האם הפגיעה הקשה של צה"ל בחיזבאללה בשבוע האחרון היא ההסבר לכך שארגון הטרור הלבנוני הגיב עד כה באופן מצומצם יחסית – לפחות לעומת ההערכות המוקדמות – למתקפה הממושכת והנרחבת עליו?
מפתה לחשוב כך, אך תא"ל במיל' יוסי קופרווסר, ראש חטיבת המחקר באמ"ן לשעבר וכיום עמית מחקר בכיר במכון משגב לביטחון לאומי, סבור שחיזבאללה בוחר למתן את תגובתו ממניעים אסטרטגיים. לדבריו, מנהיג הארגון חסן נסראללה חושש כנראה שתקיפה על מרכז ישראל או ירי רחב היקף מדי על המדינה כולה יאיצו את הבית הלבן לתת לישראל אור ירוק לפתוח בתמרון קרקעי בדרום לבנון.
"חיזבאללה לא מעוניין ליצור הסלמה בלתי מבוקרת משתי סיבות: יש עליו לחצים מתוך הציר האיראני, בעיקר מצד איראן עצמה, לא 'להתאבד' ולהסתכן בפעולה קרקעית של ישראל", מעריך קופרווסר. "האיראנים צריכים את חיזבאללה במלוא כוחו לקראת אפשרות שמישהו יחליט לתקוף גם אותם. הסיבה השנייה היא שאם יהיה ירי נרחב לישראל, האמריקנים יאמרו לנו: 'אין ברירה, תיכנסו ללבנון'.
"אומנם המכה שחיזבאללה ספג משפיעה על האפשרות שלו לבצע ירי, אבל היא אינה מבטלת את היכולות שהארגון צבר. הרי כל תפיסת בניין הכוח של חיזבאללה מבוססת על 'יתירות'. יש לו הרבה מכל דבר, וגם כשפוגעים לו ביכולות, נותר מספיק מהן כדי להמשיך לתפקד. כרגע יש לארגון השיעי עוד הרבה פעילים, נשק רב מסוגים שונים ומרכיבים שלא נעשה בהם שימוש, אז לא הייתי מתלהב יותר מדי מהמכה שחיזבאללה ספג. היא הייתה קשה, אבל לומר שבזה ביטלנו את יכולותיו? ממש לא. עדיין יש לו יכולת לירות רקטות רבות".

ביממה האחרונה דווח על ניסיונות שמקדמות ארה"ב וצרפת להגיע להפסקת אש – דיווחים שישראל וחיזבאללה גם יחד הכחישו. "אני לא בטוח שהצדדים בשלים להפסקת האש", אומר קופרווסר, שעובד גם כחוקר בכיר במרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון. "ישראל מוכרחה שהפסקת האש הזו תהיה מנותקת מהלחימה בעזה, אבל לחסן נסראללה קשה עם הדרישה הזאת. הוא מצוי תחת לחץ וסובל מנזקים כבדים, אבל מבחינתו עצירת הלחימה בלבנון, תוך ויתור על הקשר למצב בעזה, תהיה פגיעה משמעותית בתדמית שלו. במשך שנה הוא הסביר לתושבי דרום לבנון מדוע התמיכה שלו בעזה חשובה, ולכן בלבנון מצהירים ללא הרף שכל הפסקת אש תהיה כרוכה גם בהפסקת הלחימה ברצועה.
