מלזניית אורז ועד בר רפאלי: ההסכת שחוקר זירות פשע קולינריות

אורן ברזילי וחן זאוסמר הם קומיקאים שאוהבים לאכול. בהסכת "שמנמנים" הם טועמים ומדברים בלי מעצורים על מה שאף אחד לא מעז לומר לגבי אכילה

חן זאוסמר ואורן ברזילי. צילום: אבישג שאר-ישוב

חן זאוסמר ואורן ברזילי. צילום: אבישג שאר-ישוב

You have access.

אורן ברזילי וחן זאוסמר מתקשים לא לחוות דעתם על עוגת הגזר שמוגשת לנו בבית הקפה התל־אביבי שבו אנחנו נפגשים. "קודם כול זו לא עוגת גזר", מבהירה זאוסמר בזמן שהיא לוקחת ביס ראשון מהוסס, "זו בכלל עוגת בננה. לא היו שמים שוקולד־צ'יפס על גזר. הייתי מדרגת אותה 6.7", היא פוסקת וממשיכה ללרלר על העוגה ומרכיביה. "את רואה?" מוסיף ברזילי, "דיברנו עכשיו עשר דקות רק על העוגה הזו, את יודעת למה? כי אוכל הוא הדבר הכי בסיסי בפירמידת הצרכים".

כבר שנתיים הם מגישים ביחד את ההסכת "שמנמנים", מהפודקאסטים האוונגרדיים שמושמעים בישראל. כולו ממוקד באוכל, ביחס של אנשים לאוכל ובקשר הגורדי שמתקיים ביניהם. הם טועמים ומדרגים מנות הזויות בשידור, מנסים לפצח את האנומליה של ביסלי פיצה, מתווכחים האם קבוק הוא כיסון, צוחקים על תפריטים הזויים של מסעדות, יורדים על סלבס שמבשלים באינסטגרם, מנתחים ספרי בישול, עושים שיימינג למקרר של השותף ומה לא בעצם.

"אנחנו לא רק אוהבים אוכל", מסבירה זאוסמר, "אנחנו אוהבים לדבר על הדברים שאף אחד לא מדבר עליהם בהקשר של אכילה, להבין את התבניות שבהן אנחנו חושבים על אוכל".

"השיח על אוכל בישראל הרבה פעמים מצטמצם לריאליטי או למתכונים או לביקורת מסעדות", טוען ברזילי, "המיקוד הוא בהיבטים הפרקטיים, ולא ברעיונות הגדולים שמאחורי האוכל".

אילו רעיונות למשל?

"כשיש מנה איומה אתה רוצה רגע להבין מה קרה שם, לא רק ברמה הקולינרית, אלא משום שהתקבלו החלטות. צריך לעשות איזשהו מז"פ לאירוע הזה. אז יש לנו פינת מז"פ, מנת זירת פשע. אנחנו מנסים להבין מי ביצע את העבירה, באיזה כלי משחית הוא השתמש ומה המניע".

תן לי דוגמה למנות שעשו להן פשע.

"למשל לזניית האורז של אמא שלי, שהיא תופעה בפני עצמה. אמא שלי גדלה בקיבוץ, בלינה משותפת. היא לא למדה לבשל. לא רק שהיא לא למדה, היא גם לא טרחה להתעניין, ואבא שלי מתעב אוכל מתוחכם. ואז היא הוצנחה לתפקיד הסבתא ופתאום היא נאלצת להאכיל נכדים".

זאוסמר: "האלתורים שלה מאוד מצחיקים אותנו. היא בעצם דילגה על השלב של האינטואיציה, זה משהו שלומדים כשאתה סטודנט או גר לבד, לא היה לה את זה. היה חדר אוכל שסיפק לה את כל צרכיה ויש כל מיני דברים בסיסיים כמו היחס לדפי לזניה למשל. היא לא מבינה שצריך להביא אותם להתרככות".

"ונורא מזה", מוסיף ברזילי, "היא בחרה לשים את האורז לא בתפקיד הלזניה, הוא לא החליף את הפסטה כמו שהיית מצפה. האורז החליף את הבשר. אז יש לך דפי לזניה שהמילוי שלהם זה אורז, ואז אתה מתחיל לדון בשאלה אם אורז הוא מילוי לגיטימי".

"אחד הדברים הכי חשובים בשמנמנים זה שאנחנו רואים את הקהל שלנו כחלק בלתי נפרד מהתוכן", מציינת זאוסמר, "אנחנו שואלים אותו הרבה שאלות ומעלים סקרים, ואז קוראים אותם ומתייחסים".

כמו מה למשל?

ברזילי: "למשל, שאלנו מה הדבר הכי הזוי שנתקלתם בו בצבא מבחינה קולינרית. הקדשנו לזה פרק והיו שם תגובות מטורפות. אין מישהו בטוויטר שלא הגיב. קראנו לפרק 'הצבא מועד על קיבתו'".

ז'אנר נוסף שהשניים נהנים לטפח הוא השילוב המוזר בין ידוענים לאוכל. כמו למשל אמא של אלין כהן, כוכבת אינסטגרם בהתהוות שנהנית להכין מנות עם משחקי מילים, או הרגע שבו בר רפאלי פרסמה מתכון לקציצות טונה. "כשמישהו מבשל, יוצא איזה משהו מהאמת שלו", אומר ברזילי. "בר רפאלי מכינה קציצות טונה מפחית ומביאה מתכון עם שגיאות כתיב באנגלית למרות שהיא דוגמנית בינלאומית. למה? כי עמוק בפנים יש שם אמא מהוד־השרון שרק מחכה לפרוץ, והיא מסתירה את זה במסווה של דוגמנית זוהרת".

הראיון המלא יתפרסם מחר (יום ו') במגזין מוצש