שבוע סוער ורווי אירועים עבר על האזור. שלושה ימים אחרי פגיעת הרקטה במגרש הכדורגל במג'דל־שמס, שהביאה למותם של 12 ילדים ובני נוער, צה"ל הגיב באופן רשמי וחיסל בלב ביירות את פואד שוכר, "המפקד הצבאי הבכיר ביותר בחיזבאללה", כהודעת דובר צה"ל. שעות לאחר מכן חוסל גם ראש הזרוע המדינית של חמאס אסמאעיל הנייה בלב טהרן, אחרי שיצא מטקס ההשבעה של נשיא איראן הנכנס מסעוד פזשכיאן. ישראל לא קיבלה אחריות על החיסול.
ביום חמישי בבוקר הודיע דובר צה"ל כי מוחמד דף, ראש הזרוע הצבאית של חמאס, נהרג – כפי שרבים העריכו כבר – בתקיפת חיל האוויר ברצועת עזה לפני שלושה שבועות.
תא"ל במיל' יוסי קופרווסר, ראש חטיבת המחקר באמ"ן לשעבר ועמית בכיר במכון משגב לביטחון לאומי, טוען כי למרות סמיכותם של שני החיסולים השבוע, אין קשר ביניהם. החיסול של שוכר נעשה בתגובה לירי הקטלני למג'דל־שמס בשבת שעברה, אך החיסול של הנייה נעשה מסיבה אחרת לגמרי. "הבחירה לחסל אותו דווקא כשהוא בטהרן נובעת קודם כול מכך שהייתה הזדמנות לעשות זאת", הוא אומר. "אני מניח שאין יכולת לחסל אותו בכל רגע ובכל מקום. המידע שהגיע על הדירה שלו היה טוב מספיק, ואפשר סגירת מעגל מודיעינית ומבצעית, שזה אתגר לא פשוט.
"ייתכן שהייתה החלטה מדינית לא לעשות פעולה כזאת בקטאר ובמקומות אחרים שהוא מסתובב בהם. גם אם מסוכן לעשות את זה באיראן, כי זה עלול להיות כרוך בתגובה איראנית מעבר לזו של חמאס – זה עדיין טוב יותר מלעשות את זה במקומות אחרים. ההזדמנות המבצעית והמודיעינית, יחד עם המיקום הפחות בעייתי, הביאו להחלטה על החיסול".
חיסולם של הנייה ודף מזכיר את הניסיון לחסל את שניהם יחד לפני עשרים שנה. בספטמבר 2003, בעקבות סדרת פיגועים קטלניים נגד אזרחים ישראלים, החליטה צמרת המדינה לחסל את הנהגת חמאס. לפי מידע מודיעיני צמרת הארגון נועדה להתכנס יחדיו בדירת מסתור, וכך יצא לדרך מבצע קטיף כלניות. אחרי מעקב ממושך זיהו במערכת הביטחון את הבית שהבכירים יתכנסו בו – ביתו הפרטי בן שלוש הקומות של חבר המועצה המחוקקת של חמאס בשכונת רימאל במערב העיר עזה.

תחילה רצו להטיל על הבית פצצות במשקל טונה, אך בעקבות חיסולים קודמים שנפגעו בהם גם אזרחים נמתחה ביקורת בינלאומית רבה על ישראל, ושהותם של עשרות פלסטינים בבית הסמוך עורר חשש מתוצאות דומות. לכן הוחלט לתקוף את המבנה בפצצות במשקל רבע טון בלבד, שיסבו נזק היקפי נמוך. הפצצה השמידה את שתי הקומות הגבוהות, אך בכירי חמאס ששהו בקומה הראשונה יצאו ללא פגע.
