השבעה באוקטובר 2023 היה קו שבר בכל הקשור לגבולות ישראל. המכשול בגדר בין ישראל לרצועת עזה בפרויקט שנקרא "שעון החול", נחצה תוך דקות ספורות באינספור מקומות, ולא מנע מאלפי מחבלים לחדור לישראל ולבצע טבח בתושבי העוטף.
ברמת הגולן, כמו בשאר האזורים סמוכי הגדר, הסתכלו מזרחה, ראו שגם אצלם יש גדר שזכתה לשם "שעון חול", ותהו איך הם אמורים לסמוך עליה שתמנע מאלפי מחבלים לחדור ליישובים מהגולן הסורי.
תרחיש הבלהות הזה לא קרה, אך הוא לחלוטין מהווה "תרחיש ייחוס" לכוחות צה"ל במרחב, קרי – לאירוע כזה מתכוננת חטיבה 474 שאחראית על כל גזרת רמת הגולן, ובעקבות הערכות המצב האחרונות הוחלט לפעול בצורה משמעותית ולבנות מכשול קרקעי רחב וגדול מאוד, תוך הפקת לקחים ולמידה מפריצת הגדר בשמחת תורה.

המכשול המכונה "מזרח חדש" מוקם בשבועות האחרונים בקו "אונדוף", קו החביות, או "הקו הכי רחוק שאנחנו יכולים להגיע אליו", כפי שאומרים בצה"ל. הוא מורכב מסוללת עפר גבוהה ורחבה במיוחד, ולאחריה תעלה עמוקה ברוחב של מספר מטרים, יחד עם סלעים גדולים לאורך השטח. מטרת המכשול היא מניעה של נסיעה ישרה ומהירה מסוריה לעבר הגבול ועיכוב הגעת כוחות גדולים של האויב, כפי שקרה בדרום הארץ לפני שנה וקצת.
בצה"ל יודעים שבלי תכנון יסודי ועבודה הנדסית, כמו הגעה עם טרקטורים ושופלים למרחב המכשול, הם לא יצליחו לעבור אותו, אך מדגישים – בעיקר אחרי השבעה באוקטובר – כי קו ההגנה לעולם ייפרץ. "אנחנו יודעים שאין דבר כזה מכשול לא עביר, כל מכשול ניתן לעבור, המטרה שלנו היא לעכב אותם", אומרים גורמים בצה"ל ומדגישים כי המכשול נותן להם עוד זמן להיערך, לאתר אויב ולהשמיד אותו בזמן שהוא מנסה לעבור את המכשול. בנוסף, נוספו למרחב גם אמצעים טכנולוגיים ויכולות אש שלא ניתן לפרט מטעמי ביטחון מידע, שתומכים במכשול הקרקעי.
המיקום של המכשול, מאפשר לצה"ל לצאת קדימה לקבל תצפית במרחב רחוק יותר וגם לקבל סיוע לכך מהאו"ם, "אלה דברים שלא עשינו קודם לכן", אומרים בצה"ל.
במשך שנים הגזרה מול הסורים הייתה חלק מהמב"מ – המערכה בין המלחמות, שניהלה ישראל נגד הברחות הנשק בציר איראן-סוריה-חיזבאללה. כעת, למרות שהמלחמה מתחוללת קילומטרים ספורים משם, הם עדיין מחשיבים לא מעט מהפעילויות שלהם ככאלה שמשתייכות למב"מ, כמו פגיעה בציר ההברחות וחיסול מחבלים שמגיעים לגזרה ומנסים לשקם תשתיות.

בכסות המלחמה, חיזבאללה ואיראן שתמיד פעלו בסוריה, עושים זאת בצורה יותר גלויה, ובצה"ל חוששים שהגולן הסורי יתחיל לתסוס. בצה"ל נערכים לאירוע גדול פי כמה מהשבעה באוקטובר. רחב מאוד, עם כוחות לוחמים רבים שמורכבים בעיקר מהמליציות השיעיות שנמצאות בסוריה והגיעו מתימן (חות'ים), פקיסטן, אפגניסטן ועיראק, שביום פקודה שתגיע מאיראן, הם יתחילו לנוע לעבר ישראל. המתקפה תהיה ממספר מוקדים, מהקרקע ומהאוויר וללא התראה – כמו השבעה באוקטובר, רק גדול יותר. בצה"ל לא יאפשרו להם להתקרב לאזור הגבול, משום שתוקפים גם את המוקדים שלהם בעומק המדינה ופוגעים בכל ניסיון שלהם להתקרב.
מזהים את הכוחות ומוותרים
מעבר למכשול הקרקעי, מי עוד מחכה בצד הישראלי? חטיבת הגולן – חטמ"ר 474, גייסה כוחות מילואים רבים לפני מספר שבועות בהתאם להערכת המצב. בניגוד לעבר, האויב בצד השני לא מנסה להתקרב לגדר ולקו החביות, כך שכמות הניסיונות ירדה ממאות מדי יום לאפס. בצה"ל טוענים כי הסיבה העיקרית לכך היא שבצד השני זיהו את תגבור הכוחות, רואים את הפעולות הנחושות יותר, כולל בקווים הקדמיים, ומבינים שעדיף להם שלא לפעול. לא סתם זה הגבול השקט היחיד שאין מול הסכם שלום.
יחד עם זאת, בצה"ל לא מזהים בצורה גלויה היערכות בצד השני ומדגישים כי ברגע שאכן מזהים משהו כזה – פוגעים בו מיד. כל נוכחות של מחבל שקשור ל"תיק הגולן" בחיזבאללה או לשאר כוחות הציר – מביאה לחיסולו. רק לפני שלושה שבועות כלי טיס של חיל האוויר תקף במרחב קונטרה, בהכוונת אוגדה 210, שוטר סורי בשם אדהם ג׳אחות, שהתברר כמחבל ביחידת ״תיק הגולן״ – שלוחת חיזבאללה בסוריה. המחבל העביר מידע מגורמי משטר סוריים לארגון חיזבאללה, והעביר מידע נוסף שאסף בחזית הסורית לטובת הפעלות כוח נגד ישראל ברמת הגולן.

