לראשונה, בלי יום אחד של שביתה ובלי אף צעד ארגוני שהשבית שירותים לציבור, בתום תשעה חודשים של משא ומתן אינטנסיבי בין משרד האוצר, משרד הבריאות, כללית וההסתדרות הרפואית בישראל, הממונה על השכר והר"י חתמו היום על הסכם קיבוצי חדש לרופאים.
ההסכם נועד לתת מענה מידי לצרכי מערכת הבריאות הציבורית נוכח מלחמת חרבות ברזל ולטובת חיזוק, שיפור והרחבת שירותי הרפואה בישראל. על פי ההסכם, החל מיום ה-1 בינואר 2025, כלל הרופאים יזכו להעלאת שכר בשלוש פעימות.
כמו כן, הוסכם על תמריצים כלכליים שיינתנו לרופאים בבתי החולים על מנת להרחיב ולהטיב את השירות הרפואי הניתן לציבור ועל תוספת שכר של 6,000 שקלים לרופאי מקצועות שהוגדרו כמשימה לאומית, נוכח השלכות מלחמת חרבות ברזל, ומתוך מטרה משותפת של כל הצדדים לחזק את המערכים הללו ובתוך כך להגדיל את היקף הרופאים והיקף השירותים הניתנים לציבור במקצועות האלו. במסגרת העלאת השכר, נכללת תוספת רוחבית של תשעה אחוזים וחצי (מטבלת השכר), כך שהטבלה תעלה בשבעה אחוזים וחצי ועוד שני אחוזים ישולמו כתוספת שקלית קבועה לכלל הרופאות והרופאים.

בנוסף, בהסכם נקבע כי החל מיום ה- 1 בינואר 2025, בתי החולים יוכלו לתגמל רופאים מומחים שיישארו לעבוד אחר הצהריים בבית החולים במסגרת הכללים שנקבעו בהסכם. כללים שמאפשרים גמישות בשעות העבודה, לטובת מערכת הבריאות הציבורית והרופאים גם יחד.
בתוך כך, במסגרת ההסכם נקבע כי ניתן יהיה לאפשר למתמחים בפסיכיאטריה לבצע תורנויות מקוצרות, תורנויות רבע, בכל בתי החולים ובמרפאות, דבר שצפוי לקצר את זמני ההמתנה של המטופלים לתורים בתחום זה. כמו כן, יינתן תגמול מיוחד לרופאים בכירים שיישארו לעבוד במחלקות לרפואה דחופה (מלר"ד) בשעות הלילה המאוחרות, במטרה להביא לכך שבמלר"ד תהיה נוכחות של רופא בכיר 24/7.
מלבד זאת, סוכם כי יינתן תגמול נוסף לרופאים האונקולוגים בבתי החולים שמופעל בהם מיון אונקולוגי ברישיון בית החולים, ונקבע כי יוחל פיילוט של עבודה מרחוק במקצועות רדיולוגיה, פתולוגיה, רפואה גרעינית ורפואה משפטית.
בנוסף, סוכם כי בתי החולים יקימו מערכי הסעות לרופאים תורנים, שיכללו הן הסעה של הרופא אל בית החולים בתחילת התורנות והן הסעה של הרופא בחזור עם סיום התורנות. עוד סוכם על תגמול נוסף לרופאי המרכז הרפואי יוספטל, במטרה לשפר את השירות הרפואי הניתן לתושבי העיר אילת והסביבה.

במסגרת ההסכם נקבע כי תורחב מכסת מנהלי השירות במרכזים הרפואיים לבריאות הנפש וכן סוכם שיוגדר תפקיד חדש, מרכז תחום, שימונו אליו רופאים מומחים צעירים על ידי מנהלי בתי החולים, מתוך מטרה לעודד ולתגמל אחריות ומצוינות במערכת.
שר האוצר, בצלאל סמוטריץ': ״ההסכם מבטא את הדגש שאנחנו שמים על תחום בריאות הנפש, לצד תחומים נוספים שלצערנו המלחמה הביאה לחזית – רפואה משפטית ושיקום. קשה להפריז בחשיבות מערכת הבריאות הציבורית, במיוחד בעת הזו, ותוספות השכר לרופאים יצליחו לבטא רק חלק מההערכה הרבה לה הם ראויים".