"בנוסף, ישראל לא השלימה את יצירת התנאים להחזרת תושבי הצפון לבתיהם בבטחה", ממשיך קופרווסר, "לכן הפסקת האש לצורך משא ומתן מיותרת מבחינתה. אם מישהו יכול להביא הצעה שלפיה כוח רדואן ייסוג מצפון לליטני, ויוקם מנגנון שיפקח על כך שזה באמת קורה בלי שצה"ל ייכנס קרקעית ללבנון – ישראל תוכל לקבל את זה. אם הפסקת האש מתבססת על התנאים האלה, אין סיבה לא להסכים לה כבר עכשיו. לפי מה שמצטייר כרגע, הפסקת האש לא עונה על הציפיות הישראליות, ולכן הממשלה בירושלים לא תקבל אותה. בכלל, את כל הדיון הזה יעיל יותר לעשות תוך המשך הפעלת אש וגביית מחיר מחיזבאללה, שיחדדו אצלו את הצורך לנוע בכיוון הזה".
מה צריכה ישראל לעשות במצב הנוכחי?
"להמשיך להפעיל לחץ על חיזבאללה, לגרום לכך שעוד ועוד נכסים שלו ייגרעו, עוד פעילים בכירים יחוסלו, ויופעל עליו עוד לחץ מצד האוכלוסייה השיעית – שנאלצת לעזוב את בתיה. ככל שנגביר את הלחץ, כך יגבר הסיכוי שהפסקת האש תהיה קרובה יותר לצרכים הישראליים מלאלה של חיזבאללה".
צה"ל נדרש להתכונן לתמרון קרקעי?
"בוודאי, עלינו להציג זאת כאפשרות ממשית וכאיום אמין. אם נכנסים לרצועת הביטחון בלבנון, צריך לפעול לכל רוחבה. עד הליטני זה מספיק בשלב הראשון. צה"ל אומר שהכין את התוכניות לשם כך, ויכול להיות שהדרג המדיני כבר 'שזף את עינו' בהן, והתעדכן לפחות בחלקן. אני לא יודע מה עוד יש באמתחת כוחות הביטחון, אבל אנחנו רואים שהם מטפלים ביכולות של חיזבאללה. יש מרכיבים שטרם טופלו מספיק, ואני מניח שיטפלו בהם בהמשך".
חיסול נסראללה על הפרק?
"ראש הממשלה אמר שכל חיזבאללה על הפרק, ומשתמע מכך שגם נסראללה עשוי להיות מטרה. זה אחד הדברים שצריך לשמור כפוטנציאל להמשך, ולא הדבר הראשון שעושים. לא באנו להכריע ולהשמיד את חיזבאללה. לעומת הכרעת חמאס בעזה, בלבנון יש לנו מטרה יותר צנועה – יצירת התנאים להחזרת תושבי הצפון לבתיהם בבטחה. בשביל זה לא צריך למוטט את חיזבאללה, אלא רק לגרום לו להבין שלא כדאי להתעסק איתנו, ולהתרחק מהגבול. זו דרישה לא קלה מבחינת חיזבאללה, ולכן הוא לא מקבל אותה. שינוי כזה יהיה מעשי רק אם המכות שיספוג חיזבאללה יהיו כבדות מאוד, ורק אם יבין שההתעקשות להמשיך באותה דרך תעלה לו במחירים גבוהים יותר – כמו למשל פעולה צבאית בשטח, שתרחיק את אנשיו מעבר לליטני".
כל התסבוכת הזאת תהפוך מורכבת אף יותר אם תוצג עסקה שמביאה לשולחן פשרה שעונה על חצי מהדרישות הישראליות, כמו ניתוק הקשר בין הלחימה בעזה למצב בצפון, אך מבלי שכוחות רדואן יוסגו מדרום לבנון. לדברי קופרווסר, "במקרה כזה יש מקום להתלבטות, כי אנחנו לא יכולים לסרב להצעות של האמריקנים כל הזמן. יש לנו מה להרוויח מזה. באופן כללי, זה משחק שבמידה רבה מתנהל גם מולם. גם לחיזבאללה יש מה לדאוג פה: יש אצלם חשש שאם יגיבו בשלילה, עלול להיווצר מצב שבו ישראל תזכה לגיבוי אמריקני למהלך קרקעי. זה החשש הגדול שלהם, מלבד המחירים שהולכים וגוברים".