לאור מצב החירום הלאומי בבריאות הנפש בישראל, יזמו ב'אנוש' – הארגון המוביל לקידום בריאות ורווחה נפשית, את את כנס "בריאות הנפש 2024", שמתקיים היום (ד') בהיכל התרבות בתל אביב. הכנס, שמשתתפים בו נציגי אקדמיה, משרדי ממשלה, שלטון מקומי, צה"ל, פילנתרופיה וארגוני בריאות נפש, עוסק בתמונת המצב והעשייה בעולמות הבריאות והרווחה הנפשית על רקע המלחמה, ובצורך הדחוף בחיזוק מערך בריאות הנפש בישראל.
שר הבריאות, מר אוריאל בוסו, אמר בפתיחת הכנס: "אנו מצויים באירוע בריאות הנפש הגדול ביותר שידעה המדינה מיום הקמתה. משבר שמחייב אותנו כמדינה וכחברה לשנות תפיסה, ולשדרג אחת ולתמיד את מערך בריאות הנפש הציבורי שיוכל לעמוד באתגרים שהציבה לנו המלחמה וצופן לנו העתיד. המציאות המשתנה והחובה לעמוד בכמות המגעים הנדרשת מחייבים מחשבה מחוץ לקופסה. אין חולק על כך שבתי החולים הפסיכיאטרים הם חלק מאוד משמעותי במערך בריאות הנפש, ולצדם אנחנו חייבים להגביר ולחזק את המענים בתוך הקהילה".
"פרסמנו השנה מבחני תמיכה משמעותיים לקופות החולים בהיקף של 300 מיליון שקלים, שתפקידן להגדיל את המגעים, לבנות מרפאות חדשות, לשפר מענים, להגדיל את היקפי הבתים המאזנים ואשפוזי הבית ולהטמיע טכנולוגיות חדשות. יחד עם הרחבת צוותי המשבר בבריאות הנפש והכשרת מקצוע תומך בריאות הנפש. המלאכה רבה ובשנת 2025 יוכפל סכום התמיכות ויעמוד על כ-600 מיליון שקלים. אנו מבצעים שינוי מעמיק ורחב ופועלים בכל הגזרות כדי להביא לתוצאה שלאורך שנים תניב פירות", אמר השר.
מר משה בר סימן טוב, מנכ"ל משרד הבריאות, נאם גם הוא בכנס ואמר: "כיום בריאות הנפש היא הנושא הכי חשוב במערכת הבריאות, שאנחנו עוסקים בו הכי הרבה. האתגרים בנושא עולים כל הזמן. הדור הצעיר מתמודד עם קשיים רבים. היה אתגר הקורונה שהביא צרכי בריאות נפש רבים ועכשיו המלחמה, וגם אי החזרה ללימודים תורמת לעניין. אנו פועלים כדי לייצר את הפסיכיאטריה החדשה, מה שאנחנו קוראים לו הרפורמה הרביעית בבריאות הנפש, במטרה להעביר את בריאות הנפש כמה שיותר לקהילה ושתהיה כמה שפחות מבוססת אשפוז. אנחנו רוצים אינטגרציה בין מערך הבריאות הכללית לבריאות הנפש. אנחנו פועלים כדי לקדם את האוטונומיה של הפרט ולקדם את נושא השיקום ולחשוב עליו מחדש".

"זו האחריות שלנו להפוך את השנה הקרובה לשנה טובה יותר מהשנה הקודמת", הוסיף בר סימן טוב. "אני מגיע מירושלים, עיר מוכת יגון על מותו של הרש פולין וחמשת החטופים הנוספים, ואני מקווה שכל החטופים יחזרו. גם לזה יש השפעה על הבריאות הנפש הקולקטיבית שלנו כעם, וגם לשיקום הפצועים ושיבתם של החיילים, כל אלה יסייעו לנו לשנה טובה יותר".
ד"ר הלה הדס, מנכ"לית אנוש: ״התחום שלנו מתמודד עם חוסר במשאבים. זה נושא שאתם מכירים ואני מצפה ומאמינה בשינויים שאפשריים בנושא הזה. ב-10 באוקטובר, היינו אמורים להיפגש בהרכב דומה ובגישה דומה, ולציין באופן משמעותי את יום בריאות הנפש הבינלאומי בבית הנשיא ביוזמת רעיית הנשיא. אירועי ה-7/10 דרסו את המפגש והוסיפו ללוח השנה הלאומי סמיכות תאריכים שתהיה מצמררת לעד. לכן ובמכוון, בחרנו להקדים ולהתכנס בשבוע הראשון של ספטמבר, במטרה להצביע על החשיבות והאחריות לפעול לפני. הרי תמיד יחכה לנו היום שאחרי על כל השלכותיו. מנהיגים מתקנים את הגג הדולף כשהשמש זורחת. חלה עלינו חובת המוכנות, ההערכות והתכנון – ליזום ולתרגל את המחויבות והאחריות לפעול יחד כדרך לצמצם את עוצמת ההפתעה שכנראה תגיע".
