חברי ההסתדרות הרפואית שלחו היום (ב') מכתב לשר הביטחון, יואב גלנט ולשר הבריאות, אוריאל בוסו, ובו הם מתריעים כי המלחמה גורמת לפגיעה בתנאי ההיגיינה הסביבתית והאישית ומתוך כך הובילה להתפרצות תחלואת הפוליו (שיתוק ילדים). לדבריהם, תחלואה זו עלולה לסכן גם את בריאות הציבור בישראל ולא להתפשט רק בעזה. "כך, כל התינוקות בישראל ובעזה שעדיין לא קיבלו את החיסונים המלאים נמצאים בסיכון גבוה. חיילינו בעזה וחיילים המטפלים בשבויים מעזה נמצאים בסיכון ובין החטופים ישנו תינוק שבשל חטיפתו לא קיבל את החיסונים הנדרשים לגילו, ולפיכך הוא נמצא בסיכון גבוה. חלק מהנדבקים עלולים ללקות בשיתוק לכל ימי חייהם או להעביר את הנגיף הלאה לאוכלוסיות מוחלשות חיסונית", לשון המכתב.
המומחים טוענים כי אירועים דומים תועדו בכל אזורי מלחמה וסכסוכים בעולם, כגון אוקראינה, אתיופיה, סודן, סוריה ותימן. הניסיון העולמי, דורש לפיכך פעולות של מבצע חיסונים שכולל הפסקת אש "פעילות זו חייבת להיעשות במהירות ובבטיחות. הפסקת אש מיידית תאפשר לא רק את שחרור החטופים, שכולנו מייחלים לו, אלא גם שורה של צעדים הכרחיים בתחום בריאות הציבור כולל מבצעי חיסון רחבים ומהירים בעזה, ניטור אינטנסיבי של הביוב, הנגשה ושיפור הזמינות של שירותי בריאות, כמו גם של תנאים היגייניים וסניטרים, נגישות למים בטוחים, והסדרת תנאים מגדירי בריאות ביניהם שיפור הביטחון התזונתי, מחסה ודיור ושיקום שירותי רפואה בעזה. פעולות אלו דורשות שיתוף פעולה בין גורמים רבים ומצריכות תכנון מתאים, אך בלעדיהן נתקשה כולנו להמשיך ללא פגיעה בריאותית בילדים ובאוכלוסיות פגיעות בכלל, ואוכלוסיות ישראליות בפרט".
כזכור, באפריל האחרון, בעקבות המחאה נגד הטיפול הרפואי במחבלי חמאס, לשכת האתיקה של ההסתדרות הרפואית הפיצה מכתב לכלל מנהלי בתי החולים בישראל ובו כתבו בין היתר "כללי האתיקה של הר"י (ההסתדרות הרפואית בישראל) קוראים להמשך שירותי רפואה בעת סכסוך מזוין, ללא קשר לזהות המטופל. השיקול היחיד העומד בפני הרופא הנו מצבו הרפואי של החולה. לכן, למרות מעשי הזוועה של מחבלי חמאס, אנו כרופאים נעניק את הטיפול הראוי וניתן למערכת המשפט להביא אותם לדין".