מדוע איראן לא נקמה בישראל על הריגת המנהיג הפוליטי של חמאס, איסמעיל הנייה בטהראן? טור דעה שעלה הלילה ביומון האמריקני המוביל, הוול סטריט ג'ורנל, טוען כי מדובר במשחק מתוכנן, מתוחכם וארוך טווח של הרפובליקה האסלאמית בדרך לפיתוח נשק גרעיני.
לפי טור הדעה שכתבו רעואל מארק גרכט, חוקר בקרן להגנה על דמוקרטיות (FDD), וריי טאקייה, עמית בכיר במועצה ליחסי חוץ, ממשל ביידן רוצה להאמין שהוא הצליח להרתיע את איראן מתגובה חריפה, וכי המאמץ המוצלח שהובילו לסיכול מתקפת הטילים האיראנית באפריל החליש את האייתוללה חמינאי. עם זאת, הטור מתייחס לעמדה הזו בספקנות.
גרכט וטאקייה טוענים כי הפחד מעוצמתה הצבאית של ארה"ב תמיד היווה המחסום העיקרי בפני המשטר האיראני, אך הפחד הולך ודועך. תוכנית הגרעין של טהרן התקדמה באופן משמעותי בארבע השנים האחרונות, והחות'ים ממשיכים לפגוע בתעבורה הימית בתעלת סואץ באמצעות טילים שמספקת איראן, למרות המאמצים של ארה"ב ואירופה להגן על נתיב הסחר הזה. לדעת האיראנים, ממשל שבראשו תעמוד קמלה האריס יחריף בוודאות את שגיאותיו של הנשיא הנוכחי, ג'ו ביידן.
לפי הטור, הגישה של המפלגה הדמוקרטית כלפי טהרן קשורה באופן בלתי נמנע למדיניות האמריקנית כלפי ישראל: וושינגטון מנסה להגביל את הפעולה הצבאית הישראלית נגד חיזבאללה, השלוחה המסוכנת ביותר של איראן, ולמנוע כל אפשרות שישראל תתקוף את אתרי הגרעין של איראן. גישה זו נובעת מחשש עמוק מעימות בין ארה"ב לאיראן, והערכה בקרב רבים בוושינגטון שחמינאי עדיין לא החליט לבצע את השלב הסופי של הרכבת הפצצה, ולפיכך מעדיפים בבית הלבן לשמור על הסטטוס קוו.
ההשערה הזו שגויה, אומרים גרכט וטאקייה, מפני שהרפובליקה האסלאמית מרוויחה הרבה יותר מאשר היא מפסידה בזמן שהיא צועדת במלוא המרץ לעבר פיתוח נשק גרעיני. השיח הגובר בטהרן על כמה קל ושימושי יהיה לפתח נשק גרעיני, נובע מכך שהמשטר האיראני מבין את היתרונות הטקטיים והמודיעיניים של ישראל, כאשר רבים מהפקידים הבכירים של איראן יהיו על הכוונת של המוסד וארה"ב. לכל הפחות, אומרים שני החוקרים, פצצה איראנית תגביל את התוקפנות הישראלית והאמריקאית בלב איראן.
כאשר הרפובליקה האסלאמית תשיג את הפצצה – והיא תשיג אותה, אלא אם כן תוכניתם תסוכל באמצעות מבצע צבאי או קריסת המשטר – מלחמה בין ישראל לחיזבאללה תהפוך למשחק מסוכן עבור מדינת ישראל. מתקפות ישראליות על מפקדים של משמרות המהפכה האסלאמית ועל מתקנים במדינות האזור יהפכו למסוכנות אם טהרן תאיים להרחיב את כוחה הגרעיני. חופש הפעולה של ארה"ב נגד משטר האייתוללות יצטמצם עוד יותר, וזאת לאחר שכבר בעידן הנוכחי איראן הרגה חיילים אמריקאים שוב ושוב ללא תגובה מצד ארה"ב.
