השבוע ראשי ארגון הטאליבן פרסמו מסמך בן 114 עמודים ו־35 סעיפים המציג שורת חוקים חדשים חסרי תקדים, גם במדינות הערביות הפזורות במזרח התיכון, שמטילים מגבלות בלתי אפשריות על הנשים באפגניסטן. על המסמך שעורר חלחלה בעולם החופשי כולו, חתום המנהיג העליון של הטליבאן – הייבתוללה אח'ונדזאדה.
בין הסעיפים הבולטים, נכתב כי אסור יהיה לנשים לדבר בקול רם אפילו בתוך המשפחה על מנת למנוע מהקול שלהן להישמע מחוץ לבית. מאותה הסיבה, נשים גם לא יוכלו יותר לדבר בנוכחותם של גברים שאינם בעליהן או קרובי משפחה. בנוסף לכך, נשים יצטרכו לכסות את פניהן כדי להימנע מפיתוי ומלפתות אחרים, ואסור יהיה להן להסתכל על גברים זרים "גם במקרה". כאמור, ארץ המגבלות הבלתי אפשריות.
מה קרה בשלוש השנים האחרונות, כלומר מאז נסיגת ארצות הברית מאפגניסטן, שגרם למשטר הטליבאן לצבור כל כך הרבה כוח ולאמץ צעדים כה קיצוניים מבלי שאף אחד יוכל להתנגד אליהם? ובכן, אם נחזור אחורה בזמן, לחודש אוגוסט 2021, נגלה שעוד לפני שהחייל האמריקני האחרון עזב את שטחי אפגניסטן, ארגון הטליבאן כבר הצליח לכבוש בחזרה את גבולות המדינה והשתלט על ההנהגה המקומית.
ליתר דיוק, האמריקנים עזבו את אפגניסטן באופן רשמי ב־31 לאוגוסט וכבר ב־15 לחודש הנשיא אשרף גאני ברח מהמדינה ומצא מקלט – תחילה בטג'יקיסטן ולאחר מכן באוזבקיסטן. קאבול, שבה גרים כ־4 וחצי מיליון בני אדם, נפלה תוך שעות ספורות לידם של הטאליבנים, ויחד עם הנשיא, משלחות דיפלומטיות רבות ברחו על מטוסים צבאיים ואזרחים ונטשו את הבירה בכל אמצעי אפשרי.
מאז, משטר הטאליבן החמיר את מדיניותו הפנימית באשר לסוגיות העוסקות בהתנהגויות הנחשבות ל"לא מוסריות". רק בשלוש השנים האחרונות נעצרו באפגניסטן למעלה מ־13,000 איש בטענה שהתנהגו באופן לא מוסרי, כלומר שאינו הולם את דוקטרינת האסלאם הפונדמנטליסטי ביותר. עם זאת, המסמך האחרון בן ה־114 העמודים שהוציא משטר הטליבאן, הוא אחד הבודדים שפורסם באופן רשמי מאז שחזר לשלטון.
המטרה של ארגון הטרור היא ליצור אקלים של פחד ולהגביל את הזכויות הבסיסיות הנוגעות בחירות האדם, על מנת לשלוט באוכלוסייה באופן אפקטיבי יותר על פי חוקי השריעה – חוקים שלא נוגעים רק באורח חייהן של הנשים, אלא גם של הגברים. ואכן, לפי המסמך העדכני, גם הגברים באפגניסטן ייאלצו לעמוד בשורת חוקים נוקשים חדשים. לדוגמה, אחד הסעיפים מציין כי כל הגברים ידרשו לכסות את גופם מהטבור עד הברכיים, וכל נהגי המוניות קיבלו הוראה שלא להסיע נשים ללא חיג'אב או ללא אפוטרופוס שהוא גבר מבוגר. כמו כן, נאסר על השמעת מוזיקה במוניות וכלי רכב, ומי שמתנגד או מתנגדת לכללים החדשים – ייעצר ויישלח לכלא. כך פסק המנהיג העליון הייבתוללה אח'ונדזאדה.
לפי פרשטה עבאסי, חוקרת אסיה ב־Human Rights Watch, המגבלות החדשות מהוות רק חלק קטן מהשינוי המסיבי שעובר על אפגניסטן בשנים האחרונות – ובפרט על מיליוני הנשים שחיות שם. עליהן מוטלת החובה להתלוות על ידי אפוטרופוס גבר, גם בתחבורה הציבורית. אסור להן לשיר או לקרוא בקוראן בפומבי, והלבוש שלהן חייב להיות עשוי מבד עבה וכבד – לא דק, לא צמוד, לא קצר. החקיקה החדשה כוללת גם איסור על נשים ליצור חברויות עם נשים אחרות הנחשבות "בוגדות", אם כי הקריטריונים להגדרת מעמד זה לא פורטו בבירור על ידי הרשויות.
האו"ם ומספר מדינות גינו את המהלך, וכינו אותו "הפרה של זכויות אדם בסיסיות". עם זאת, גופים אחרים רבים הדגישו את הצורך ללכת מעבר להצהרות עקרוניות פשוטות וקראו לפעול באופן קונקרטי על מנת לשנות את המצב. בינתיים, מאות נשים אפגניות, הן במדינה והן מחוצה לה, הגיבו לחוקים החדשים על ידי שיתוף סרטונים באינטרנט של עצמן שרות כסימן להתרסה.
"הנה אנחנו, הנשים, שרות חופשיות כמו ציפורים. קום, עמי, קום. גם אם המגפיים שלהם על צווארנו, או אגרופיהם על פנינו, עם האור הפנימי שבנו – נילחם בלילה הזה". אלו המילים של אחד השירים שהפכו לוויראליים ברשת בימים אלה. רוב הנשים שמופיעות בסרטונים עושות זאת בפנים מכוסות, כדי להגן על זהותן, אך חלקן החליטו שלא לפחד מההשלכות ולשיר בפנים גלויות. אקט ראשון של התנגדות שמזכיר מאוד את התחלתה של מחאת החיג'אב באיראן. אישה, חיים, חירות. שוב.