתה משקר כשאתה אומר שזו אמריקה!'. כשהמשטר מניח דגלי ארה"ב על הקרקע, בני ארצי מסרבים לדרוך עליו ולהסתובב או לקפוץ מעליו. האיראנים הם האנשים היחידים במזרח התיכון שיצאו לרחובות ב-11 בספטמבר 2001 כדי להתאבל לצדכם. בעוד שהרפובליקה האסלאמית מבקשת להפיץ את הח'ליפות הרדיקלית שלה ברחבי האזור, בני ארצי מגנים את האימפריאליזם הזה ומגיבים בצעקות: 'לא עזה, ולא לבנון, חיי הם רק למען איראן!'".
"יש לכם מאבק בידיים. אבל המאבק שלכם הוא לא עם האומה האיראנית, אלא עם האידיאולוגיה הרדיקלית של הרפובליקה האסלאמית והמגינים שלה כאן בוושינגטון. במאבק בין הרפובליקה האסלאמית לאיראן, בני ארצי בחרו לצעוד קדימה כדי לקבל את קריאת ההיסטוריה ולהילחם כדי להשיב את מדינתם, כך גם אני וכולי תקווה שתצטרפו אלינו כי הקרב שלנו הוא אחד. יום אחד איראן תהיה שוב בת ברית של ארצות הברית ושותפה קרובה של ישראל ושל מדינות ערב. אתם תראו את הסכמי אברהם מתפתחים להסכמי כורש", סיכם יורש העצר.
"אם נפסיד, אולי כבר לא יישאר על מה להילחם"
לצד ישראל והנאום חוצב הלהבות של יורש העצר האיראני, עלו בוועידה שלל נושאים נוספים.
ויווק רמסוואמי, שהתמודד בפריימריז הרפובליקניים לנשיאות וכיום נחשב לאחד המועמדים לרוץ כסגן הנשיא של טראמפ, הקדיש חלק נרחב מנאומו לנושא שמעסיק יותר מכל את השמרנים האמריקנים כיום: משבר ההגירה. בנאומו הוא קרא לבטל אזרחות כפולה למהגרים, לערוך להם בחינות באזרחות בטרם יקבלו אזרחות אמריקנית ולבטל את הנוהל המעניק אזרחות לילדי מהגרים בלתי חוקיים.
"כניסה לארצות הברית אינה זכות מולדת, זו פריבילגיה", הוא אמר. "המטרות העיקריות של מדיניות ההגירה של ארה"ב הן להגן על הביטחון הלאומי, לשמר את הזהות ולקדם את הצמיחה הכלכלית של ארה"ב".

סקוט בסנט, אחד ממנהלי קרנות הגידור המובילים בעולם דיבר על חשיבות ההתפתחות הטכנולוגית: "ארה"ב נמצאת במירוץ עם סין בטכנולוגיית מחשוב ובינה מלאכותית. זהו מצב שבו, אם נפסיד, אולי כבר לא יישאר על מה להילחם". באותו עניין אמר בכיר מערכת הביטחון האמריקנית לשעבר אלברידג' קולבי: "אם סין תצליח להשתלט על אסיה, יהיה לה יתרון עצום על שאר העולם ועל אמריקה".
חברת הפרלמנט הבריטי, סואלה ברוורמן, שהודחה מתפקידה כשרת הפנים לאחר שאמרה שההפגנות הפרו-פלסטיניות במדינה הן "צעדות שנאה לישראל שמייחלות להשמדתה", עוררה סערה כאשר התייחסה בנאומה בוועידה לדגל הגאווה ה"מורחב". ברוורמן אמרה כי הדגל הוא "קמפיין פוליטי מזעזע" שנועדו להלבין טיפולים לבני נוער טרנסים, אותם כינתה "מום".
יו"ר הוועידה, כריסטופר דמות' התייחס לדימוי של כמה מהמנהיגים השמרנים בעולם כקיצוניים: "ויקטור אורבן וג'ורג'יה מלוני מתויגים לעתים קרובות כימין קיצוני. עם זאת, מדיניות כמו פיקוח על הגירה, רשת ביטחון כלכלית חזקה, חינוך פטריוטי ותחיית האמונה, המשפחה והפוריות אינן ימין קיצוני – זה המיינסטרים החדש!".
אגב "תחיית האמונה", בוועידה ניתן מקום מרכזי לדת, בדגש על המסורת היהודית-נוצרית (Judeo-Christian values), מונח מקובל בשיח האמריקני-שמרני, המתייחס לחשיבות של הדתות בעיצוב של ערכי המערב.
"אם אתה אמריקני שמאמין שאמריקה מעוגנת בציוויליזציה הנוצרית והיהודית, אין סיבה שתחוש מבוכה להציג את עשרת הדיברות", אמר ד"ר חזוני. "בואו נהפוך את עשרת הדיברות לסמל שלנו", הוסיף. גם הסנאטור רוג'ר מרשל התייחס לעשרת הדיברות כשאמר: "הדיבר החמישי בעשרת הדיברות אומר לכבד את אביך ואת אמך. זהו הדיבר הראשון שיש בו הבטחה שכאשר תעשה זאת – הכל יהיה בסדר איתך".
החיבור היהודי-נוצרי התבטא גם בדברי הברכה שנישאים בפתיחת כל אחד מימי הוועידה, כאשר לצד ברכות של שני כמרים קתוליים, שלשום (ג') נשא דברי ברכה הרב מנחם זופניק מניו ג'רזי.