כל מפקדי חמאס שהשתתפו בפגישה נהרגו במהלך השנים, למעט מחמוד א־זהאר. האחרונים שבהם הם הנייה ומוחמד דף, שצה"ל הודיע אתמול בסוף־סוף על מותו הוודאי. קופרווסר, שהיה ראש חטיבת המחקר באמ"ן בעת מבצע קטיף כלניות, לא מתרגש אישית מהחיסול. "אין פה שום עניין של סגירת מעגל אישית", הוא אומר. "גם אז היה אפשר לירות פצצה גדולה יותר, שהייתה מחסלת את כולם. המחיר שחמאס שילם על 7 באוקטובר הוא כבד, והוא עולה ככל שהזמן חולף. חמאס מתחיל לשאול את עצמו אם היציאה למלחמה הייתה רעיון טוב.
"יש כל מיני דיווחים על חיסול הנייה, ואף אחד לא יודע באמת מה קרה. נחכה שהאיראנים יסיימו את הבדיקה ואז נראה את הגרסה שלהם, כי גרסה ישראלית לא תהיה. לעולם לא נדע מה באמת קרה שם".
בכלי תקשורת זרים דווח השבוע שהתקיפות בביירות ובטהרן תואמו עם הצבא האמריקני, אך קופרווסר מביע הסתייגות מסוימת מהקביעה הזאת. "חיסול פואד שוכר היה מתואם עם האמריקנים במובן שישראל אמרה להם שבכוונתה לפעול נגד בכירי חיזבאללה גם בביירות. אני מניח ומקווה שהמסר הזה הועבר קודם לכן לארה"ב כדי שלא תופתע. לגבי חיסול הנייה, אני לא בטוח שהיה תיאום עם האמריקנים, אבל הם ידעו זמן רב שמבחינתנו הנייה הוא בן מוות".
קופרווסר לא חוסך במחמאות באשר לחיסולו של שוכר. "הוא נעשה באופן מרשים מאוד. איסוף המודיעין הוא לא מובן מאליו, ואני מניח שהוא נאסף עליו באופן שוטף. לא אתייחס לשיטות ולמקורות, אבל ישראל הפעילה את כל יכולות המודיעין שיש לה כדי ליצור את התמונה המצרפית שמאפשרת לסגור מעגל".
ראש חטיבת המחקר לשעבר מברך גם על העיתוי של חיסול "רמטכ"ל חיזבאללה". "אם היינו עושים את זה קודם לכן, היינו מעלים מאוד את גובה הלהבות. נוצר מצב שיכולנו לעשות זאת באופן שיש לו 'הצדקה' ו'הקשר'. זה היה בלב ביירות, זאת מטרה צבאית מובהקת, ולכן יש מקום לסבור שהתגובה של חיזבאללה תהיה מרוסנת יותר מאשר אם ישראל הייתה תוקפת יעדים אזרחיים או תשתיות לבנוניות. בטוח שחיזבאללה יגיב בחומרה, אבל התגובה תהיה פחותה ממה שהיה אילו החיסול היה בעיתוי אחר.
"ברגעים אלה האיראנים דנים אם להגיב לתקיפה. הנייה הגיע להשתתף בטקס ההשבעה של הנשיא האיראני החדש, והחיסול שם מגביר את הסיכוי שתהיה תגובה איראנית. הריבונות שלהם נפגעה, ולדעתי לכן ישראל שומרת על עמימות בנושא. נציגים ישראלים לא מתייחסים לפגיעה בהנייה כי רוצים לאפשר לאיראנים להימנע מתגובה. לא בטוח שזה ישכנע אותם".
איך ישפיעו החיסולים האלה על חיזבאללה וחמאס?
"ברמת הפיקוד זה אירוע בעייתי מאוד: חוסלו שני בכירים מהדרג הגבוה ביותר. אבל מבחינה מבצעית זה לא ישפיע. הנייה ושוכר הם לא אלה שסוחבים את הפצצות על הגב, ואין למותם השפעה מבצעית מיידית, והארגונים יוכלו להמשיך לעבוד כרגיל. מצד שלישי, המחיר שהם משלמים על המערכה הזאת כבד. לפגיעות החוזרות ונשנות בבכירים שלהם יש השפעה מצטברת. הם ישאלו את עצמם אם היה נכון לצאת למערכה, ואם נכון להמשיך לשלם את המחירים האלה".
