לאחר שבשנים האחרונות נתפסו מספר ישראלים ששיתפו פעולה עם גורמים איראניים ונחשדו בריגול, חלקם אף הורשעו, הבוקר (ה') פורסמו פרטיהן של שתי פרשיות הריגול החמורות בעת האחרונה. על רקע המקרים של בני הזוג מלוד ואשר וייס בנימין, חזרנו לפרשיות הריגול הבולטות בהיסטוריה של מדינת ישראל, מהחברים של בן גוריון וצ'אושסקו דרך מי שחשבו שהם מרגלים עבור הפלסטינים ובעצם העבירו מידע לסוריה וגם פרשיה סוערת מ-2023 שבה טורגטה ח"כ קטי שטרית.
המרגל הראשון וראש המחלקה בטכניון
בעשורים הראשונים למדינה, פעלו מרבית המרגלים עבור ברית המועצות ומצרים. ב-1954 נתפס המרגל הראשון בארץ – אלכסנדר ישראל, קצין צה"ל שניסה למכור סודות למצרים ונהרג במסגרת "מבצע ברן" הנועז של המוסד, בו נחטף בטרם הספיק להגיע למצרים, אך נהרג במהלכו שלא במתכוון.
ב-1956 נחשפה רשת הריגול הראשונה כשהזוג פ' עבדו עבור המודיעין הפולני כשבאותה שנה נתפס גם איש משרד החוץ, זאב אבני, שפעל עבור בריה"מ. ב-1957 נתפס לוי לוי, איש שב"כ שריגל למען פולין, שהחשד כלפיו עלה רק לאחר שעולים מפולין סיפרו כי ידוע להם שיש מרגל בכיר המועסק בגוף ביטחוני בישראל.
ב-1954 התרחש אחד האירועים הבולטים בהיסטוריה של מדינת ישראל כשמצרים הודיעה כי חשפה רשת של 11 מרגלים ישראלים בשטחה. הפרשה שנודעה לימים כהעסק הביש טלטלה את ישראל והייתה במוקד השיח הציבורי במשך שנים. כמה שנים לאחר מכן הסתבר כי הרשת נתגלתה בשל סוכן כפול ששיתף פעולה עם המצרים ושמו אברי אלעד, שהיה לא פחות ממפעיל רשת הריגול.

בראשית שנות ה-50 התכוונה בריטניה לעזוב את אזור תעלת סואץ, על הבסיסים הצבאיים שהיו בו, ולהעביר את השליטה בה למצרים. ישראל תכננה לפגוע במטרות הללו, באופן שבו הבריטים יחשבו שהאשמים הם מחבלים מצריים. לאחר מספר פעולות כושלות, נחשפו כלל החברים ברשת פרט לאלעד שלא נעצר ואף לא נמלט ממצרים. כששב לישראל נחשב לגיבור ורק ב-57' הגיע מידע על קשריו עם המודיעין המצרי. ב-1960 הורשע אברי אלעד בריגול ונידון ל-10 שנות מאסר.
באותה שנה הורשע גם פרופסור קורט סיטה בריגול לטובת צ'כוסלובקיה. סיטה נחשב למומחה בינלאומי לפיזיקה ושימש כראש המחלקה לפיזיקה בטכניון. בראשית שנות ה-50 הגיע לניו-יורק וניסה להצטרף ל-FBI, תוך שהוא משמש כסוכן צ'כי. ה-FBI לא קיבלו אותו ואשרת השהייה שלו בארה"ב לא חודשה. ב- 1954 ראשי הטכניון פנו אליו בבקשה שיגיע ללמד בארץ ולכשהגיע גייסו אותו הצ'כים מחדש והפעם כדי לרגל נגד ישראל. ב-1960 נתפס והורשע וזאת לאחר שלא הספיק להעביר מידע בעל ערך.
החבר של בן-גוריון והחבר של צ'אושסקו
אל"מ ישראל בר נמנה על חוג האנשים הקרובים ביותר לראש הממשלה הראשון, דוד בן-גוריון. עם זאת הוא עורר את חשדו של איסר הראל, מאבות קהילת המודיעין הישראלית, שהיה חתום על כמה מהמבצעים שתוארו לעיל. הראל, שכיהן אז בתפקיד "הממונה על שירותי ביטחון" – תפקיד שמשלב בין ראשות המוסד לראשות השב"כ. הראל תיחקר את בר ב-1955 באופן לא רשמי והחקירה לא הולידה חשד קונקרטי בבר, אך חשדו הכללי של הראל נותר כשהיה. במארס 1961 נחשף כי בר ניהל מגעים עם סוכנים סובייטים. הוא נעצר ונידון ל-15 שנות מאסר.

