הכנסת אישרה היום (ב') תיקון חשוב לחוק הכשרות המשפטית והאפוטרופסות, שמשמעותו כי רוב הבקשות בתחום האפוטרופסות לא ידרשו יותר פנייה לבית משפט, אלא רק אישור של האפוטרופוס הכללי. החוק החדש נוגע בעיקר לאלמנות ולאלמנים, למיופי כוח ולאפוטרופוסים שמטפלים במסירות בבני משפחתם, ונדרשו עד כה לאישור פעולות ברכוש בבתי המשפט. התיקון קובע הליך אישור מקל, אשר יפחית את הנטל הבירוקרטי, יקצר משמעותית את זמן הטיפול בבקשות ויחסוך בעלויות.
החקיקה נצרכה בין היתר בשל ממצאי האפוטרופוס הכללי, לפיהם 95% מהחללים והנרצחים במלחמת חרבות ברזל לא הותירו אחריהם צוואה. במקרים רבים ההורה שנותר מוצא את עצמו שותף בנכסים עם ילדיו, ואם הם קטינים – הוא נדרש לאישור הפעולות ברכוש בבית המשפט. מעתה, בקשות של אפוטרופוסים, מיפוי כוח והורים לקטינים יאושרו בידי האפוטרופוס הכללי, ללא צורך בפנייה לבית המשפט. מעבר להקלה הצפויה על הציבור, תיקון החוק יוביל גם לחיסכון בזמן שיפוטי יקר ובעלות ההתדיינויות לצדדים.
לדברי סגן ראש הממשלה ושר המשפטים, יריב לוין: ״תיקון החוק יאפשר מעבר מהליך שיפוטי להליך מנהלי פשוט ויעיל באפוטרופוס הכללי, שיפחית בעלויות האישור ויקצר את משך הטיפול בבקשות. החקיקה המתוקנת עתידה לסייע, בין היתר, לאלמנות המלחמה שירשו רכוש יחד עם ילדיהן הקטינים ולאפוטרופוסים המטפלים במסירות בבני משפחתם".
מנכ"ל משרד המשפטים, איתמר דוננפלד הוסיף, "התיקון לחוק האפוטרופסות הוא צעד נוסף ממדיניות שר המשפטים להנגשת צדק וייעול הליכים לציבור הרחב. מהלך זה משמעותי ביותר עבור אלמנות, אלמנים ומיופי כוח שמטפלים בבני משפחתם. התיקון לחוק האפוטרופסות יוריד עומסים ממערכת המשפט, יצמצם את משך זמן הטיפול בבקשות ויקל על מי שמשמשים כאפוטרופוסים לקטינים, ובהם קטינים שהתייתמו לאחרונה מהוריהם במלחמת חרבות ברזל".
בין יוזמי החוק נמצאים גם הדס דיסין-גליק והח"כ לשעבר יהודה גליק. בני הזוג גליק הם המייסדים ושל ארגון אמי"צים הפועל למען קידום זכויותיהם, התמיכה והסיוע למשפחות אמי"צים בישראל – אלמנים ואלמנות עם יתומים צעירים. את אישור התיקון לחוק ליווה גם האפוטרופוס הכללי עו״ד בן ציון פיגלסון. ארגון אמי"צים מייצג 17,000 משפחות של אלמנות ואלמנים, הורים לכ-30,000 ילדים יתומים, ומבחינתם התיקון שאושר הוא תחילתו של שינוי חשוב ונדרש. "אנו רואים בתיקון הזה תחילתה של מהפכה", הכריז הח"כ לשעבר יהודה גליק. "התיקון יפחית את הסבל הנפשי וההוצאות הכספיות הגדולות שנכפים על אלמנים ואלמנות צעירים, ועל הדרך גם יתרום להפחתת העומס על בתי המשפט".
הדס דיסין-גליק, מנכ״לית ומייסדת עמותת אמי״צים בירכה אף היא: "משמעות התיקון היא שמעתה רואים בהורה האלמן הורה שאין בלתו. מעתה הכבוד להורים האלמנים יהיה קבוע במסמרות חברתיות, והציפייה היא שבעתיד ההורה גם לא יזדקק לאישור האפוטרופוס הכללי".
יו״ר ועדת החוקה חבר הכנסת שמחה רוטמן הדגיש: ״מדובר בתיקון חשוב שיחסוך הרבה מאוד זמן, כסף ועוגמת נפש בעיקר מאלמנים ומאלמנות צעירים, שמרגע פטירת בן הזוג נאלצים לפנות לבתי משפט על כל פעולה ברכוש המשותף ודירת המגורים. אני מקווה שהצעד הזה הוא תחילתו של תיקון גדול בהתייחסותה של מדינת ישראל לתא המשפחתי ולמעמד ההורים בתא המשפחתי, במיוחד במקרה אסון״.