חיזבאללה יקיים תחקיר
אל"מ במיל' רונן כהן, לשעבר סגן ראש חטיבת המחקר וקצין המודיעין בפיקוד המרכז וכיום חבר בפורום המפקדים והלוחמים במילואים, מסכים ששני החיסולים לא ישפיעו באופן ניכר על ארגוני הטרור.
"חיזבאללה כבר ידע עליות ומורדות, וגם חמאס חווה חיסולים של ההנהגה הצבאית כמו זה של השייח' יאסין", הוא אומר. "בחמאס יש הצטברות של חיסולים: לא מעט דרגי שטח של מפקדי גדודים וחטיבות חוסלו ברצועה, בכירים סוכלו בביירות, בטהרן ובעזה – וזה נותן את אותותיו, יחד עם העבודה של צה"ל בדרום. יש לזה משמעות כל עוד נמשיך עד להכרעה בסוף.
"בנוגע לחיזבאללה – עוד לא התחלנו. אומנם אנחנו כבר מצויים עשרה חודשים בלחימה, ותושבי הצפון מרגישים את זה היטב, אבל עוד לא התחלנו מלחמה כוללת. חיזבאללה ימשיך לתפקד באופן מלא, וזה לא ישפיע על המערכה הצבאית אם תתלקח למלחמה כוללת".
כהן, ראש זירת טרור באמ"ן בעבר, טוען כי מדובר ב"חיסול מוצלח מאוד, בגלל כמה סיבות שהשילוב ביניהן חשוב: זה קרה בביירות, מדובר בבכיר שגרם לנו נזק במשך שנים, וזה מראה על חדירוּת בארגון. בכירים כאלה יודעים לשמור על עצמם – נזהרים שלא להיחשף לעניינים טכנולוגיים ולמטוסי ביון, והם מוקפים באנשים שנותנים בהם אמון. תקיפה מדויקת כזאת, בתזמון כזה, גורמת לחשש שיש חדירות, ולכן הם יעשו תחקירים פנימיים. מדובר בבכיר שצריך להגיע לפגישות וישיבות כדי לנהל את המערכת הצבאית, בטח במלחמה. הוא נע ממקום למקום ומנהל את היחידות הצבאיות, ולכן לא יכול להיות כל הזמן מתחת לאדמה. לזה חיכו והמתינו".
מה תהיה התגובה לחיסולים?
"האיראנים סבורים שפגענו בריבונות שלהם. הם לא רוצים מלחמה כוללת עם ישראל, אבל יש כאן צורך להגיב, גם מצד איראן וגם מצד חיזבאללה. להערכתי הם יגיבו, וישראל תעשה הכול כדי להכיל את התגובה. אנחנו שומעים אמירות אומללות של שר הביטחון יואב גלנט ודובר צה"ל ש'פנינו לא למלחמה, ולא רוצים בזה'. בעיניי אלה אמירות לא טובות. הן מראות על הרצון להכיל את האירוע ולסיים אותו".
ומה תהיה, להערכת כהן, התגובה האיראנית? "האיראנים יצטרכו לשקול אם להפעיל מכלול של ירי מנגד – שילוב של טילים וכבט"מים – שלא מצליח כל כך, כפי שראינו, בגלל הסיוע הנוסף שלנו ויכולות ההתמודדות שלנו. יכול להיות שהם ינסו לפגוע בנציגות ישראלית בחו"ל. הכי קל מבחינתם לשגר טילים רבים, כמו בפעם הקודמת, אולי בשילוב רקטות חיזבאללה, כדי שההגנה האווירית לא תצליח להתמודד עם המטח, וכמה טילים יחדרו ויזיקו. הם יראו בזה הצלחה".