ב-1963 יצר שמואל סמי ברוך קשר עם המודיעין המצרי באירופה, נפגש עמם וחזר לישראל כסוכן. לאחר מכן הקים מטה מודיעין מצרי בקרית גת בכסות של מפעל טקסטיל ובשל כך נודע כ"מרגל הטקסטיל". לפי גירסה אחת, מי שהסגיר אותו היה סוכן כפול ולפי גרסה שנייה הייתה זו אזרחית ישראלית שהכירה את וזיהתה אותו בעת שפעל בשירות המצרים בחו"ל. סמי ברוך נתפס כמי שהיה מרגל זוטר והנזק שהסב לישראל לא היה משמעותי.
בשנת 2009 חשף שב"כ פרשת ריגול שהתרחשה עשורים לפני כן, במסגרתה נתפס א.ס., עולה מרומניה שריגל עבורה בין השנים 1965-1958. שידור של המודיעין הרומני לדירתו של א.ס. נקלט בידי שב"כ, שהמתין יממה נוספת בטרם הגיע שידור נוסף על מנת לגבש את הראיות כנגדו. נגזרו עליו שש שנות מאסר והוא שוחרר ב-67' ועזב לרומניה, לאחר שצ'אושסקו עצמו העביר בקשה לשחררו.
ב-1973 הורשע אודי אדיב, פעיל שמאל קיצוני, בריגול למען סוריה. אדיב פעל ממניעים אידיאולוגיים, בהאמינו שמעשיו יקדמו את השלום. אדיב וחברו דן ורד נסעו לדמשק, שם נפגש עם קציני מודיעין סוריים שהתחזו לפעילים פלסטיניים וחשף בפניהם פרטים על צה"ל והחברה הישראלית. הוא שב לישראל והיה אמור לבצע פעילות חבלנית בשירות הסורים, אך שמואל אילן, שהכיר את אדיב, חשד בו והתריע בפני שב"כ על העניין וכך נתפסו השניים. אדיב נידון ל-17 שנות מאסר.

כשלוש שנים לאחר שחרורו, הורשע אחיו, אסף אדיב, באשמת חברות בארגון הטרור החזית הדמוקרטית לשחרור פלסטין. אשתו הראשונה של אדיב היא בתו של מרקוס קלינגברג, מבכירי המכון הביולוגי, שב-1983 הורשע ונידון ל-20 שנות מאסר באשמת ריגול למען בריה"מ באחת הפרשיות שהביאו לזעזוע העמוק ביותר במערכת הביטחון מאז קום המדינה.
לאחר שהשתחרר מצה"ל, הצטרף קלינגברג למכון למחקר ביולוגי עד שהפך לאחד הבכירים בו. הוא פעל במשך 30 שנה עבור בריה"מ ובמהלכן עלו חשדות כנגדו כמה וכמה פעמים, אך הוא לא נשבר בחקירות והצליח לעבור מספר בדיקות פוליגרף. ב-1982 הגיע למערכת הביטחון מידע מפליל ביחס לקלינגברג ולאחר חקירה מאומצת הודה במיוחס לו.
אחת מפרשיות הריגול המפורסמות בישראל היא זו של מרדכי ואנונו, טכנאי בכיר ב"מפעל הטקסטיל" בדימונה, שחשף ב-1986 את תוכנית הגרעין הישראלית לעיתונות הבריטית, לרבות מידע סודי ביותר ותמונות מתוך המתקן. הוא ברח לבריטניה, שם פותה מצד אשת המוסד שכונתה "סינדי" והוברח בחזרה ארצה. הפרשה הציבה את ישראל במרכזה של סערה בינלאומית בסוגיית הגרעין.

