שגריר ישראל באו״ם גלעד ארדן תקף הערב את "תחקיר" האו"ם בנושא מעורבות אנשי סוכנות אונר״א בטבח שבעה באוקטובר, וכינה אותו חרפה. "תחקיר האו"ם, שהתמקד אך ורק ב-19 עובדי אונר"א, הוא מעט מדי ומאוחר מדי. התחקיר התעלם מאלפי עובדי הסוכנות המעורבים בפעילות הטרור של חמאס, ומהיקף המעורבות. ישראל העבירה לאו"ם פרטים מדויקים של למעלה ממאה מעובדי אונר״א החברים בארגון הטרור חמאס", כתב ארדן. "מסקנות התחקיר הן ביזיון נוסף לאו"ם, שעדיין מסרב להכיר במציאות. ואם לא די בכך – המזכ״ל בחר רק לאחרונה להעניק לאונר״א-עזה את פרס מזכ"ל האו"ם לשנת 2023. המזכ״ל צריך להתפטר ואת אונר"א צריך לסגור. ישראל צריכה לפעול כעת במהירות כדי להוציא את אונר"א מחוץ לחוק, להכריז עליה כארגון טרור ולגרש את ראשיה משטח ישראל ולא לאפשר להם כניסה", דברי השגריר.
מוקדם יותר היום, דיווח משרד "הפיקוח הפנימי" באו"ם כי השלים את חקירתו לגבי 19 אנשי צוות באונר"א, בנוגע "להאשמות למעורבותם במתקפות החמושות ב-7 באוקטובר 2023 בדרום ישראל". בנוגע לתשעה מקרים מקרב ה-19 שנבחנו, נמסר כי "הראיות שהגיעו הצביעו על כך שייתכן ואנשי צוות אונר"א היו מעורבים בהתקפות החמושות. העסקתם של אנשים אלה תופסק".
באפריל, פרסמה הוועדה שמינה האו"ם לחקור את הטענות כנגד אונר"א, כי ישראל לא סיפקה ראיות לטענותיה כי מספר לא מבוטל מאנשי הסוכנות היו בעצמם טרוריסטים, וטענה כי לאונר"א יש מדיניות מוצקה ומספקת שמבטיחה את ניטרליות אנשי הצוות שלה. בחקירה נפרדת, גוף פיקוח של האו"ם בחן את ההאשמות הישראליות נגד 19 אנשי אונר"א, והודיע כאמור היום על החלטה לפטר תשעה מהם.
הטענות המגובות בהוכחות שהעלתה ישראל הביאה שורה של מדינות להשעות את המימון שלהן לסוכנות האו"ם תומכת הטרור, אולם מאז החליטו כבר כמה מדינות להשיב את המימון לאונר"א.
אתמול התקיימה בלוזאן שבשוויץ מסיבת עיתונאים של ארגון UN Watch. איילת סמרנו, שבנה יונתן ז"ל נחטף בשבעה באוקטובר בידי אדם שזוהה בסרטונים כעובד אונר"א, ויממה לפני כן הפגינה כנגד מזכ"ל אונר"א פיליפ לזריני, אמרה: "הטרגדיה האישית שלי הייתה רק אחד מני פשעים רבים נגד האנושות שבוצעו על ידי עובדי אונר"א. אונר"א זה חמאס וחמאס זה אונר"א – הם אותו דבר. איך האו"ם ה"אצילי" יכול להיות מעורב ישירות ולהעלים עין מהזוועות שעשו עובדי אונר"א, חמאס ועמיתיו מה-7 באוקטובר? איך האו"ם יכול להתעלם מהעובדות המצביעות על שימוש מסיבי בתשתיות של אונר"א על ידי חמאס לטובת השגת יתרונות טקטיים טרור, שימוש בבתי ספר, מרפאות ובתי חולים לחפירת מנהרות, אחסון נשק, תחמושת וחומרי נפץ, שימוש מכוון בתינוקות, ילדים וקשישים כמגן אנושי? אני לא פוליטיקאית ולא עורכת דין בינלאומית שיכולה לענות על כל אחת מהשאלות המשפטיות שהועלו בעקבות הטרגדיה של ה-7 באוקטובר. אני רק אמא, אמא שאיבדה את הדבר הכי יקר בעולם – הבן האהוב שלי. אבל אני יודעת מה נכון".
יו״ר המחנה הממלכתי בני גנץ כתב בטוויטר: ״מחסני אונר"א הפכו למקומות מסתור לרקטות, בתי הספר של אונר"א למקורות ההסתה של דור פלסטיני שלם, וכעת גם האו"ם מודה שעובדי אונר"א לקחו חלק פעיל בטבח השבעה באוקטובר. המסקנה ברורה – מדינה שמממנת את אונר"א מסייעת לטרור ופוגעת בעתיד האזור. כדי שאונר"א לא תהיה שם, מדינת ישראל חייבת לפעול באופן אקטיבי להביא ארגונים בינלאומיים הגונים ומוכרים, כדי לעצב פתרונות אחרים לרצועת עזה יחד עם מדינות ערב המתונות והעולם. אונר"א, לא יכולה להיות חלק מ"היום שאחרי" ברצועת עזה, והאו"ם צריך לעשות בדק בית יסודי״.