"כאשר עשיתי את צעדיי הראשונים לתוך המנהרה העצומה אליה נכנסתי דרך פתח באזור הגליל והתחלתי לרדת עמוק לתוך האדמה, האוויר הפך מחניק ומלא אבק. המנהרה, שהתגלתה ב-2019 על ידי צה"ל ונאטמה מיד, הייתה באורך של כ-800 מטרים ובעומק של כ-80 מטרים – ונחפרה כולה באמצעות מקדחים ידניים על ידי לוחמי חיזבאללה, שלב אחר שלב".
את הציטוט שלפניכם פרסם עיתונאי הטלגרף הבריטי, ג'יימס רות'וול, המשמש כשליח העיתון בגרמניה, אך בעבר שימש כשליחו בירושלים. בשנת 2020 הצטרף לסיור צה"לי במנהרות חיזבאללה יחד עם אל"מ רועי יוסף לוי הי"ד, מפקד היחידה הרב-ממדית שנפל ב-7 באוקטובר, ואז שימש כמפקד עוצבת ברעם – התיאור של מה שרות'וול ראה במנהרות חיזבאללה מובא לפניכם במלואו.
"כשירדתי במדרגות לתוך האפלה, כאשר לצדדיי קירות מוארים באור מעומעם מכבלים חשמליים", כותב רות'וול, "לקח כמה דקות להגיע עד לתחתית המנהרה, שהסתיימה בקיר של הריסות באמצעותו חסם צה"ל את הדרך המובילה ללבנון. התקשיתי להאמין שמנהרה עצומה כזו נחפרה בחשאי וללא שימוש בציוד תעשייתי כבד בידי אנשי חיזבאללה, שוודאי בילו מאות אם לא אלפי שעות בחפירה בחשיכה. אל"מ לוי אמר לי שלקחו 14 שנים לבנות את המנהרה (טענה שנסראללה אמר בעצמו) ורק בודדים בחיזבאללה ידעו על קיומה".

כזכור, בסוף שנת 2018 יצא צה"ל למבצע מגן צפוני במהלכו אותרו שש מנהרות חוצות גבול מלבנון לשטח ישראל והושמדו. לאחר המבצע אמר נסראללה כי יש מנהרות נוספות שצה"ל לא גילה.
"ישראל חשבה שאם המנהרה הזו לא הייתה מתגלה, היא הייתה משמשת למתקפת פתע על הצפון", כתב רות'וול, "אולי לשם תפיסת בני ערובה והעברתם ללבנון. ההערכה היא שבארבע השנים האחרונות, מאז נתגלתה המנהרה ההיא, רשת המנהרות של חיזבאללה גדלה והפכה למתוחכמת יותר – דבר שיהווה אתגר לישראל במקרה שתחליט להיכנס קרקעית לדרום לבנון".
בפברואר האחרון פורסם בעיתון הצרפתי "Libération" (ליברסיון), כי במשך למעלה מ-30 שנה חפרו פעילי חיזבאללה מנהרות חצובות באבן באורך מאות קילומטרים, חלקן מגיעות לעומק של 80 מטרים, כפי שהעיד רות'וול. בעיתון הצרפתי נכתב כי המנהרות יציבות מאלו שבעזה ומסוכנות מהן, ואף כי פיצוצן עלול להוביל לרעידת אדמה או למפולת.
בישראל מעריכים כי חיזבאללה שומר את נכסיו המרכזיים בבסיסים מתחת לאזורים מאוכלסים, כך שניתן יהיה לפגוע בהם רק באמצעות תמרון קרקעי. מדובר בין היתר במשגרי טילים מדויקים וכטב"מי תקיפה, חוליות קומנדו של כוח רדואן, מחסני אמל"ח גדולים שטרם ניתנו לכוחות בשטח וכמובן נכסים אנושיים בדמות מפקדים בכירים בארגון, בדגש על נסראללה שלא מרבה לצאת ממקום מחבואו.