הממונה על השכר במשרד האוצר, אפי מלכין: ״בשני המשברים הגדולים של השנים האחרונות, הקורונה והמלחמה, מערכת הבריאות הפגינה תפקוד מעורר השתאות, ובפרט בימים אלו בתחומי השיקום, בריאות הנפש והרפואה המשפטית. אנחנו רואים חשיבות גדולה בחיזוק המערכים הללו עכשיו, לטובת הלוחמים בחזית, הפצועים בגוף ובנפש ויתר אזרחי המדינה שבעורף. המו״מ להסכם היה ארוך ולא פשוט, אך התוצאה טובה ומאוזנת. אני מאמין כי המענים הממוקדים שהצלחנו ליצור יחד עם השותפים לתהליך ישפרו את יכולתה של מערכת הבריאות להתמודד עם האתגרים הרבים שהיא עומדת בפניהם".
שר הבריאות אוריאל בוסו: "אני מברך על ההסכם החשוב, שלצד השיפור בתנאי הרופאים יש בו שדרוג של מערכת הבריאות. ההסכם נותן לנו אפשרות לקדם מקצועות רפואיים במצוקה, ולהעניק עדיפות לתחומים הנדרשים להתמודדות עם השלכות המלחמה – שיקום, בריאות הנפש והרפואה המשפטית. הרופאים והרופאות הם חוד החנית של מערכת הבריאות ואנחנו פועלים לשמור עליהם בתוך המערכת ולהעניק להם כלים ראויים לעבודה בכל המרכזים הרפואיים, המרפאות וקופות החולים".
מנכ״ל משרד הבריאות, משה בר סימן טוב: "החל מהשבעה באוקטובר התגלתה מערכת הבריאות במלוא יכולתה עוצמתה. ראינו כולנו את התגייסות המערכת כולה – את הטיפול המסור בבתי החולים ובעיקר בסורוקה ובברזילי, את הפעילות המיידית של הקופות ופתיחת המרפאות בריכוזי המפונים, את ההתגייסות של המרכזים לבריאות הנפש למתן מענה נפשי למפונים ולנפגעים הרבים, את השיקום המצוין שניתן בבתי החולים לפצועים ובהמשך לחיילים ואת עבודת הקודש שבוצעה במכון הלאומי לרפואה משפטית.
לצד המצוינות והעוצמה, נקודות התורפה של המערכת צפו גם הן. מערכת בריאות הנפש התגייסה לתת מענה ראשונה, לצרכים שהלכו והתעצמו והצטרפו לצרכים אליהם התקשנו לתת מענה עוד לפני המלחמה. אך היה נדרש הרבה מעבר לכך ברמה הלאומית. כך גם בתחום השיקום – אנחנו מחויבים לתת את השיקום הטוב ביותר האפשרי לכל מי שנפצע בשדה הקרב אך צריכים לעשות זאת תוך כדי שמירה ושיפור של שירותי השיקום השגרתיים.
במכון הלאומי לרפואה משפטית ביצעו עבודות זיהוי וחקר סיבות מוות בהיקפים שאף אחד לא שיער, מבלי לזנוח את פעילות השגרה שלהם, ולצד כל זאת – המערכת התכוננה וממשיכה כל העת להיערך להתרחבות הלחימה לחזיתות נוספות. זה הסיפור של מערכת הבריאות – מתן מענה לצרכי השגרה והתכוננות תמידית לאירועי חירום – יהיו אלה מגיפה או מלחמה.
בהתאם לכך גיבשנו בשיתוף משרד האוצר תכניות לאומיות בתחום בריאות הנפש, השיקום והרפואה המשפטית. הבסיס של כל תכנית לאומית הוא בהון האנושי שמפעיל אותה, לכן הבנו שבלי הסכמים פורצי דרך עם הרופאים והפסיכולוגים, לא נוכל לעמוד ביעדים שהצבנו לעצמנו, לטובת המטפלים והמטופלים.
מערכת הבריאות היא חלק מהמאמץ המלחמתי. ההורים ששולחים את ילדיהם לשדה הקרב יודעים שבמידת הצורך – מיטב הרופאות והרופאים יטפלו בהם במסירות בשדה הקרב , בבתי החולים ובמחלקות השיקום – הן הפיזי והן הנפשי".
יו"ר ההסתדרות הרפואית, פרופ' ציון חגי: "היום נחתם הסכם שכר בין ההסתדרות הרפואית למשרד האוצר. הסכם זה הוא בשורה בראש ובראשונה למערכת הבריאות ולרופאות ורופאי ישראל. הסכם זה ייעל וישפר את השירות והזמינות של הרופאות והרופאים במערך בריאות הנפש, יחזק את מחלקות השיקום, מחלקות כוויות, שבץ, כמו גם המטואונקולוגיה ילדים. המרכזים לרפואה דחופה בישראל יתוגברו על ידי צוותים רפואיים בכירים 24/7 . הסכם זה משפר את השירות הרפואי לתושבי המדינה ומשפר את שכר הרופאות והרופאים".