לפי דיווח שפורסם בחדשות 12 ביום שלישי, מערכת הביטחון זיהתה "סימנים מטרידים" לחידוש פעילות חמאס בצפון רצועת עזה. התעוררות זו, המאופיינת בגיוס של כ-3,000 פעילי טרור חדשים, מלבה את החששות שארגון הטרור בונה מחדש ובמהירות את היכולות המבצעיות שלו בצפון הרצועה, לפי הדיווח.
על המגוייסים החדשים הללו נמסר כי הם מקבלים נשק, תחמושת ותשלום עבור מעורבותם בפעילות חמאס. בתגובה להתפתחויות הללו, דווח כי צה"ל שוקל כניסה מחודשת בקנה מידה גדול לצפון רצועת עזה.
לדברי אל"מ (במיל') ז'ק נריה, אנליסט במרכז ירושלים לביטחון וחוץ וקצין בכיר לשעבר, הדיווח אמין, אך יחד עם זאת מעט מטעה. "חמאס מצליח לגייס לוחמים חדשים, אבל הם לוחמים 'באיכות' הרבה יותר נמוכה", אמר נריה. בהיעדר תוכנית לעתיד הרצועה, הוא טען, פעילות כזו הייתה בלתי נמנעת: "כל עוד הדרג המדיני לא החליט מה לעשות עם עזה, יישארו לצה"ל שתי אפשרויות: כיבוש קבוע והטלת ממשל צבאי, או מבצעים שיחזרו על עצמם", כדי למנוע מארגון הטרור לבנות את עצמה מחדש.
"הופכים לבשר תותחים"
במהלך השבועות הראשונים של המלחמה, צה"ל פרס מספר רב של כוחות קרקעיים בצפון הרצועה, כאשר העיר עזה זוהתה כמרכז הכובד המבצעי של חמאס. התמרון הקרקעי, שהחל ב-27 באוקטובר, כלל פריסת יחידות שריון, חי"ר והנדסה, כולן עם סיוע אווירי משמעותי. פעולות אלו פגעו קשות ביכולת המבצעית של חמאס ופיזרו את היחידות הטריטוריאליות המאורגנות שלו ברחבי האזור. עם זאת, צה"ל עבר מאז לשלב פחות אינטנסיבי של לחימה, כשהמיקוד העיקרי הוא בדרום הרצועה.
פרופסור קובי מיכאל, חוקר בכיר במכון משגב לביטחון לאומי ואסטרטגיה ציונית ובמכון למחקרי ביטחון לאומי בתל אביב, אמר כי בזמן שחמאס בונה מחדש את כוחותיו במידה מסוימת, הוא "בוודאי" אינו מחליף את מה שהוא הפסיד. "הוא עדיין לא יכול לתפקד במערך צבאי מאורגן", אמר מיכאל. "הוא עושה מאמצים לגייס צעירים למלא את השורות, אבל אין לו את היכולת להכשיר אותם, אז זה הישג מוגבל. הם הופכים בעיקר לבשר תותחים".

מיכאל הוסיף כי ההישגים המשמעותיים יותר של חמאס היו למעשה בתחום האזרחי, באמצעות השתלטות על חלוקת הסיוע ההומניטרי. אך עם זאת, "אין ספק שהוא ימשיך לעשות מאמץ להתאושש [בצפון עזה], כולל מבחינה צבאית, והישגיו יהיו משמעותיים יותר אם לישראל לא תהיה שם נוכחות צבאית קבועה, כלומר ממשל צבאי". יש צורך גם במצור כללי על האזור עד להשמדת שארית הכוחות המאורגנים של חמאס שנותרו, הוא אמר.
לדברי מיכאל, "החלופה היא להיכנס למסגרת של פשיטות ממוקדות, מדי פעם, על בסיס מודיעין, ולצאת. חמאס ינסה אז להתארגן מחדש". לטענתו, ממשל צבאי ינסה להבטיח שליטה ישראלית מלאה על חלוקת הסיוע, על מנת לסייע לשבור את השליטה של חמאס על האוכלוסייה האזרחית בעזה. מכיוון שזה ידרוש נוכחות צבאית מתמדת בשטח, ממשל צבאי יקשה מאוד על חמאס להתארגן מחדש מבחינה צבאית.
"הנוכחות הצבאית תיצור חיכוך מתמשך, שייצור יותר מודיעין ויותר הזדמנויות מבצעיות לפגיעה קשה בחמאס", טען מיכאל. ממשל צבאי יאפשר גם פיתוח תנאים לחלופת ממשל אזרחי לחמאס. אלטרנטיבה כזו לא יכולה להתקיים ואף גורם לא יהיה מוכן או יוכל להיכנס לעזה כל עוד חמאס נשאר שם עם יכולות צבאיות משמעותיות", הוא אמר. "צה"ל הוא הגורם היחיד בעולם שיכול לפרק את חמאס".