האם מים מוגזים מרווים באותה מידה כמו מים רגילים? מים מוגזים מכילים את אותו חומר חיוני שמגדיר מים רגילים – H2O, אך הם מכילים גם, אם באופן טבעי ואם באופן מלאכותי, גז פחמן דו־חמצני מומס, שבתהליך כימי הופך לחומצה פחמתית, מה שיוצר אצל מי ששותה אותם את תחושת התסיסה.
"זה לא מפריע ליכולת של הגוף לספוג מים ולא להתייבש", מבהירה גרייס דרושה, דיאטנית מוסמכת ודוברת האקדמיה האמריקנית לתזונה ודיאטטיקה, ובכך מזימה את הדעה הרווחת שלפיה סודה מרווה פחות ממים רגילים. עם זאת, היא מזכירה כי מוטב לבחור במים מוגזים ללא תוספת סוכר.
קביעתה של דרושה מבוססת על מחקר מ־2016 שבחן הידרציה (מיוּם: היכולת של הנוזל לספק את הנוזלים הדרושים) של 13 משקאות שונים והשווה בין צריכת נוזלים לבין הפרשת שתן, מצא כי לא רק שמים מוגזים מרווים באותה מידה כמו מים רגילים – אלא שהם גם מרווים באותה מידה כמו משקאות אחרים, כולל קפה ותה.
במרבית המקרים, ההידרציה תלויה בכמות הנוזלים שאנשים שותים, שלעתים קרובות מושפעת מטעם וממרקם – ולא בסוג הנוזלים. "זו הנקודה שבה מים מוגזים עשויים להוות יתרון עבור חלק מהאנשים, כי אם אתה שותה יותר, אתה כנראה תהיה מיובש פחות", אמר רון מוהן, המחבר הראשי של המחקר ופרופסור בבית הספר לרפואה באוניברסיטת סנט־אנדרוז בסקוטלנד.
חשוב לדעת כי בעוד שהבועות במים המוגזים עשויות לעודד אנשים מסוימים לשתות יותר, הן עשויות להרתיע אחרים. הפחמן הדו־חמצני יכול לגרום לנפיחות או לגזים בעת צריכת כמות גדולה של מים מוגזים, בייחוד אצל אנשים הסובלים מבעיות כמו GERD (רפלוקס קיבתי־ושטי), אמרה דרושה. היא הזהירה גם כי הפחמן הדו־חמצני עלול לעורר תחושת רוויון ולגרום לשותים אותו לצרוך פחות נוזלים.
אך למים מוגזים יש גם יתרונות. מחקר קטן שנערך בקרב 21 מטופלים שהתלוננו על עצירות ועיכול איטי, מצא כי אלו ששתו מים מוגזים במשך 15 ימים חוו ירידה בתסמינים הללו.
ובאשר למיתוסים אחרים על מים מוגזים, אין ראיות חד־משמעיות להשפעה מזיקה שלהם על בריאות העצם או בריאות השיניים. הכוונה היא לחשש הוותיק שהחומציות במים המוגזים עלולה לשחוק את אמייל השן (הציפוי החיצוני של השן). חשש זה התבסס על העובדה כי משקאות בעלי רמת pH נמוכה – כלומר חומציים יותר – עשויים לשחוק את אמייל השן עם הזמן, בייחוד כשצורכים אותם לעתים קרובות ובכמויות גדולות. ה־pH של מים רגילים הוא 7, כלומר רמת חומציות ניטרלית. ה־pH של קפה הוא כ־5, של מיץ לימון כ־2, וחומצת קיבה כ־1.
ומה באשר לחומציות של מים מוגזים והשפעתה על השיניים? במחקר שנערך ב־2016 על 400 משקאות כמעט, שני מותגי המים המוגזים שנבדקו – סן פלגרינו ופרייה –לא נמצאו כבעלי סיכוי גבוה לגרום לשחיקת השיניים. לסן פלגרינו היה pH של 4.96, ולפרייה היה pH של 5.25. רמת pH בטוחה לשתייה צריכה להיות מעל 4, הנחשב לסף "קריטי", מבהיר ג'ון רובי, פרופסור אמריטוס לרפואת שיניים פדיאטרית באוניברסיטת אלבמה בברמינגהם ומחבר המחקר. הוא מזהיר כי הוספת טעמים למים, במיוחד טעמי הדר המכילים חומצה ציטרית, עשויה להפוך את המים לחומציים יותר.
בשורה התחתונה, בנוגע להידרציה – מים הם מים. החשוב הוא ההעדפה האישית: איזה סוג מים תשתו בכמות גדולה יותר, שתמנע מכם להתייבש.