שופטי בית המשפט העליון, נעם סולברג חאלד כבוב וגילה כנפי-שטייניץ קבעו אמש (שני) פה אחד כי על אף התנגדות היועמ"שית, אודליה מינס תמונה לממלאת מקום יו"ר הרשות השנייה, כפי שהחליטה הממשלה, בהמלצת שר התקשורת שלמה קרעי.
בהחלטה נדחתה עתירת התנועה למען איכות השלטון נגד השר קרעי, הממשלה, היועמ"שית, הרשות השנייה לטלוויזיה ולרדיו וד"ר אודליה מינס.
השאלה העיקרית בעתירה נגעה להחלת כללי הכשירות הקבועים בחוק החברות הממשלתיות, על מינוי ממלא מקום זמני, בהקשר הפרטני של מינוי ממלא מקום ליושב ראש המועצה. השופט סולברג קבע כי קריאה פשוטה של החוק מלמדת כי על פי סעיף 12א' לחוק, "התנאי היחיד שבו נדרש לעמוד מועמד לממלא מקום יושב ראש המועצה, הוא היותו חבר המועצה". ואולם, כפי שטוענת היועצת המשפטית לממשלה, גם סעיף 7א' לחוק הרשות השנייה, "אינו מגדיר תנאי כשירות למינוי יושב ראש קבוע, לבד מהיותו של יושב הראש חבר המועצה, ועם זאת – ברי כי תנאי הכשירות הקבועים בחוק החברות הממשלתיות חלים על מינוי זה…. כך שכאמור, אין זה מובן מאליו כלל כי תנאים אלה חלים, ככתבם וכלשונם, גם על מינויים זמניים".
עוד קבע סולברג כי תכלית הסמכות שניתנה לשר התקשורת למנות ממלא מקום לחבר מועצה היא שמירה על רציפות תפקודית בפעילות הרשות, ושניתן להסיק תכלית זהה על מינוי של ממלא מקום יו"ר למועצה. "הפרשנות שמציעה העותרת, שאליה מצטרפת גם היועצת המשפטית לממשלה, לא רק שאינה מתיישבת עם תכלית זו; היא אף עלולה לסכל את מימושה", קבע השופט סולברג. "אם נקבל את פרשנות העותרת והיועצת המשפטית לממשלה, הרי שבנסיבות כגון דא, כלל לא ניתן למנות ממלא מקום ליושב ראש המועצה; משמעות הדבר, ששמירה על הרציפות התפקודית – לא תהיה".

למעשה, בית המשפט קבע כי היועמ"שית פירשה את החוק באופן שגוי. משכך, "שורת הדין מחייבת להתיר את המינוי", כתב סולברג והוסיף כי "עם זאת אציין, מבלי לטעת מסמרות, כי נראה שיש טעם בעמדת היועצת המשפטית לממשלה, שלפיה תנאי הכשירות הקבועים בחוק החברות הממשלתיות חלים, ככלל, גם על מינויים של ממלאי מקום". לצד זאת, קבע השופט סולברג כי הליך המינוי שקדם להחלטת הממשלה לא היה מיטבי אך לא נמצא בו פגם שמצדיק את פסילת ההחלטה.
באשר לשאלת הייצוג הנפרד, כתב סולברג בפסק הדין כי "לא היה מקום שלא להתיר לשר ייצוג נפרד, ולהותירו "באין מליץ יושר מול מגיד פשע" (מתפילת ראש השנה ויום הכיפורים), שכן העניין דנן מרוחק מרחק רב מ'אי-חוקיות ברורה וגלויה'".
בשולי דבריו, התייחס השופט סולברג למינויי בכירים בשירות המדינה באופן כללי. הוא כתב כי המצב המתואר בתגובת הייעוץ המשפטי לממשלה, שהדגיש כי "מינויים בכירים רבים מאוישים במילוי מקום, לעתים לתקופות ארוכות עד לאיושם במינוי קבוע" – "מטריד ביותר", דברי השופט סולברג.
