שר הבריאות אוריאל בוסו, מנכ״ל משרד הבריאות משה בר סימן טוב, וראש חטיבת בריאות הציבור במשרד הבריאות ד"ר שרון אלרעי פרייס, הציגו היום (א') במסיבת עיתונאים את הרפורמה שיזם המשרד בתחום רישוי עסקי מזון. מטרת הרפורמה היא להתאים את הרגולציה בישראל לרגולציה המובילה בעולם, תוך התמקדות בהכשרת העוסקים בתחום ובאחריות בעל העסק בניהול סיכונים ובשמירה יעילה על בריאות הציבור, תוך הקלת עול כלכלי מיותר לעוסקים בתחום וללקוחות. רפורמה זו באה בעקבות ההבנה שהרגולציה בישראל על רישוי עסקים בכלל, ועל עסקי מזון בפרט, היא מיושנת ומטילה נטל רגולטורי כבד על העוסקים, ובכך פוגעת בתחרויות של הסקטור – עניין שמביא להוצאה עודפת, וללא הוכחה לתועלת בריאותית. משרד הבריאות הצהיר כי הוא ער לצורך בשינוי משמעותי בתפיסה הרגולטורית הבסיסית. מתווה הרפורמה מוגש כעת להערות הציבור שיוגשו עד ה-17.11.
הרגולציה בתחום בתי האוכל נועדה לשמור על בריאות הציבור ולהתמודד עם הסיכונים הכרוכים באחסון, הכנה והגשה של מזון מסוגים שונים. סיכונים אלה עלולים להתבטא בשיעורים מוגברים של מחלות מעיים, הרעלת מזון, והתפרצויות של זיהומים מסוגים שונים, שעלולים להיות מסכני חיים. מטרת הרגולציה היא להבטיח כי המזון המוגש לסועדים בטוח לאכילה ואינו מסכן את בריאותם. הרגולציה בתחום תקבע דרישות תוצאתיות ככל שניתן. העוסקים בתחום יכירו את הסיכונים העולים מפעילותם ויפעלו למנוע אותם, וכך ניתן יהיה לעבור ממצב לעומתי של מפקח-מפוקח, למצב שבו כל הגורמים (מפקחים ומפוקחים כאחד) פועלים במקביל על מנת לשמור על בריאות הציבור.
הרפורמה צפויה להתחיל בעוד כחצי שנה, והיא מחולקת לשלושה צעדים:
- ביטול דרישות רגולטוריות בעלות סיכון נמוך: ביטול סעיפים בתקנות ומפרטים אחידים שלדעת המשרד הסרתם אינה כרוכה בהעלאת סיכון באופן משמעותי. הסרה שלהם תקל על בעלי עסקים באופן מיידי, ותחול על כלל העסקים.
- מתן הקלות לעסקים שיבחרו לקחת אחריות ולהשתתף במתווה "עסק מגן": עסקים שיבקשו לפעול במסגרת "עסק מגן" (בסיסי/מתקדם) יידרשו לעמוד בהנחיות משרד הבריאות שייקבעו לצורך כך. הם יירשמו במערכת ייעודית ויפוקחו בהתאם על ידי צוותים שיוכשרו לפיקוח מכוון תוצאה וניהול סיכונים. המשרד יפרסם מסמכי "חוף מבטחים" (safe harbor), אשר יאפשרו לעסקים לאמץ נהלים סטנדרטיים (תוך התאמה לצרכים הפרטניים, ככל שיידרש) ובכך להוריד את רף הכניסה להשקה.
- דרישה ל"עסק מגן מתקדם" כחובה בכלל עסקי המזון, ומעבר לרישוי מבוסס סיכון וניהול סיכונים ובקרה עצמית: בשלב זה, יבוטלו המפרטים האחידים הקיימים והתקנות בצורתן הנוכחית, ויתוקנו תקנות מבוססות אירופה כולל קביעת מדרג של סיכון לבית אוכל (המורכב מאופי הפעילות, חומרי הגלם, שיטות ההכנה, גודל העסק והיסטוריית פעילות). עסקים שיוגדרו בסיכון נמוך ובינוני יוכלו להנפיק רישיון בהצהרה (ובכך לקצר באופן משמעותי את תקופת ההיערכותולהגביר את הוודאות העסקית). בהצהרה יתחייב בעל העסק הן על התנאים הפיזיים הקיימים בעסק והן על תהליכי העבודה מבוססי-סיכון בניהול העסק.

"רפורמת רישוי העסקים של משרד הבריאות, היא המשך ישיר של המאבק שלנו ביוקר המחיה, ומהלך היסטורי נוסף כחלק ממימוש המדיניות לטיוב הרגולציה, להסרת חסמים ולהקלה על היזמים הישראלים", אמר שר הבריאות אוריאל בוסו. "הרפורמה תביא איתה הגדלה של התחרות במשק, בתקווה שבקצה התהליך נראה הוזלת מחירים עבור הצרכן. כחלק מהמאבק ביוקר המחיה, הצלחנו להעביר במהלך מושב הקיץ שעבר שתיים מרפורמות הדגל של משרד הבריאות – רפורמת הייבוא במזון ובתמרוקים – שמבחינתנו כמשרד מהוות שינוי תפיסה משמעותי, שבמסגרתו אנחנו מפחיתים בנטל הרגולטורי ליבואנים ויזמים, חוסכים בהוצאות ומעניקים להם יותר עצמאות, תוך פיקוח והקפדה על בריאותו של הציבור. רפורמת רישוי העסקים של משרד הבריאות, היא המשך ישיר של העשייה הזאת ומהלך היסטורי נוסף כחלק ממימוש המדיניות לטיוב הרגולציה, להסרת חסמים ולהקלה על היזמים הישראלים".
מנכ״ל משרד הבריאות, משה בר סימן טוב: ״הרפורמה הנוכחית שיזמנו תתאים את הרגולציה הישראלית לזו האירופאית, זאת בהמשך לרפורמות הקודמות שיזם המשרד בשנתיים האחרונות בתחום התמרוקים ובתחום המזון. כדי שהמהלך הזה יצליח כולם צריכים להתגייס למאמץ – אנחנו נקל על הרגולציה, נסייע לעסקים ונדריך אותם, השלטון המקומי יסייע בפיקוח, בעלי העסקים ייקחו אחריות תוך קבלת סמכויות וגם הציבור יצטרך להיות יותר אקטיבי בדרישות שלו ובדרישות שלו מעסקים שיעבדו בצורה נאותה. זה תהליך שלא התחיל היום, אנחנו מציגים היום קפיצת מדרגה אמיתית. בסיומה של הרפורמה נגיע למצב שבו יהיה בישראל יותר ביטחון בבריאות הציבור וגם הקלות וגמישות לעסקים.״
ראש חטיבת שירותי בריאות, ד״ר שרון אלרעי פרייס: ״הרפורמה שאנחנו מציגים היום היא תוצר של תהליך עם שותפים רבים, גם מתוך המשרד וגם מחוצה לו. המטרה שלנו היא לייצר רגולציה עדכנית, ששומרת על בריאות הציבור ולא מהווה חסם כלכלי לעסקים קטנים, בוודאי בעת הזו. אנחנו במשרד הבריאות רואים את התפקיד שלנו לסייע לעסקים למצוא פתרונות שמאפשרים להם לעבוד תוך שמירה על בריאות הציבור״.