ב-1987 הורשע שבתאי קלמנוביץ' בכך שהעביר מידע לקג"ב. אל"מ שמעון לוינזון שירת בשב"כ ובמוסד וכן כקב"ט משרד ראש הממשלה. ב-91' נחשף כי ריגל לטובת ברית המועצות, נתפס במסגרת מבצע "אשל המדבר" ועונשו נקצב ל-12 שנות מאסר.
ב-2006 הורשע אשואח איאד, מוסלמי אזרח דנמרק בקשירת קשר לריגול עבור חזבאללה. ב-2017 הורשעו חמישה בני משפחת קמהוז מהכפר העלווי רג'ר בעבירות ריגול שונות עבור חזבאללה, לרבות הכנסת מטעני חבלה לישראל, עריכת סיורים במטרה לבחון אפשרויות לביצוע פיגועים.
אך הפרשה שהסעירה את ישראל יותר מכל הייתה זו של השר לשעבר גונן שגב שכיהן בתפקידיו בממשלה ובכנסת בשנות ה-90'. בשנת 2018 נעצר לפתע שר האנרגיה לשעבר בחשד לריגול חמור עבור איראן. במהלך העשור הקודם עמד שגב בקשר עם שגרירות איראן בניגריה, טס לטהראן על מנת להיפגש עם אנשי משמרות המהפכה ונפגש עמם פעמים נוספות ברחבי העולם. שגב חשף בפני האיראנים מידע הקשור לאתרים ביטחוניים בישראל, למשק האנרגיה, למבנים מסוימים ולבעלי תפקידים בגופים מדיניים וביטחוניים.

מרגלים מהרגע הראשון
פרט לישראלים שהורשעו בריגול, היו גם סוכנים שהגיעו לישראל במטרה להעביר מידע לאויב, חלקם קיבלו אזרחות ישראלית. הסיפור המופרך ביותר היה של אולריך שנפט, חיל אס.אס שבתום המלחמה התחזה ליהודי בשם גבריאל זיסמן. הוא עלה לישראל ב-1947, הספינה בה הפליג נתפסה בידי הבריטים והא הועבר למחנה מעצר בקפריסין – שם הצטרף להגנה ולאחר קצת יותר משנה הפליג לישראל ושירת כקצין בחיל-התותחנים.
לאחר שהגיע לדרגת סגן ביקש להמשיך לשירות קבע ובבדיקת הרקע השגרתית שערכו לו בצה"ל החלו להתעורר ספקות בקשר למוצאו. חבריו אף סיפרו כי הראה להם פעם תמונה של במדי אס.אס, אך מלבד שחרורו מצה"ל – לא נעשה עמו דבר. הוא פתח במערכת יחסים עם אישה יהודיה נשואה והשניים טסו לאיטליה, בלי שחשף את זהותו האמיתית בפני אשתו. באיטליה יצר קשר עם השגרירות המצרית והציע להם כי יחשוף בפניהם את המידע שצבר במהלך שירותו בצה"ל. הוא טס לקהיר ולאחר שעבר תחקור הציעו לו המצרים לחזור בישראל על-מנת לרגל עבורם.
הוא אמר למצרים שיחשוב על העניין וטס לגרמניה, שם שיתף לראשונה את בת-זוגו היהודיה בקורות-חייו. האישה העבירה את המידע לבעלה, ששיתף אותו עם השב"כ. איש המוסד שמואל מוריה התחזה לאיש צבא עיראקי ושכנע אותו לרגל אחר ישראל עבור העיראקים. עם נחיתתו בישראל – לכד אותו השב"כ והוא נכלא למשך 5 שנים ועזב לגרמניה. ב-2022 פורסם ספרו של מוריה, בו סיפר כי שנפט הפך לתומך ישראל, גייס תרומות עבור המדינה ואף ביקר בכותל יחד עם בתו.

