טבעת האש של איראן סביב ישראל הולכת ומצטמצמת וציר הרשע של הרפובליקה האסלאמית אינו מה שהיה לפני מספר חודשים, אומר גורם בכיר לשעבר במערכת הביטחון, בעקבות החיסולים של ראש הלשכה המדינית של חמאס איסמעיל הנייה בטהרן ורמטכ"ל חיזבאללה פואד שוכר בביירות השבוע. בנוסף לכך, האלוף (מיל') יעקב עמידרור, היועץ לביטחון לאומי לשעבר של ראש הממשלה בנימין נתניהו, כי ההישגים האחרונים של צה"ל בעזה בעזה מהווים מכה משמעותית לציר האיראני.
עמידרור הדגיש את ההשלכות הרחבות יותר של פעולות ישראל מעבר לחיסולים הממוקדים. הוא ציין כי חיסול מוצלח של דמויות מפתח בחיזבאללה ובחמאס הוא חלק מתמונה רחבה יותר. "אם אנחנו רוצים להבין את המצב, אנחנו צריכים להסתכל לא רק על הצלחת חיסול אנשים חשובים, אחד בחיזבאללה, אחד ראש חמאס, אלא גם על המצב בעזה".
עמידרור ציין כי חמאס בעזה מאבד בהתמדה את היכולות המבצעיות שלו. מה שהיה פעם ארגון טרור צבאי אדיר, פועל כעת בשבריר מעוצמתו הקודמת בשל הלחימה המתמשכת של צה"ל ברצועת עזה. "אם חמאס התחיל ב-7 באוקטובר עם 100% יכולות, היום הוא עומד על 30%. שבעים אחוז הושמדו על ידי ישראל", הוא אמר.

המלחמה המוצלחת נגד חמאס, פירושה ששאר הציר האיראני חייב להתמודד עם מציאות חדשה. "התמונה מול מקבלי ההחלטות בטהרן, ביירות ובמקומות אחרים שונה מלפני כמה חודשים, כשנדמה היה שישראל מאבדת את מעמדה", הוסיף עמידרור.
"הפרוקסי, טבעת האש שהם [האיראנים] בונים סביב ישראל, שבה הגורם החזק ביותר הוא חיזבאללה – לא חמאס – עכשיו, אחרי ה-7 באוקטובר, צריך לסיים את העבודה בעזה ואז לחשוב מתי וכיצד והיכן לעשות את הפעולות הנדרשות נגד חיזבאללה בצפון. זה עלול לקרות תוך כמה ימים אם המצב יתדרדר. אבל אידיאלית צריך לדחות את זה בכמה חודשים, כדי שישראל תהיה במצב טוב יותר לעשות את זה בעתיד, לאחר שנבנה מחדש את מאגרי התחמושת שלנו וכן הלאה", הוא העריך.
חיסול הנייה בטהרן והצלחתה של ישראל בחיסול מספר 2 של חיזבאללה בביירות מלמדים על "נחישותה של ישראל לחסל את הצד הארגוני של חמאס, לא רק את היכולות הצבאיות שלו", ציין עמידרור. חמאס אמנם ימצא מי שייצג אותו בקטאר ובטהרן בעתיד, הוא הוסיף, אך מנהיג חמאס בעזה, יחיא סינוואר, מודאג יותר ממעמדו ברצועה.
"חיבור בין המודיעין לנשק הנכון"
אלוף (מיל') עמוס ידלין, ראש אמ"ן לשעבר, אמר כי שני המבצעים האיכותיים של צה"ל נגד שני מחבלים בכירים, אחד בביירות ואחד בטהרן, "מעידים על היכולת לחבר בין המודיעין לנשק הנכון".
"ישראל בעצם מיישמת כאן את [תוכנית] הנקמה של אולימפיאדת מינכן שלקח כעשור להתנקש בחיי כל מי שהיו מעורבים בטבח במינכן 72", המשיך ידלין. "אז ישראל בחרה לעשות את אותו הדבר לכל אלה שהיו מעורבים בטבח 7 באוקטובר".

ידלין אמר כי הוא מצפה מחיזבאללה ואיראן להעריך היטב את צעדיהם הבאים לפני שיגיבו. "שני הצדדים מנסים למצוא 'מודוס אופרנדי' שיהיה חזק מספיק כדי לייצר הצהרה – אבל לא להסלים למלחמה בקנה מידה מלא".
נותרה השאלה כיצד ישפיעו ההתפתחויות הללו על המשא ומתן העתידי ועל הפסקות אש ועסקאות חטופים אפשריות. עמידרור שיער כי מצבם של החטופים בעזה עשוי להיות מושפע יותר מהמצב בשטח מאשר חיסול מנהיגים בחו"ל. "עבור סינוואר, המצב בעזה הרבה יותר חשוב מחיסול הנייה", הוא העריך.

עמידרור מנה את הנייה, סגן ראש הלשכה המדינית של חמאס, סאלח אל-עארורי, שנרצח בביירות בינואר, ואת ראש הזרוע הצבאית של חמאס בעזה, מוחמד דף, וכן את מספר 3 של חמאס בעזה, מרואן עיסא, כמנהיגים של ארגון הטרור שחוסלו. "אז אנחנו עומדים עכשיו על ארבעה מתוך שישה המנהיגים הבכירים שכבר נענשו על מה שהם עשו ב-7 באוקטובר". השניים מתוך השישה שנותרו בחיים הם יחיא סינוואר ואחיו מוחמד, שכנראה החליף את דף כראש הזרוע הצבאית של חמאס.
"העובדה שזה נעשה בביירות ובטהרן, היא אמירה שאנחנו לומדים שעזה היא כבר לא ליבת הנושא", אמר ידלין. "ישראל נמצאת כעת במלחמה בשבע חזיתות והכוחות המובילים בחזית זו הם איראן וחיזבאללה".