מבקר המדינה, מתניהו אנגלמן, תקף הבוקר (ג') בנאום חריף שנשא בוועידת לשכת עורכי הדין בתל אביב את חסימת ביקורת המדינה על ידי צה"ל והשב"כ, ואת הגיבוי שנותנת לכך היועצת המשפטית לממשלה. "חוק יסוד מבקר המדינה וחוק מבקר המדינה לא מגבילים כלל ביקורת בזמן מלחמה, ודאי לא במלחמה שמתארכת כל כך ואיש לא יודע מתי תסתיים. כך נהגו גם קודמי. אני קורא מכאן לראש הממשלה, לרמטכ"ל וליועצת המשפטית לממשלה – אל תתמקדו בהדיפת הביקורת. הביקורת מצילת חיים".
"מי אותם גורמים צבאיים שביקשתי להיפגש אתם בנוגע לסוגיית זיהוי החללים ופינוי הפצועים? עם הרב הצבאי הראשי וקצין רפואה ראשי. ישבתי עם הרמטכ"ל והוא הסביר לי שלא אוכל להיפגש אתם. ואני שואל אתכם: האומנם? אני מצפה יותר מצה"ל בכל הנוגע לפתיחות לביקורת", הוסיף המבקר.
מבקר המדינה הוסיף ותקף ספציפית את היועצת המשפטית לממשלה גלי בהרב מיארה: "אני מבקר את היועמ"שית שמגבה את צה"ל. היכן חוק היסוד? קצינים מתראיינים, קצינים מתדרכים, אין סיבה שביקורת המדינה לא תיפגש עם קציני צה"ל".
אנגלמן הוסיף ודחה את הטענות שהביקורת שהוא עורך תפגע ביכולת של ועדת חקירה ממלכתית עתידית לחקור את מחדלי המלחמה, "אנחנו לא יודעים מתי תוקם ועדת חקירה ממלכתית. אני קורא גם ליועמ"שית, גם לרמטכ"ל וגם לראש השב"כ: הביקורת חיונית לאזרחי ישראל. עוד מעט תמלא שנה לטבח ה-7 באוקטובר. אני מתריע על שחיקה חמורה בערך הנשיאה באחריות. כל ביקורת נתקלת בחסימה. לא היה מבין אנשי הציבור ואנשי הצבא ולו אחד שעמד בסטנדרט המצופה של נשיאה באחריות".
מדובר צה"ל נמסר בתגובה כי "צה״ל מכבד את מוסד המבקר ופועל לאפשר כל ביקורת, וזאת מבלי לפגוע במאמץ המלחמתי ובקשב הפיקודי, בדיוק כפי שקבע בג״ץ. בתשובת צה״ל לבג״ץ עמדנו על כך שקיומה של ביקורת במתווה המבוקש על-ידי המבקר, בעיצומה של מלחמה קשה במספר חזיתות, תפגע פגיעה ממשית ומוחשית בתפקודם של גופי הביטחון. צה"ל אף הציע להתחיל את הביקורת באופן מיידי במספר נושאים, בכפוף להתפתחויות הבטחוניות, אך מבקר המדינה דחה הצעה זו".