בעקבות האירועים הביטחוניים והחשש מהסלמה בצפון ובמרכז הארץ, משרד הרווחה מפרסם היום (ב') המלצות עבור אזרחים ותיקים להיערכות לחירום.
עיקרי המלצות משרד הרווחה:
- לבחור את המרחב המוגן ולהכין אותו לשגרה. לבדוק מעבר של מסדרונות. ולסלק מכשולים שעלולים למנוע מכם לנוע בבטחה
- הצטיידות במסמכים רפואיים שמעידים על המצב הרפואי
- יש להכין ערכת ציוד לחירום בבית עם הציוד הנדרש להתמודד עם מצב חירום. יש לאחסן את הציוד בתיק ולהניח במקום נגיש כדוגמת המרחב המוגן שבחרתם
- הכנת סוללות גיבוי, ובמקרה הצורך גם גנרטור עבור מכשירים רפואיים מבוססי חשמל
- לוודא אספקה ל-10 ימים לפחות ולהחזיק בצילום של מרשמי התרופות
במקביל, המשרד נערך לפנות בתי אבות ובתי דיור מוגן במקרה הצורך ובכפוף להנחיות פיקוד העורף. לאוכלוסיית האזרחים הוותיקים יש צרכים ייעודים שכן הם עלולים להיפגע בסבירות גבוהה יותר בעודם מתפנים למקומות מוגנים או נשארים בהם לזמן ממושך.
מומלץ להצטייד במסמכים רפואיים שמעידים על המצב הרפואי הכוללים למשל מידע על תרופות, תגובות אלרגיות, קשיי תקשורת ומצב ראייה. כמו כן, יש לוודא כיום של ציוד ספציפי נדרש, כמו מכשיר שמיעה, משקפיים, מקל הליכה וציוד רפואי. אם הציוד הנדרש מצריך חשמל (לדוגמא מכשיר שמיעה, או כיסא גלגלים ממונע או מחולל חמצן), משרד הרווחה אף ממליץ לאנשים עם הליכונים להצטייד בפנסי ראש.
על בני המשפחה לוודא כי יש להם מפתח לבית של האזרח הוותיק במידה והוא גר לבד.
ממומלץ להוריד את היישומון של פיקוד העורף באחת מחנויות האפליקציה. היישומון מאפשר קבלת התרעה לפי מיקום ולפי אזורי עניין (עד 10 אזורים לבחירה), בהתרעה קולית, התרעה וויזואלית ורטט של 10 שניות. במידה ופונה האזרח הוותיק מאזור מגוריו, יש לשנות מיקום.
לצד הנחיות להכנת האזור המוגן ושמירה על הבטיחות והבריאות, משרד הרווחה ממליץ לאזרחים וותיקים כיצד להתנהל גם מחוצה לו. על פי ההנחיות, יש לשמור על פעילויות שבשגרה ככל הניתן ולשמור על סדר יום מוכר. ליזום את אותה פעילות שוב ושוב לדוגמה בישול, קריאה, האזנה למוזיקה, הרצאות מוקלטות וכל דבר מה נוסף שיכול לסייע לרגיעה. כמו כן, המשרד ממליץ לקבוע זמן קצוב ומוגבל מראש של צפייה בטלוויזיה.
ישנה חשיבות רבה בשמירה על קשרים חברתיים בזמן שגרה ועל אחת כמה וכמה גם בזמן חירום. חשוב לחזק תקשורת וקשרים עם מעגלי התמיכה השונים כמו משפחה, חברים, שכנים, להיות כמה שיותר פעילים ומעורבים חברתית, אם זה בסביבה הקרובה, בהתנדבות בעמותות השונות ופלטפורמה אחרת.
במידת הצורך יש להיעזר בקווי תמיכה טלפונים ובלחצני מצוקה.