מבצע "חיצי הצפון" הגיע אמש (ב') לשיא עם תקיפה של למעלה מ-1,600 מטרות, בהן משגרים, מפקדות ומבנים צבאיים של חיזבאללה בלבנון. גם היום הודיע צה"ל כי תקף מאות מטרות של חיזבאללה ברחבי לבנון.
כתב חדשות 12, עמית סגל, ציטט גורם בכיר שלדבריו, לאחר תקיפות חיל האוויר, נותרו בידי חיזבאללה רק מחצית מהטילים המדויקים ורבע מהרקטות לטווחים קצרים (עד 40 קילומטר) שהיו בידיהם ערב המלחמה. לפי אותו גורם, יכולת הארגון לירות מטח מתואם של מאות רקטות וטילים בו זמנית – באופן שיכריע את מערכות ההגנה האווירית – נפגעה קשות.
רועי שרון, פרשן כאן 11 לענייני צבא וביטחון, אמר אמש באולפן חדשות הערב בערוץ כי בישראל מעריכים שקרוב למחצית הטילים של חיזבאללה לטווחים הבינוניים והארוכים (כ-60 ק"מ ומעלה) הושמדו בתקיפות חיה"א אתמול. בערך הוויקיפדיה שנפתח הלילה למבצע חיצי הצפון כבר נכתב כי "הושלמה גריעת כ-50 אחוזים מיכולות הירי הרקטי של חיזבאללה לטווח בינוני וארוך".
ראשית, יש לעמוד על ההבחנה בין הטענות של הגורמים הביטחוניים עליהם נסמוך הדיווח של שרון לבין אלו שציטט סגל, המעלה פערים הן בנוגע לסוגי החימושים שהושמדו לכאורה והן בנוגע לכמותם.
שרון דיווח על השמדת מחצית הטילים של חיזבאללה לטווחים הבינוניים והארוכים. הטילים לטווחים הבינוניים והארוכים של חיזבאללה כוללים לפי הערכות אלפים בודדים של טילים, בעיקר מסוגי הפאתח 110 והסקאדים וכן עשרות אלפי רקטות, בדגש על הפג'רים, 3 ו-5, הראאד 2 ו-3, החייבר-1 והזילזאל. לפי הערכות, ערב המלחמה היו לחזבאללה כ-150 אלף חימושים, כאשר הטילים והרקטות לטווחים הבינוניים והארוכים היוו כ-50 אחוזים מהם, כלומר לפי שרון מדובר על השמדה של כ-38 אלף טילים ורקטות.

סגל בכלל התייחס לטילים המדויקים והרקטות קצרות הטווח. הטילים והרקטות קצרי הטווח היוו ערב המלחמה לפי הערכות כמחצית מכלל החימושים של חיזבאללה ואילו הטילים המדויקים שיש לארגון, הפאתח 110 והקורנט, מוערכים באלפים נוספים. כלומר, לפי סגל מדובר על השמדה של כ-60 אלף חימושים, הרבה יותר מאשר בדיווח של שרון.
גם אם סגל ושרון הפרידו בין טילים לרקטות, הבחנה שלרוב לא נעשית בשיח הציבורי, בין ההערכות שלהם עדיין קיימים פערים של עשרות אלפי חימושים שהושמדו. הפערים בין הגרסאות גדולים, אך בכך לא מתמצה הבעייתיות בדיווחים.
כתבנו הצבאי, ישי אלמקייס, פנה לדובר צה"ל בעניין ומשם השיבו לו כי הם לא עומדים מאחורי הנתונים שפורסמו והוסיפו כי הם לא יוצאים בהצהרות ומעדיפים לשמור על צניעות. עוד ציינו בדובר צה"ל כי פרסום נתונים על הערכות כאלה ואחרות ביחס ליכולות האויב במהלך מתקפה משרתות את האויב.

בראיון שהעניק הבוקר (ג') למקור ראשון ד"ר יוסי מנשרוף, חוקר איראן, חיזבאללה ומליציות שיעיות במכון משגב לביטחון לאומי ולאסטרטגיה ציונית, הוא אמר ביחס לטענות: "מדובר בהגזמה. הצהרות שאפתניות מסוכנות כי הן מעלות את רף הציפייה בציבור, וזה עלול לעלות לנו ביוקר כשנספוג פגיעות לא פשוטות בעורף".
בעולם לא הרבו להתייחס לטענות האמורות. במאמר שפורסם הבוקר בוול סטריט ג'ורנל ועסק בארסנל הנשק של חיזבאללה התייחסו לתקיפה הנרחבת של צה"ל בלבנון, אך לא עסקו בטענות האמורות. במאמר נכתב: "תקיפות אוויריות ישראליות מאז ה-7 באוקטובר גבו מחיר מהנהגת חיזבאללה וככל הנראה דרדרו חלק מהיכולות הצבאיות של הארגון, כולל אתרי שיגור רקטות ומאגרי נשק".
הדיווחים על השמדת שיעורים כבירים ממלאי התחמושת של חזבאללה אינם רשמיים, לא נתמכים בראיות כלשהן ואפילו אינם מציגים קו אחיד ביחס לסוגי החימושים שהושמדו וכמויותיהם. בחסות תחושת האופוריה העוטפת את הציבור בעקבות הפעולות המוצלחות בצפון, מתגנבים מדי פעם פרטי מידע בלתי מאומתים ללב הקונצנזוס הציבורי שעלולים להביא לשאננות. עד שיוכח אחרת, יש להתייחס לדיווחים על הפגיעה ביכולות חזבאללה בזהירות יתרה.