אחרי שמונה חודשים מפרכים שכללו לחימה כצוערים ברצועת עזה, התקיים הערב (ה') טקס סיום קורס קצינים קרביים בבה"ד 1 שליד מצפה רמון. הטקס התקיים בנוכחות משפחות הצוערים, ראש הממשלה בנימין נתניהו, שר הביטחון יואב גלנט, הרמטכ"ל רב אלוף הרצי הלוי, מפקד הבה"ד אלוף משנה יהודה ואך, מפקדי הקורס ובכירים נוספים.
ראש הממשלה שב בדבריו על הקווים האדומים שהתווה בנוגע להסכם השבת חטופים. לדבריו, ישראל תמשיך להחזיק בציר פילדלפי ומעבר רפיח, וכן במסדרון נצרים.
"120 אחינו ואחיותינו, שמוחזקים בשבי החמאס, עומדים כל הזמן לנגד עינינו", אמר נתניהו. "יש לנו חובה מוסרית להשיב את כולם לישראל – את החיים והחללים כאחד. זוהי משימה קדושה. החזרנו עד כה מאה שלושים וחמישה חטופים – בזכות השילוב בין לחץ צבאי ולחץ מדיני והעמידה האיתנה על עקרונותינו. בלי הלחץ הצבאי, לא היה לנו המודיעין ההכרחי למבצעים שביצענו. בלי הלחץ הצבאי והעמידה האיתנה על דרישותינו, לא היינו יכולים להגיע לשחרור הראשון – ורק עם הלחץ הזה והעמידה הזאת נגיע לשחרור השני. לא עמימות והססנות הביאו את ההישגים שלנו עד היום, והם לא יביאו את ההישגים בהמשך. רק בהירות ונחישות יביאו את שחרור חטופינו והשגת שאר מטרותינו במלחמה".
וכאן עבר נתניהו לפרט את הקווים האדומים שיעמדו בבסיס כל עסקת חטופים: "אני מחויב למתווה לשחרור חטופינו, אבל מרצחי החמאס עדיין ממשיכים לדבוק בדרישות שסותרות את המתווה ושמסכנות את ביטחון ישראל. כראש ממשלת ישראל, ומתוך אחריות לאומית, אינני מוכן להסכים לדרישות אלו. לכן אני עומד בתוקף על ארבעה עקרונות הכרחיים לביטחון ישראל, שמתקיימים במתווה: כל מתווה חייב לאפשר לישראל לחזור להילחם עד להשגת כל מטרות המלחמה. לא נאפשר הברחות נשק לחמאס ממצרים, בראש ובראשונה על ידי שליטה ישראלית בציר פילדלפי ובמעבר רפיח. לא נאפשר את חזרתם של מחבלים חמושים, וכניסת אמצעי לחימה לצפון הרצועה. רק כך נשמר את ההישגים שהשגנו במלחמה עיקשת ובדמם היקר של לוחמינו. אני עומד על כך שכבר בשלב הראשון של המתווה, מספר מקסימלי של חטופים חיים ישוחררו", פירט נתניהו.
"אלה הם עקרונות ברזל שלנו. אני בטוח שאם נעמוד עליהם נשיג עסקה שגם תשחרר את חטופינו וגם תבטיח שנמשיך להילחם עד השלמת כל יעדינו. הדרך לשחרר את חטופינו היא להמשיך ללחוץ על חמאס בכל הכוח".
הבוקר קיים נתניהו פגישות עם צוות המשא ומתן ששב אתמול בלילה מהפגישה המרובעת עם נציגי ארה"ב, קטאר ומצרים בדוחא. משלחת בראשות ראש השב"כ יחד עם נציגי צה"ל, עתידה לצאת הערב לקהיר להמשך השיחות.
שר הביטחון: "עלינו לבנות מחדש את האמון שנפגע"
"ב-7 באוקטובר, במשמרת שלנו, לא עמדנו במשימה שהוטלה עלינו, ולא הצלחנו כולנו להגן על אזרחינו", אמר בנאומו שר הביטחון גלנט, וסיפר כי "לפני שעות אחדות, הציגו נציגי צה”ל לחברי קהילת בארי את עיקרי תחקיר ההתקפה על הקיבוץ. זהו תחקיר מבצעי קשה וכואב, ראשון בסדרה של תחקירים שנערכים בימים אלו בצה”ל".