אם בחודשים הראשונים למלחמה, הייתה התעצמות ירי רקטות תלולה מעומק סוריה. הירי בוצע בעיקר על ידי גורמים פלסטיניים, המיליציות או פעילי חיזבאללה, אך היום זה כבר לא קורה. בצה"ל העבירו מסר כואב לצבא סוריה. בצה"ל מעריכים היום שבסוריה פועלים רבות כדי למנוע כל ירי משטחם לעבר ישראל.
מח"ט 474 החל מחודש אפריל הוא אלוף משנה בני קטה. ב-2018, כמפקד גדוד שמשון הוא תפס את הגזרה בנחל עוז לקראת סיום בניית הגדר באזור, ואחרי מתקפת הטרור על העוטף הוא עסק בלמידה והפקת לקחים רבים ממה שקרה באותו יום, אך גם מהדברים שהובילו לכך בשנים הקודמות. אחת הנקודות היא הקרבה של מחבלים לגדר והניסיונות שלהם לבחון איזה חומרי נפץ פוגעים ב"שעון החול". כעת כמפקד החטיבה שאחראית על רמת הגולן, הוא לא נותן לאף אחד להתקרב לגדר – הוראות הפתיחה באש חודדו, כשכל מי שחוצה את קו החביות יכול לחטוף כדור לרגל.
כמעט כל הגזרה שלו חופפת לגבול הסורי, אך בדרום יש לו 15 ק"מ שצמודים לירדן, שם יש לו גם מכשול טבעי, אך גם גדר "שעון חול" ואמצעים טכנולוגים נוספים, יחד עם תיאום הדוק וטוב עם הצד הירדני.
כיתות הכוננות מול סוריה
עוד לקח מהשבעה באוקטובר הוא היחס לכיתות הכוננות. חטיבת הגולן תופס אותן ככמרכיב חשוב, משמעותי ועוצמתי בהגנה, מאחר ומדובר בתושבים המקום שמכירים היטב את האזור בניגוד לחיילים שמתחלפים מדי תקופה. אל"מ קטה הגדיר כי מעתה ההגנה על היישובים תתבצע לא רק מהשער אלא מבחוץ, מתוך תפיסה שלא מחכים לאויב אלא יוצאים אליו. בנוסף, כיתות הכוננות לוקחות חלק בלתי נפרד ממערך ההגנה של החטיבה מול האויב מסוריה, והם מקבלים משימות רבות גם מחוץ לגבולות הגזרה של היישוב. לצורך כך, צה"ל ומשרד הביטחון ציידו אותם בציוד לחימה חדש, מקלעים, תחמושת ומקיימים להם אימונים. כרגע, בעקבות התמרון בלבנון והערכת המצב שהביאה לעיבוי כוחות צה"ל ברמת הגולן, הוחלט לגייס באופן מלא את כל כיתות הכוננות, אחרי דילול מסוים שהיה לפני מספר חודשים.
בחטיבה מבינים ש"הטבעת האיראנית סביב המדינה קיימת אך שעתה עוד לא הגיעה, הצד השני לא הפעיל אותה, אבל הוא יחטוף כמו שהשאר חטפו. אנחנו עושים הכל כדי להגן על תושבי הגולן, שנותנים פה את העוצמה ללוחמים. יש בעיקר אנשי מילואים כרגע ברמת הגולן והם עושים עבודה מדהימה למרות העומס. אנחנו צריכים לשמר את זה ולתת מענה ואורך רוח, ונשיאה בנטל בצורה רחבה וחלוקה נכונה, זה מאתגר אחרי יותר משנה במלחמה. איפה שיהיה אויב, איראני או חיזבאללה ליד הגבול – המסר יהיה ברור, חד ועוצמתי. אנחנו ערוכים לזה".