מרגל לא ישראלי בולט נוסף היה איש המודיעין המצרי, רפעת אל גמאל. הוא התחזה ליהודי בשם ז'אק ביטון, השתלב בקהילה היהודית באלכסנדריה, שם הכיר את אלי כהן ומרסל ניניו, עלה לארץ ולאחר מס' שנים נתפס והוחלט להפעילו כסוכן כפול. הוא הזין את המצרים בדיסאינפורמציה שסייעה רבות להצלחתו של מבצע מוקד שפתח את מלחמת ששת הימים ואחרי המלחמה עזב את ישראל. ב-2004, שנים אחרי פטירתו, טענה אשתו שהוא זה שחשף את אלי כהן. אל גמאל נחשב לגיבור לאומי במצרים.
פרשיות נוספת הייתה של יורי לינוב, סוכן קג"ב שהעביר מידע לבריה"מ. ב-73' נלכד והועבר לרוסיה במסגרת עסקת חילופי אסירים וכן זו של קבוראק יעקוביאן, מצרי שהצליח להשיג אזרחות ישראלית, עלה לארץ כעולה חדש, נתפס ב-63' והוחזר למצרים במסגרת עסקת חילופי אסירים.
כשחיפוש אהבה הוביל לריגול אחרי קטי שטרית
באוגוסט אשתקד עמדו לדין חמישה יהודים שנולדו באיראן ועלו לישראל, ארבע נשים וגבר אחד. בשלהי שנת 2021, ניהלו ארבע הנשים תכתובות וואטסאפ עם איש משמרות המהפיכה באיראן שהתחזה ליהודי עשיר תושב איראן המבקש לעלות לישראל.
אותו סוכן איראני שכנע את הנשים לעשות עבורו דברים שונים. הוא דחף את אחת מהן לשכנע את בנה להתגייס לחיל המודיעין ולשלוח לו תמונות של הבן ואף להקים מועדון של יוצאי איראן ולאחר מכן להעביר לסוכן את פרטי המשתתפים בו. הוא ניסה לשכנען לצלם עבורו אתרים שונים, מקלפי ביום הבחירות, דרך שגרירויות שונות ועד קניונים ובתי-ספר כשבחלק מהמקרים הצליח. בהנחיית הסוכן, אחת הנשים אף התקינה בביתה מצלמה נסתרת בחדר עיסויים בביתה, במטרה לצלם בו את ח"כ קטי שטרית.

ביהמ"ש המחוזי בירושלים קבע כי חמשת הנאשמים הם אוהבי המדינה ששיתפו פעולה עם הסוכן מתוך תמימות וללא שהבינו כי מעשיהן עשויים להזיק למדינה. ביחס לשלוש הנשים הראשונות פסק כי "מדובר בנשים שחיפשו חום ואהבה, אוזן קשבת ולעיתים אף סיוע כלכלי". הזוג היה פעיל בקהילת יוצאי-איראן בחולון ואף שידרו ברדיו מקומי ובתוכניתם הרבו לדבר נגד משטר האייתוללות. הסוכן הזין את האישה במידע שקרי נגד המשטר ושיתוף הפעולה שלה נבע מתוך רצון להשיג ממנו עוד ועוד מידע עד שתוכל לפרסם תחקיר שיפגע במשטר.
אותה אישה שלחה לסוכן האיראני תמונות של הקניון בחולון ושל מספר שגרירויות ובשל כך הורשעה במסירת ידיעה העלולה להיות לתועלת האויב. העובדה שלא פעלה מתוך רצון או אף הבנה כי מעשיה עלולים להזיק למדינה הביאו לזיכוייה מעבירת הריגול החמורה יותר. בעלה, שהסיע אותה לשגרירויות, זוכה.
בפעילות משותפת של שב"כ ויאחב"ל נחשפה תשתית של גורמי מודיעין איראניים, שפעלה בחודשים האחרונים במסווה של גורמים זרים לגיוס אזרחים ישראלים והפעלתם. ביולי האחרון הוגש כתב אישום כנגד אלימלך שטרן, תושב בית שמש וחסיד ויז'ניץ, המואשם בכך שקיים משימות שונות עבור סוכן איראני ומאז כבר הודה שידע כי הוא עומד בקשר עם מדינת אויב.
אל ההיסטוריה שזורת המרגלים של מדינת ישראל הצטרפו הבוקר ישראלים נוספים, במה שמהווה מגמה מדאיגה של שיתוף פעולה מרחיק לכת עם אויבינו.