אחרי נאום מזכ"ל חיזבאללה חסן נסראללה הערב (ה') בעקבות "מתקפת הביפרים" והרג שני הלוחמים בצפון הבוקר, במערכת הביטחון ובצה"ל נערכים להסלמה כוללת בגזרה הצפונית. בצבא אומרים הערב כי יש קשב רב לכל הזירות והגזרות מסביב, כולל תימן, משם שוגר בתחילת השבוע טיל קרקע-קרקע שנפל בסופו של דבר במרכז הארץ אחרי יירוט כושל. תחקור האירוע הושלם, ובעקבותיו חידדו צה"ל ומערך ההגנה האווירית את המוכנות, שיפרו את ההגנה ועובדים על תוכניות התקפיות לשם, בהתאם להנחיות הדרג המדיני. עם זאת, בצה"ל הבהירו כי הפנים צפונה, וזאת בהתאם להגדרת הדרג המדיני, שהדגיש לא להרחיב את הלחימה לעוד זירות.
במקביל לנאום, ביצעו מטוסי קרב של חיל האוויר הישראלי גיחות מעל שמי ביירות וחוללו רעשים על-קוליים. זמן קצר קודם לכן תקפו כלי טיס מטרות של ארגון הטרור השיעי בלבנון, ודובר צה"ל הוסיף באופן חריג כי "ארגון הטרור חיזבאללה הפך את דרום לבנון למרחב לחימה, וחימש לאורך עשרות שנים את בתיהם של האזרחים באמצעי לחימה, חפר תחתיהם מנהרות ועשה בהם שימוש כמגן אנושי. צה"ל פועל ליצירת ביטחון בצפון שיאפשר את חזרת התושבים לבתיהם, ולהשגת כלל מטרות המלחמה הנוספות". מיד לאחר מכן פורסמה הודעה נוספת שנאמר בה כי "הרמטכ"ל אישר תוכניות להמשך המלחמה".
בצה"ל אומרים כי הימים האחרונים בצפון הם אינטנסיביים מאוד, ולפנינו ימים דומים, אך למרות זאת אין כל שינוי בהנחיות פיקוד העורף.

במקביל לחילופי האש ובניית תוכניות מבצעיות, בצה"ל ובישראל דואגים להעביר מסרים גם בציר הדיפלומטי, המבהירים כי חיזבאללה מסכן את תושבי דרום לבנון והמדינה כולה, וגם את האזור כולו, בהידרדרות למלחמה. "המחיר שחיזבאללה משלם כבר עכשיו – ילך ויגדל", אומרים בצה"ל, "חיזבאללה ספג פגיעה קשה – תודעתית ומבצעית, ואנחנו צריכים להמשיך את הרצף הזה".
יחד עם זאת, נראה כי המתיחות בין צה"ל לדרג המדיני, למעט שר הביטחון יואב גלנט, הולכת ומתעצמת. בצבא מחכים להחלטות הקבינט ולאישורי התוכניות, ובינתיים מקדמים את כל התנאים הביטחוניים שיאפשרו את חזרת תושבי הצפון – בעקבות הסדרה או מלחמה.
בכל מקרה, אומרים בכירים בצבא, המוכנות גבוהה מאוד, הן של הכוחות הקרקעיים והן של מטוסי קרב רבים שמחומשים ונמצאים בכוננות תמידית. כל זאת יחד עם תגבור הכוחות – מהכרזה על עוצר יציאות של היחידות הסדירות שנמצאות בצפון, הקפצת יחידות תותחנים צפונה, ועלייתה של אוגדה 98, שאמנם לא הייתה לאחרונה בלחימה ברצועת עזה, אך הייתה תחת פיקוד דרום. כל זאת, כדי לעבות את מערך ההגנה.
חייבים תחבולנות
ראש מחלקת המחקר של מרכז "עלמא" – המתמקד בחקר האתגרים הביטחוניים בגבולותיה הצפוניים של מדינת ישראל, טל בארי, טוען כי צריך לצנן את ההתלהבות אחרי פיצוצי הזימוניות ומכשירי הקשר בשלישי ורביעי. "טועה מי שחושב שבגלל שיש לחיזבאללה 3,000 פצועים אז הם יקרסו, כי הם לא. אנחנו לא יודעים מי היו כל הפעילים שצוידו בזימוניות, לא ברור בוודאות אם הם היו בכירים, ומי שאומר דברים כאלה בביטחון מלא – חוטא כי הוא בעצמו לא יודע.
בארי מבהיר כי בכל מקרה, לארגון הטרור לא חסר כוח אדם. "לפי ההערכות הרווחות נותרו לחיזבאללה בסדיר עוד 47 אלף פעילים ועוד 50 אלף במילואים. אין ספק שבזמן הקרוב חיזבאללה יתקשה לסמוך על האמצעים שיש ברשותו, וכל אמצעי שלא יזוכה נותר בגדר חשוד, ולכן הם עובדים על בדיקה וזיכוי שלהם.