תחקיר הליברסיון מצא כי צה"ל משתמש בגלאי תנועה, סיבים אופטיים המקושרים לרשת 4G, רובוטים, רחפנים ועוד, כדי למפות את רשת המנהרות. בעיתון הצרפתי טענו בנוסף כי ישראל הטילה פצצות זרחן לבן בדרום לבנון אחרי שנפתחה החזית בצפון ב-8 באוקטובר, ובכך הצליחה לשרוף את הצמחייה ולגלות 12 יציאות ממנהרות שאותן השמדנו. יתכן שגם השימוש בטרבושה בשעתו סייע למטרה הזו, ככל שהיו פתחים הסמוכים לגבול מצדו הלבנוני. אגב, בניגוד לטעות הנפוצה, השימוש בפצצת זרחן לבן לא נאסר בדיני המלחמה באופן גורף, אלא רק כלפי מטרות אזרחיות, לרבות מטרות צבאיות הממוקמות בתוך אוכלוסיה אזרחית, כלומר שימוש בו כנגד מטרה צבאית – מותר.
"לאחרונה פרסם חיזבאללה סרטון שבו נראית משאית הנושאת משגרי רקטות עוברת במנהרות ארוכות ומפותלות", כתב רות'וול. "באותו סרטון נראים גם לוחמי חיזבאללה רוכבים על אופנועים דרך מנהרות המקיפות מרכז פיקוד בשם 'אימאד 4', מתחם שנבנה ככל הנראה בעמק בקאע (הממוקם מזרחית לביירות)".
"רשת המנהרות של חיזבאללה נותרת אפופת מסתורין", נכתב בטלגרף, "מהווה מרכיב בלתי נודע במלחמה עתידית בין שתי המדינות. חלק מהמומחים הישראליים מכנים זאת 'ארץ המנהרות', ואומרים שנבנו בהשראת הבנייה התת-קרקעית המרושתת בצפון קוריאה ובאיראן, שיתכן שהדריכה את ארגון הפרוקסי שלו כיצד לעשות זאת".
באיראן הוקמו רשתות מנהרות נרחבות לשם ההגנה על מתקנים גרעיניים וצבאיים מפני תקיפות אוויריות, כמו למשל במתקן הגרעין בנתנז, המוגן מפני פצצות חודרות בונקרים.

רות'וול שוחח עם רונן סולומון, איש מודיעין ישראלי ששירת כמלווה של צוות ההנדסה שפוצץ מנהרות עוד בשנת 1984. "סולומון אמר שהשמדתן תהיה משימה מורכבת מאוד, לדבריו: 'אם ישראל תתקוף את המנהרות, היא תצטרך לתקוף מבנים, ולעשות את זה, במיוחד בביירות, יתחיל מלחמה כוללת'".
לפי סולומון, יש חמישה סוגים של מנהרות:
- מנהרות התקפיות חוצות גבול.
- מנהרות לוגיסטיות שנבנו מתחת לתשתיות קיימות או מבנים יציבים שאיראן בנתה עבור חיזבאללה בדרום לבנון.
- מערכות שנועדו להברחת אספקה דרך סוריה.
- מנהרות לאחסון אמל"ח ומערכות הגנה אווירית שנחפרו בהרים באזור בקעת הלבנון ובאזורים נוספים במדינה.
- מנהרות המשמשות כאתרי שיגור טילים תת-קרקעיים.
לפי סולומון, מנהרות חיזבאללה דומות לבנייה התת-קרקעית באיראן. יש את המנהרות מתחת לכפרים בדרום לבנון, המוסוות בידי עצים, בהן נמצאים משגרי טילים, ובביירות הן נמצאות מתחת לבניינים בדומה לאלה שראינו בעזה. יש גם מנהרות בדרום לבנון שנמצאות מתחת למגרשי כדורגל.
בסוף חודש דצמבר אמר אלוף פצ"ן, אורי גורדין, כי הלוחמים "עושים חיפושים משמעותיים כדי לאתר תשתיות טרור מכל סוג, מעל ומתחת לפני הקרקע". הגנרל אוליבייה פאסו, ששירת בזמנו כקצין קישור של האו"ם בדרום לבנון, התראיין לכתבה האמורה בליברסיון ואמר שהטיפול במנהרות היה מורכב מאוד ושישראל נדרשה לחפור במשך מספר שבועות דרך סלעים על מנת לעשות זאת.
"במהלך אותו סיור במנהרת התקיפה בשנת 2020", חתם רות'וול את טורו, "אמר אל"מ לוי שאפילו הוא נדהם מגודלה, למרות היותו איש צבא ותיק שאף לחם במלחמת לבנון השנייה. 'הם לא נחים', אמר לוי, 'הם מתעוררים כל בוקר וחושבים לעצמם איך הם יכולים לתרום למאמץ המלחמתי, כדי לבנות מנהרות כאלה צריך שתהיה לך שנאה יוקדת לישראל'".