מנכ"ל ומייסד טלגרם, פאבל דורוב, אמור להופיע היום (ב') בבית המשפט לאחר שנעצר בשדה תעופה בפריז בגין עבירות הקשורות לאפליקציית ההודעות הפופולרית שלו.
רוסיה האשימה את צרפת בכך שהיא "מסרבת לשתף פעולה" בעקבות מעצרו של המיליארדר הצרפתי-רוסי בן ה-39 בנמל התעופה לה בורז'ה במוצאי שבת. דורוב הגיע בטיסה מבאקו שבאזרבייג'ן.
הרשות הצרפתית המופקדת על מניעת אלימות נגד קטינים – OFMIN, הוציאה צו מעצר לדורוב בחשד לעבירות שכוללות הונאה, סחר בסמים, בריונות ברשת, פשע מאורגן וקידום טרור. דורוב מואשם בכך שלא נקט בפעולות מספיקות לבלימת השימוש הפלילי באפליקציה שלו. "די עם החסינות של טלגרם", אמר אחד החוקרים שהביע פליאה מכך שדורוב טס לפריז בידיעה שהוא מבוקש.
"צרפת מסרבת לשתף פעולה"
הרשויות ברוסיה אמרו כי דרשו גישה לדורוב אך לא קיבלו תגובה מצרפת. "ביקשנו מיד מהרשויות הצרפתיות להסביר את הסיבות למעצר ודרשנו להגן על זכויותיו ולתת גישה קונסולרית. עד כה, הצד הצרפתי מסרב לשתף פעולה", נמסר משגרירות רוסיה בפריז בהצהרה שדווחה על ידי סוכנות הידיעות הרוסית Ria Novosti.
איש העסקים אילון מאסק, בעל פלטפורמת המדיה החברתית X, פרסם האשטג FreePavel# והגיב בצרפתית, "Liberte Liberte! Liberte?" (חופש, חופש! חופש?). המועמד לשעבר לנשיאות ארה"ב רוברט פ. קנדי ג'וניור צייץ ב-X, כי "הצורך להגן על חופש הביטוי מעולם לא היה דחוף יותר".
אפליקציית ההודעות המוצפנות טלגרם, שבסיסה בדובאי, מיקמה את עצמה כאלטרנטיבה לפלטפורמות בבעלות אמריקנית, שספגו ביקורת על הניצול המסחרי שלהן בנתונים האישיים של המשתמשים. טלגרם התחייבה לעולם לא לחשוף מידע על המשתמשים שלה.

בראיון נדיר שהעניק באפריל לאושיית הטלוויזיה הימני, טאקר קרלסון האמריקני, דורוב אמר שהוא קיבל את הרעיון להשיק אפליקציית הודעות מוצפנת לאחר שספג לחץ מהממשלה הרוסית כשעבד ב-VK, רשת חברתית שיצר לפני שמכר אותה ועזב את רוסיה ב-2014. לדבריו, הוא ניסה להתיישב בברלין, לונדון, סינגפור וסן פרנסיסקו, לפני שבחר בדובאי, שאותה שיבח על הסביבה העסקית וה"נייטרליות" שלה.
אנשים "אוהבים את העצמאות. הם גם אוהבים את הפרטיות, את החופש, (יש) הרבה סיבות מדוע מישהו יעבור לטלגרם", אמר דורוב לקרלסון. הוא הוסיף אז שלפלטפורמה היו יותר מ-900 מיליון משתמשים פעילים.
בהתבססותה באיחוד האמירויות הערביות, טלגרם הגנה על עצמה מחוקי מתינות בתקופה שבה מדינות מערביות לוחצות על פלטפורמות גדולות להסיר תוכן לא חוקי. טלגרם מאפשרת קבוצות של עד 200,000 חברים, מה שהוביל להאשמות כי היא מקלה על התפשטות מידע כוזב באופן ויראלי, כמו גם על משתמשים להפיץ תוכן ניאו-נאצי, פדופילי, קונספירטיבי וטרוריסטי.
שירות ההודעות המתחרה, WhatsApp, הציג הגבלות עולמיות על העברת הודעות ב-2019 לאחר שהואשם בכך שאפשר הפצת מידע כוזב בהודו שהוביל ללינץ'.