ישבנו בחניה וצפינו בהם מגיעים, זוגות־זוגות. התבוננו בהם, ואז זה בזו, והגענו למסקנה המתבקשת: העסק פחות יעבוד לאנשים ציניים כמונו. כבר חשבנו לעשות אחורה פנה, מקסימום נעבוד על הזוגיות שלנו בבית קפה בדרך חזרה. הבעיה הייתה שלא באנו עד הנה כדי ליהנות אלא כדי לעבוד, ולכן לא נותר לנו אלא לחלוץ נעליים ולהצטרף לריטריט הנושא את השם Relationshift.
כבר בתחילת הבוקר דניאל קישינובסקי – הוא־הוא גברת רביע – קולט אותי ושכמותי, ושואל מי ציני כלפי התהליך שהוא עומד לעבור כאן. השאלה הזאת תוצג עוד כמה פעמים במהלך היום, ובכל פעם מספר כפות הידיים המורמות יפחת. שלי נשארת עד שלב מאוחר יחסית, ובכל זאת אני נאלצת לבסוף להודות שגברת רביע גרמה לנו להיזכר בבסיס הזוגי שהדביק אותנו יחד, אי אז בחיים שלפני הילדים (כן, אני יודעת שאתם קוראים את זה. אוהבים אתכם), ולתת לנו כלים לתחזוק המפעל הזה שנקרא זוגיות.
"המטופלים" של גברת רביע הם זוגות שעולים מהקהל ומצטרפים אליה על הבמה. הם מספרים מהי הבעיה שמעיבה על חייהם המשותפים, ולאישה הצבעונית יש 5:55 דקות כדי לפתור אותה עבורם. "המופע כולו מאולתר, אין שתולים!" מבטיח האתר של הגברת. מאחורי הדמות הלא רגילה עומד דניאל קישינובסקי – מטפל זוגי, קומיקאי ושחקן. שותפתו לחיים ולמסע, הזמרת והפסנתרנית נעמה אור, עולה גם היא לבמה או יושבת לצידו בסדנאות, ומלווה אותו בשירה – מאולתרת אף היא, על בסיס סיפוריהם של הזוגות והעצות שקיבלו. תמיד יש חשש שאף זוג לא יעלה, מודים דניאל ונעמה, אף שזה מעולם לא קרה.
"זה הפחד הכי גדול, בכל הופעה מחדש", אומר דניאל. "אתמול הופענו בדרום הר חברון, ואף אחד לא נרשם לפני כן כדי לעלות. אבל בסוף תמיד קורה הנס, ואנשים עולים ופותחים דברים. אני חושב שהדרך לגרום להם לעשות זאת היא להבין באמת שזה באחריותם. בעבר גברת רביע הייתה משכנעת אנשים לעלות, עכשיו היא באה בגישה של 'יופי, אז כל הר חברון באו להציץ לאחרים', וכך שוברת את הקרח. ברגע שהיא שמה את האחריות אצל הקהל, הם מתחילים לעלות, כי הם רוצים".
נעמה: "זו המטרה של המופע – ליצור אינטימיות. גם אם זה קהל של 500 איש וגם אם זו סדנה. כשמישהו עולה, אנשים מבינים שהמופע זה הם. אם זה שנינו לבד על הבמה, כלום לא קורה. זה לא כמו אמנים שמופיעים וכולם מקשיבים להם. אנחנו לבד זה נחמד, אבל זה לא המופע".
הזוגות שמביאים את עצמם לקדמת הבמה, אומר דניאל, הם הכוכבים האמיתיים. "אלה אנשים מדהימים, אנשים שמסכימים להסיר חשיבות עצמית, ומביאים אמת. כל אחד בוחר את רמת העומק שהוא מגיע איתה, אבל אנשים עולים לבמה מתוך אמת. כי הם יודעים שגם אם הם יספרו על הדבר הכי קטן ושטותי, גברת רביע תתפוס אותם עמוק".
מה גורם לאנשים להיפתח לדמות כזאת?
נעמה: "היא סבתא, מסוג הזקנות שעברו הכול, ויש לה חוכמת חיים והכלה וגם מעין קריצה על החיים. היא באה באהבה, והיא בעד אנשים. הקהל רואה שיש לזה ערך, שהדברים שקורים על הבמה הם אמיתיים וטובים ונכונים, והוא מסתקרן ורוצה את העזרה הזאת בשביל עצמו. זה גורם לאנשים לעלות לבמה, למרות החשיפה העצמית ולמרות הידיעה שזה גבר שמחופש לאישה.
"לפעמים אחד מבני הזוג רוצה כבר ללכת לטיפול זוגי, והשילוב של ההומור מאפשר לראות את זה בצורה חדשה. אנשים מאושרים לגלות שטיפול לא חייב להיעשות בצורה כבדה, זה יכול להיות גם בחיוך".
מי דוחף יותר לעלות לבמה – הגבר או האישה?
"בדרך כלל הנשים הן אלה שרוצות את זה. אנחנו גם שומעים מהרבה נשים בעקבות הערב – 'סוף־סוף בעלי הסכים לחשוב על לבוא איתי לטיפול זוגי'".
בשנה האחרונה החלה גברת רביע גם לשדך על הבמה, במופעים מיוחדים שנועדו לרווקים ורווקות. "זו פלטפורמה מרגשת שמאפשרת לאנשים להיפגש בצורה קצת אחרת", אומר דניאל. "אני מרגיש שרוח הקודש נמצאת שם, ואיכשהו מסדרת את הדברים".
איך זה קורה בפועל?
"גברת רביע מעלה מתנדב או מתנדבת לבמה, ועושה איתם תהליך קצר שמטרתו לחשוף אותם. היא לא הולכת על שאלות בנאליות כמו 'איזה בחור את מחפשת', אלא מציגה את השאלה שהיא בעצם המרכזית במופע הזה – 'איך בחורה מהממת, חכמה, מוכשרת ומדהימה כמוך, מצליחה לא למצוא אהבה? מה הטריק שלך? מה את עושה?'"
הראיון המלא יתפרסם מחר (ו') במוסף "מוצש" של מקור ראשון