תקדים בטקסס: "הסנקציות נגד מתיישבים נוגדים את החוקה האמריקנית"

התביעה שהוגשה לבית הדין הפדרלי בטקסס בידי עו"ד מארק צל בשם תנועת רגבים, מבקשת לבטל את הצו הנשיאותי המאפשר הטלת סנקציות על אנשים ותנועות בישראל | ועדת החוקה של הכנסת דנה בסנקציות והוצג בה כי הן הוטלו ללא התראה, חקירה או הליך משפטי - ומכאן גם ללא יכולת להגנה משפטית

בניין הקפיטול בטקסס. צילום: שאטרסטוק

You have access.

תביעה תקדימית הוגשה היום (ד') לבית הדין הפדרלי בטקסס, כנגד הצו הנשיאותי המאפשר הטלת סנקציות על פעילי התיישבות. על פי התביעה, "הסנקציות והצו הנשיאותי שמאפשר אותם, נוגדים את החוקה האמריקנית, פוגעים בחופש הדיבור והמחאה, וחותרים תחת ריבונותה של מדינת ישראל".

התביעה הוגשה בידי עו"ד מארק צל בשם תנועת רגבים, יחד עם קבוצת ישראלים בעלי אזרחות אמריקנית, ותנועה פרו-ישראלית בטקסס. התביעה מבקשת מבית הדין לבטל את הצו הנשיאותי המאפשר הטלת סנקציות על אנשים ותנועות בישראל.

לפי התובעים, ניסוח הצו באופן מעורפל "מאפשר פגיעה חמורה בחופש הביטוי והמחאה ומכוון כנגד יהודים בלבד – במטרה להשתיק פעילים ותנועות מחאה אשר מביעים התנגדות למדיניות הממשל". עד היום הוטלו סנקציות על תושבי חוות ביהודה ושומרון, פעילי התיישבות וכן פעילי ארגון "צו 9", שמוחה על העברת סיוע לעזה בעוד חטופים ישראלים מוחזקים שם.

לצד הגשת התביעה, התקיים היום בוועדת חוקה, חוק ומשפט של הכנסת בראשות ח"כ שמחה רוטמן, דיון ביוזמת רגבים ושדולת ארץ ישראל בנושא הסנקציות. הנושא הועלה בידי ראש הממשלה בנימין נתניהו בפגישותיו עם בכירים אמריקנים בוושינגטון, כך לדברי גורם מדיני שנכח בפגישות, אולם עד כה לא התקיים דיון דומה בכנסת.

במהלך הדיון היום, הוצגו ההשלכות של הסנקציות על האזרחים עליהן הוטלו, ובהן הגבלת חשבונות הבנק, ביטול כרטיסי אשראי, התנהלות פיננסית מוגבלת ותחת פיקוח, צו איסור כניסה לארה"ב, מדינות האיחוד האירופי ומדינות נוספות אשר אימצו את מדיניות הסנקציות, איסור גיוס כספים או קיום של כל קשר פיננסי עם אזרח אמריקני ועוד. הוצג כי הסנקציות הוטלו ללא התראה, חקירה או הליך משפטי ומכאן גם ללא יכולת להגנה משפטית.

בהקשר לכך, אמרה ח"כ יוליה מלינובסקי כי "אימוץ הסנקציות על-ידי הבנקים הישראלים רומס את עקרונות היסוד של חברה דמוקרטית ומהווה פגיעה חמורה בזכויות האדם. אני מצפה שנצא מהוועדה הזו בקריאה לממשלה, לרה"מ, ראש המל"ל וכל הגורמים הממשלתיים לטפל בבעיית הסנקציות ברמה המדינית ובפועל למצוא פתרונות לאותם אזרחים".

מנכ"ל תנועת רגבים, מאיר דויטש, אמר בדיון כי "מדינת ישראל בשתיקתה הרועמת מאפשרת את קיומה של תופעה אנטישמית חדשה. הסנקציות הן מדרון חלקלק ויכולות לפגוע בכל אדם, ללא כל עוול בכפו ובמצב הנוכחי – גם ללא שום הגנה משפטית. נודע לנו כי גם רגבים מסומנת לסנקציות, וזה אך ורק בשל העובדה שאנחנו שמים מקל בגלגלים של האיחוד האירופי ושל ארה"ב בדרך להקמת מדינה פלסטינית".

ראשי שדולת ארץ ישראל בכנסת, ח"כ יולי אדלשטיין (ליכוד), ח"כ לימור סון הר מלך (עוצמה יהודית) וח"כ שמחה רוטמן (הציונות הדתית), מסרו כי "הטלת סנקציות על אזרחי ישראל בידי מדינות זרות מהווה פגיעה בדמוקרטיה בישראל ובריבונות המדינה ומחלישה את מערכת המשפט", וקראו גם הם למשרדי הממשלה לתת פתרונות למי שהסנקציות הושתו עליהם.

ד"ר מיכאל וולפוביץ' מהפקולטה למשפטים באוניברסיטה העברית, הציג בדיון נתונים שאסף ותיאר כי  "אפשר לראות את הסטטיסטיקות של האו"ם ואת הסטטיסטיקות של הרש"פ שמשמשות מקור לאו"ם. נתוני האו"ם על 'אלימות מתנחלים' מבוססים על דיווחים שקריים. למשל, כניסה להר הבית של יהודים מסווגת כהסגת גבול ומעשה אלימות".