פלישתה של אוקראינה למחוז קורסק, סמוך לגבול אוקראינה, הייתה הימור נועז מצד הצבא האוקראיני, שהקדיש את משאביו המוגבלים להתקפה על אויב חמוש בנשק גרעיני ללא ערבות להצלחה. לאחר שהתקבלו הסימנים הראשונים להצלחה שבר נשיא אוקראינה וולודימיר זלנסקי את שתיקתו ודיווח על ההתפתחויות בחזית לציבור. ביום רביעי אמרו פקידים אוקראינים רשמיים שהם שולטים באלף קילומטרים רבועים של שטח אויב, כולל לפחות 74 יישובים וערים. מאות חיילים רוסים נלקחו בשבי.
קלפי מיקוח
הכוחות האוקראיניים ניסו לפרוץ השבוע לכמה כיוונים מתוך העיירה הרוסית הכבושה סודז'ה. התמונות משדה הקרב מראות טורים של שריון רוסי הרוס, ומזכירות את מתקפות הנגד המוצלחות של אוקראינה ב־2022 בחרסון ובחרקיב. התמונות גם מחזקות את המורל הלאומי שנפגע לאחר מתקפת הנגד הכושלת בקיץ 2023, ולאחר חודשים של אובדן שטח במזרח המדינה. אבל מומחים עדיין לא בטוחים אם אזור קורסק הוא הזירה הנכונה למתקפה כזאת.

במערב מעריכים שבין 5,000 ל־12 אלף חיילים אוקראינים פועלים בקורסק. אוקראינה טוענת כי השטח שכבשה שם כמעט שווה בגודלו לשטח שהכוחות הרוסים כבשו מאוקראינה בשבעת החודשים האחרונים, כך לפי המכון לחקר המלחמה מוושינגטון.
השלטונות הרוסיים הודו בהתקדמות האוקראינית, אך תיארו אותה כקטנה יותר. ובכל זאת, הם פינו כ־132 אלף איש מבתיהם. בצד האוקראיני, מאות שבויי מלחמה רוסים הועברו מקורסק אל העורף במשאיות כשעיניהם מכוסות, ברגעי הפתיחה של הפלישה המהירה. השבויים יוכלו לשמש בעסקאות עתידיות כדי לשחרר אלפי חיילים ואזרחים אוקראינים שנפלו בשבי. שלשום אמר נציב זכויות האדם באוקראינה, דמיטרו לובינץ, שהלחימה בקורסק הובילה את מקבילתו הרוסית, טטיאנה מוסקלקובה, ליזום פגישה בנושא חילופי שבויים. זאת הפעם הראשונה שבקשה כזו מגיעה ממוסקבה.
מבחינת הרוסים, הפלישה טרפה את הקלפים בשעה שנדמה לכול שאוקראינה עומדת להסכים להפסקת אש בתנאים לא נוחים. ההתקפה הייתה גם דוגמה רבת עוצמה לנחישות האוקראינית. היא שלחה מסר לבעלות הברית המערביות שהיססו לתמוך בשימוש בנשק מערבי למתקפות בעומק השטח הרוסי. התקיפה הוכיחה שהחשש מחציית "הקווים האדומים" הרוסיים "הוא מיתוס, ושהצבא למוד הקרבות של אוקראינה נותר כוח אדיר", כתב טאראס קוזיו, פרופסור למדעי המדינה באוניברסיטה הלאומית של קייב.
עד הטיפה האחרונה
מיכאילו פודוליאק, מיועצי הנשיא, טען שהפלישה עשויה לחזק את עמדתה של קייב במשא ומתן עתידי עם רוסיה. כיבוש חלק מהשטח הרוסי לפני שיחות על הפסקת אש עשוי לתת לאוקראינה מנוף מסוים.
לעת עתה השטח הנתון בשליטה אוקראינית הוא בעל ערך כלכלי ואסטרטגי מועט. "יש כמה מתקני גז באזור, אבל חוץ משימוש כקלף מיקוח מינורי – התועלת שלהם צפויה להיות מוגבלת. האוקראינים גם קטעו את מסילת הרכבת שמחברת את לגוב לבלגורוד", אומר פאסי פארואינן מ"קבוצת הציפור השחורה", סוכנות ביון ממקורות גלויים שבסיסה בפינלנד. בסיסי הצבא הרוסיים החשובים ממוקמים הרחק מאזור הפעילות, וההתקדמות האוקראינית צפויה להאט.

מקורות באוקראינה אמרו שאינם מתכוונים לכבוש את העיר קורסק עצמה. עם זאת, הם עשויים לשאוף ליצור אזור חיץ כדי להגן על היישובים הסמוכים לעיר האוקראינית סומי, הסמוכה לגבול, מפני ההפגזות הרוסיות הבלתי פוסקות, וכן לחסום את קווי האספקה לצפון־מזרח.
לפי צ'רלי, מפקד גדוד 14, המטרה הראשונית של הפלישה הייתה לאלץ את רוסיה לשלוח כוחות עתודה המיועדים לחלקים אחרים בקו החזית, שנמשך לאורך אלף קילומטרים. בינתיים נמשכת ההתמקדות של מוסקבה באזור דונייצק – אבל כמה חיילים אוקראינים כבר הועברו משם, אף שהמחסור בכוח אדם היה גורם מפתח שתרם לאובדן שטח השנה.
באזור פוקרובסק, החשוב מבחינה אסטרטגית ונמצא במרכז המאמץ ההתקפי של רוסיה, החיילים האוקראינים לא התקדמו מאז הפלישה לקורסק. "שום דבר לא השתנה", אומר קיאנין, אחד החיילים שם, "אם כבר, אני רואה עלייה בפעולות ההתקפיות של רוסיה". אבל המבצע בקורסק "הראה שהם לא יכולים להגן על השטח שלהם", הוא אמר, "כולנו מקבלים השראה. רבים מהחיילים שלנו רצו לנסוע לקורסק ולדחוף אותם לאחור עד הקרמלין".
מבצע קורסק העלה את המורל, אבל גם דחק את תשומת הלב מהחזית המזרחית, שעשרות אלפי אוקראינים נהרגו בה עד כה, ושם הצבא האוקראיני נאבק לסגור פרצות בקו ההגנה שלו. בחודשים יוני ויולי איבדה אוקראינה שטחים באזור פוקרובסק, ליד מרכז לוגיסטי של צבא אוקראינה, והקרבות הלכו והתעצמו ליד הערים טורצק וחסיב־יאר. כוחות רוסיים העצימו את ההתקפות באזור כדי לנצל את השחיקה והמחסור בכוח אדם. בהזדמנויות רבות נבע אובדן השטח מחילופי כוחות בתזמון גרוע ומטעויות שגורמות לפקפוק באסטרטגיה של המטה הכללי האוקראיני.
"אין סיכוי שרוסיה תפסיק את פעולותיה היכן שהיא מצליחה מבחינה טקטית", אומר קונסטנטין מאשובטס, מומחה צבאי אוקראיני, "שם הם ידחפו וילחצו עד טיפת הדם האחרונה". בה בעת, הפלישה לקורסק עשויה לאלץ את הקרמלין להעביר כוחות עתודה מאזורים בעלי חשיבות משנית בקו החזית.