"האינטרס הציבורי במינוי בכירים העומדים בתנאי הכשירות, וברף המקצועי הגבוה ביותר, ואשר פועלים תוך הפעלת שיקול דעת עצמאי מתוקף מינוי הקבע שלהם – אינו מתממש; איכות השירות הניתן, בסופו של דבר, לאזרח – נפגעת. טוב יעשו כלל הגורמים הצריכים לעניין, אם יפעלו בהקדם לטובת יצירת שיפור משמעותי בכל הנוגע לתחום זה".
שר התקשורת: "להדיח את היועצת לאלתר"
מאז פרש יו"ר הרשות השנייה, עדן בר טל, בחודש אוגוסט, החל שר התקשורת קרעי בהליך מינוי למחליפו של בר טל, ובמקביל, ביקש השר למנות מקרב חברי המועצה ממלא מקום זמני לתפקיד. קרעי החליט על מינויה של ד"ר אודליה מינסה, חברת המועצה. היועמ"שית גלי בהרב-מיארה קבעה כי נדרש שיו"ר המועצה, גם בהליך של מינוי זמני, יעמוד בתנאי הכשירות החלים על יו"ר במינוי קבוע. הממשלה אישרה את המינוי של ד"ר מינס על אף חוות דעתה של היועצת המשפטית למשרד התקשורת שהוצגה בישיבת הממשלה על ידי המשנה ליעומ"שית, ושצויין בה כי ד"ר מינס "אינה עומדת בתנאי הכשירות לתפקיד… ועל כן לא ניתן מבחינה משפטית למנותה לתפקיד".
על אף זאת, כאמור, הממשלה אישרה את המינוי. בתגובה, קבעה היועמ"שית במכתב לשר קרעי באמצעות המשנה ליועמ"שית, כי החלטת הממשלה התקבלה בחוסר סמכות וכי בהליך קבלת ההחלטה נפל פגם ובהתאם לכך – דין ההחלטה להתבטל. השר קרעי השיב ליועמ"שית כי "כל עוד לא בוטלה בהחלטת ממשלה אחרת או בפסיקה של בית משפט מוסמך", ההחלטה בעינה עומדת.
חלופת מכתבים נמשכה בין השר ליועמ"שית, ובהמשך עתרה התנועה למען איכות השלטון נגד ההחלטה. השר קרעי ביקש מהיועמ"שית אישור לייצוג נפרד בעתירה, בשל הפער שבין עמדתו לבין עמדת כעמדה המייצגת אותו ואת הממשלה, אך בקשתו נדחתה.
ד"ר מינס, מנגד, טענה בתגובתה לעתירה כי אף אם תנאי הכשירות המנויים בחוק החברות הממשלתיות אכן חלים על מינויים למועצה, הרי שהם חלים אך על מינוי של יושב ראש קבוע; לגבי מינוי ממלא מקום זמני, כך נטען, נקבע בחוק הרשות השנייה הסדר ספציפי, הגובר על ההסדר הכללי הקבוע בחוק החברות הממשלתיות. כך, בהתאם לאמוּר בסעיף 12 (א) לחוק הרשות השניה, ממלא המקום הזמני נדרש להיות חבר המועצה; הא ותו לא.

שר התקשורת שלמה קרעי מסר בתגובה להחלטת בג"ץ: "ניצחנו את היועמ"שית היום בבג"ץ, אחרי שקבעה 'מניעה משפטית', אחרי שהצטרפה לעותרים, ובלי שנתנה לי את האפשרות אפילו לייצג את עצמי בבית המשפט. הניצחון הזה נגד היועמ"שית ושלוחיה, בצירוף המכתב ההזוי מהיום של היועמ"שית על החלטות הקבינט בזמן מלחמה, והתנהלותה הדווקאית והלא עניינית של היועמ"שית בכל השנתיים האחרונות, הם כולם יחד וכל אחד בנפרד ההוכחה הניצחת לכך שהממשלה הזו חייבת להדיח את היועמ"שית לאלתר.
"זה לא עניין משפטי, זה לא עניין של איזונים ובלמים, הכול מתכנס לעובדה שיש כאן אישה אחת, בתפקיד אחד, שקיבלה החלטה בעצמה או על ידי שלוחיה, להפוך את חיי הממשלה הזו לגיהנום, לעשות הכול כדי שניכשל בתפקדינו בכל החזיתות ולהתערב בכל נושא ועניין ללא שום סמכות. הביתה. עכשיו", חתם קרעי את תגובתו החריפה.