"האירועים האלה גרמו לפגיעה ברציפות התפקודית, בפיקוד ובשליטה, אבל המשמעות העיקרית של הדבר הזה היא תחושת החדירות וחוסר האמון. זה חלק מהעניין התודעתי שפוגע בתפקוד".
על התקיפות של ארגון הטרור השיעי שבהן נהרגו אתמול שני לוחמים הוא אומר: "בדרום לבנון יש המון פעילי חיזבאללה שעדיין עובדים ויכולים לבצע פעילות נגד ישראל. בהינתן החלטה, הם יכולים לירות מאות רקטות לצפון. ברמה המקומית טקטית, חיזבאללה יכול לפעול, והוא ינסה לשדר 'עסקים כרגיל'. מאחורי הקלעים, הם בודקים את עצמם טוב טוב ויחשבו מה הלאה. כרגע לא ברור מה תהיה התגובה שלהם ומתי, אבל זה ישפיע על המשך ההתרחשויות בצפון. ייתכן שאם התגובה תהיה גדולה, ישראל תחליט שהיא הולכת למהלך הגדול. ימים יגידו".

"היום אנחנו קרובים יותר למלחמה בלבנון נגד חיזבאללה", קובע פרופ' קובי מיכאל, חוקר בכיר במכון משגב לביטחון לאומי (INSS). "המהלכים שנעשו מבחינה מודיעינית, מבצעית וטכנולוגית הם מרשימים, אבל אין בהם כדי להביא את חיזבאללה לשולחן המשא ומתן ולקבל את התנאים של החלטה 1701 מ-2006. במציאות שקיימת, גם אם נפסיק את הלחימה בעזה וחיזבאללה יפסיק את האש, הם עדיין לא יסיגו את כוחותיהם מהאזור הסמוך לגבול. הנוכחות שלהם שם היא זאת שמייצרת את האיום שגרם לפינוי תושבי הצפון. הם לא יחזרו כל עוד חיזבאללה שם.
"אין סבירות גבוהה להגעה להסכם כזה עם חיזבאללה, למרות מאמצי עמוס הוכשטיין, שליח הבית הלבן לאזור. שינוי המציאות יתאפשר רק בעזרת שינוי צבאי – מלחמה. היא לא תהיה פשוטה, אבל התוצאה הסופית שלה צריכה להיות שחיזבאללה מוחלש ופגוע מאוד ולא נמצא בדרום לבנון, וכדי לוודא את זה נצטרך לשלוט שם. עוד מוקדם לומר אם בנוכחות צבאית קבועה או פשיטות של 'כיסוח דשא', אבל נצטרך לשלוט שם. לשם פנינו מועדות".
לדברי מיכאל, "הצבא הכין את עצמו היטב, ואם ארגון הטרור יגיב למהלכים הממוקדים והמרשימים האלה, אז לא תהיה ברירה לישראל חוץ מלפתוח מלחמה נגדם". הוא מציין כי בחיזבאללה לא יעברו לסדר היום על האירועים האחרונים. "זה זורע שם כאוס, גם בפגיעה הפיזית אבל גם בניסיון להבין איך זה קרה, ולכן זה יוצר שם ספקנות, חוסר רגיעה, מתח פנימי וחשדנות, והם יצטרכו לבדוק את כולם".
לדבריו, "ישראל חייבת להחזיר את הריבונות בצפון, בטח אחרי 7 באוקטובר. ישראל צריכה לעמוד לגורלה. והאירוע בלבנון, כמו הלחימה בעזה, זה לא משהו שעומד בפני עצמו, הכול קשור למלחמה האזורית שאיראן מובילה, כך שריסוק של חיזבאללה והרחקה שלו מהגבול זאת גם פגיעה גם באיראן וביכולות שלה. זה מחליש את הציר כולו ומשליך על הזירות האחרות.
"לשם מועדות פנינו, אלא אם כן תהיה הפתעה משמעותית, כמו מסקנה של חיזבאללה שמלחמה עם ישראל תפגע בהם, ואז הם יתנהלו אחרת, אבל אני סקפטי לגבי זה. במידה שהולכים למלחמה, זה יהיה משהו שלא היה בעבר. נצטרך להרחיק את חיזבאללה מדרום לבנון. זה לא יהיה אפשרי רק בהפצצות מהאוויר או בגיחה כמו במלחמת לבנון השנייה. תצטרך להיות פה תחבולנות, שילוב של כוחות מהים, היבשה, האוויר והסייבר, יחד עם פגיעה אנושה בתשתיות המדינה שמשמשות את חיזבאללה.
"זה יהיה בסדר גודל שלא הכרנו עד היום כדי ליצור את ההשפעה. אם לא נעשה את זה, אז נשלם מחיר כבד – גם נאכל את הדגים המסריחים וגם נגורש מהעיר".