הדמוקרטים והשמאל האמריקני הביאו למצב שפעם היה נדמה לאיראנים כבלתי אפשרי: בקעים שניתן לנצל ביחסים שבין ארה"ב לישראל. הפגנות נגד המלחמה בעזה, עליית רגשות אנטי-ישראליים בתוך המפלגה הדמוקרטית ושפה אנטישמית בוטה בחוגים אמריקניים בכירים, מטשטשים את ההשקפה המסורתית האיראנית כלפי ארה"ב, לפיה הן הדמוקרטים והן הרפובליקנים בעלי ברית קרובים של ישראל. הסדק שיצר הנשיא לשעבר אובמה, עם הוויתורים הגרעיניים שלו, נוצלו על-ידי חמינאי והפכו את קיום היחסים עם איראן לדבר שנתפס כטוב בפני עצמו, כך נטען בטור.
"זהו בוודאי ההסבר מאחורי הנכונות הנראית לעין של המנהיג העליון לחדש את המשא ומתן הגרעיני עם וושינגטון", נכתב שם. "הוא רוצה לבדוק אם ביידן, ובעיקר האריס, יכולים להיות מנוטרלים באמצעות דיפלומטיה. חמינאי כבר אמר בעבר ביחס לשנאתו לאמריקה כי 'אין פירושה שאיננו יכולים לתקשר עם אויב כלשהו במצבים מסוימים'".

הדיפלומטים של הרפובליקה האסלאמית מורגלים בעבודה מול הדמוקרטים. הם ניהלו משא ומתן להסכם גרעין איתם וממשיכים לעבוד איתם בפורומים בינלאומיים שונים. בתקופת טראמפ ביקרה האריס את קמפיין "הלחץ המירבי" על איראן. היא גינתה את החלטתו של דונלד טראמפ לחסל את קאסם סולימאני, מפקד כוח קודס, שהיה אבי האסטרטגיה של "טבעת האש" נגד ישראל. "בדומה לסובייטים בשנות השבעים, שהעדיפו רפובליקנים מציאותיים וממוסדים, האליטה השלטונית של איראן רואה את הדמוקרטים כנוחים יותר", מסיקים גרכט וטאקייה.
"חמינאי ואנשיו מחכים לנשיאות של האריס", הם כתבו בטור. "לאור העובדה שהדמוקרטים מאמינים שאין אלטרנטיבה נסבלת לאיום הגרעין האיראני פרט לדיפלומטיה, הם כנראה לא ינטשו את השולחן גם אם איראן תחרוג מגבולות הסכם. אובמה ראה כיצד איראן, רוסיה ובעלי בריתם הסורים שוחטים עשרות אלפי אזרחים סורים, והמשיך בקידום שיחות הגרעין. איראן חושבת שהיא יכולה לסמוך על הדמוקרטים שירסנו את הישראלים".
"הרפובליקה האסלאמית ניצלה את אסטרטגיית המלחמה באמצעות ארגוני פרוקסי בצורה מבריקה, אך ההצלחה הזו גם הדגישה את חולשות השלטון האיראני. פצצה גרעינית תאפשר לרפובליקה האסלאמית להישאר התקפית במזרח התיכון עם פחות חשש מתגובות נגד. בפועל, דוקטרינת ההרתעה ההדדית תעבוד נגד ישראל, ותאפשר לתיאוקרטיה האיראנית מרחב תמרון גדול יותר".
"בהתחשב במה שנראה בארכיוני הנשק הגרעיני האיראני שנגנבו על ידי המוסד – האיראנים כל כך קרובים להשגת פצצה עד שלא סביר שנותר בפניהם מכשול טכני רציני. לא דיפלומטיה ולא סנקציות יעצרו את התקדמות הפרויקט והאריס כנראה יודעת זאת. כשמתרגמים לפרסית את החיפוש אחר שלום ויציבות אזורית, השאיפה הנשמעת לעיתים קרובות במדיניות ארה"ב במזרח התיכון – באיראן מבינים שהם יקבלו את הפצצה על מגש", חתמו גרכט וטאקייה את הטור.