"עלינו לבנות מחדש את האמון שנפגע, המהווה תנאי ליכולתו של הצבא לממש את משימותיו. התחקיר המתבצע בצה”ל ובגופי הביצוע האחרים הוא חשוב והכרחי, אבל לא יאפשר לבדו הליך תיקון שלם. אנו נדרשים לתחקיר ברמה הלאומית תחקיר שיבהיר את העובדות, יאפשר את הסקת המסקנות ויביא להטמעת לקחים נכונים. לתחקיר ברמה הלאומית יש שם: ועדת חקירה ממלכתית. ועדת החקירה הזו צריכה להיות אובייקטיבית, היא צריכה לבדוק את כולנו מקבלי ההחלטות ואנשי הביצוע, את הממשלה, את הצבא ואת גופי הביטחון – בממשלה הזו, ובממשלות בעשור האחרון שהוביל לאירועי ה-7 באוקטובר. היא צריכה לבדוק אותי, שר הביטחון, היא צריכה לבדוק את ראש הממשלה, את הרמטכ"ל וראש השב"כ, את צה"ל, ואת הגופים הלאומיים הכפופים לממשלה".
"ועדת החקירה הזו חייבת לבחון את הכישלון המודיעיני והמבצעי של אירועי השבעה באוקטובר, לעסוק בהליך ניהול המלחמה, ולהעמיק בתנאים שהובילו לבניין כוחו של החמאס לאורך העשור האחרון – החל מגיבוש תוכנית החמאס לפשוט על יישובי הדרום, ועד לשגיאות שנעשו בהערכת יכולות האויב ובהתראה על כוונותיו, ששיאן – בשבעה באוקטובר", סיכם גלנט את נאומו.
גם הרמטכ"ל הלוי התייחס בנאומו להצגת תחקיר בארי: "הבוקר הצגנו לקהילת בארי את התחקיר שערכנו על הלחימה בקיבוץ בשבעה ובשמונה באוקטובר. התחקיר הוא אבן יסוד במעשה הפיקודי. בצורה נוקבת, המבקשת למידה ושיפור, תחת קורת האמת, פעלנו עם כל השותפים לאירוע כדי להבין לפרטים ולעומק מה היה, ומה עלינו ללמוד כדי שלא יישנה בעתיד. על כולנו ללמוד מגבורת אנשי בארי, כיתת הכוננות ואזרחים נוספים, שהגנו בגופם על משפחותיהם ועל אנשי הקיבוץ במשך שעות ארוכות, שבהן אנחנו לא הגענו להגן להם. נחישותם מנעה אסון גדול עוד יותר. לימדו מהמפקדים והלוחמים בכוחות שהגיעו לקיבוץ. רבים מהם לחמו בגבורה במחיר דמים יקר, גבורה שהיא מופת".
"נעמוד על הטעויות שנעשו בקרב, כך נלמד ונבטיח שמחר נהיה טובים יותר", הבטיח הלוי. "אנחנו מעריכים מאוד את כל מי שלחם, ויודעים שבמציאות קשה קורות גם טעויות. קבלו עליכם גם אתם את האחריות שלנו לבנות מחדש את הנגב המערבי בביטחון, עם תושבי המקום. שילובו של צה"ל ותושבי האזור ובנייתו לשגשוג, זהו הניצחון האמיתי שלאחר המעשה הצבאי. יש חזון בנגב. הוא חבל ארץ נושא עבר ועתיד. חזון פועם של מימוש ותקווה. יש כאן כרמים, הם לא היו כאן כשאני הייתי צוער, יש כאן מיזמי אנרגיה שלא היו כאן עד לפני כמה שנים, יש כאן אקדמיה וֶתעשייה מתפתחת שלא היו כאן בעבר. אז מדוע אם כן, שלא יהיו כאן בעתיד על הרחבה ובקהל בינינו קצינים חרדים? נדע לקבל אותם, נדע לכבד את אמונתם. הם יתרמו לביטחון המדינה ולביטחונם, הם ירגישו משמעותיים יותר בזכות זה. אני בטוח בכך. ישראל תהיה מדינה מלוכדת וחברה חזקה יותר, יש חזון בנגב".